Bolile de inima si cirozele isi iau „zeciuiala”

luni, 03 noiembrie 2008, 23:23
2 MIN
 Bolile de inima si cirozele isi iau „zeciuiala”

Afectiunile cardiace fac ravagii printre vrinceni, din cauza vietii tot mai agitate si a stresului cotidian. Numai in acest an 2.746 de vrinceni care sufera de inima au ajuns in cel mai mare spital din judet pentru a se trata. 150 de persoane nu au supravietuit, in ciuda ajutorului medical primit. Bolile cardiace au provocat cele mai multe decese la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani.

Principalele afectiuni cardiace grave care duc la scurtarea nedorita a vietii sint angina pectorala, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca si infarctul miocardic. Statisticile medicale arata ca 80 dintre cardiaci au iesit in sicriu din spital dupa ce au facut accident vascular cerebral sau infarct. "Afectiunile cardiace sint in crestere pentru ca de cele mai multe ori omul nu merge la medic pina cind nu se imbolnaveste grav. Modul de viata si alimentatia joaca un rol important in cazul acestor boli", a declarat dr. Mihail Cirstea, purtatorul de cuvint al Spitalului.

Ciroza, depistata mult prea tirziu

Si 4.000 de vrincenii cu probleme digestive au suferit la spital. Cei mai multi au incercat sa se trateze de ciroza hepatica, insa 35 si-au dat duhul pe patul de spital. Boala apare in rindul celor care sufera de hepatita sau care consuma alcool in exces. "Regimul de viata este vital pentru cei care au ciroza. Trebuie urmariti de medici si tratati la timp. Interventia mai precoce si nu in stadiul de hemoragie digestiva poate duce la prelungirea vietii. Efortul fizic in cazul acestor bolnavi este contraindicat, dar si consumul de alcool. Insa, de cele mai multe ori, bolnavii nu se pot abtine", a comentat dr. Mihail Cirstea.

Medicii spun ca alcoolul baut de un bolnav de ciroza inseamna sinucidere curata, pentru ca ficatul nu-l mai poate metaboliza, mai ales daca e consumat zilnic. De asemenea, ciroza este depistata foarte greu, simptomele bolii aparind doar in momentul in care ficatul e afectat in proportie de peste 80%.

La spital au decedat si 39 de bolnavi cu afectiuni pulmonare, in vreme ce 34 de decese s-au inregistrat din pricina cancerului si a tuberculozei. Statisticile au contabilizat si doua decese produse ca urmare a degeraturilor.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii