Patul si bolnavul la Spitalul din Focsani

marți, 19 ianuarie 2010, 20:35
2 MIN
 Patul si bolnavul la Spitalul din Focsani

Bolnavii nu ar mai trebui sa stea cite doi in pat in momentul in care se interneaza in spital. Aceasta problema a fost semnalata de catre ministrul Sanatatii, Atilla Cseke, care s-a aratat nemultumit de situatia din spitalele publice, unde exista sectii cu cite doi pacienti intr-un pat.

"Recomandarea este ca managerii de spitale sa organizeze in asa fel sectiile incit pacientii sa nu mai fie nevoiti sa stea cite doi intr-un pat. Pe 29 ianuarie se va organiza o intilnire in acest sens cu toti directorii Directiilor de Sanatate Publica", ne-a precizat dr. Catalin Graur, directorul DSP Vrancea.

Sefii din sanatate sint astfel asteptati la Bucuresti pentru a prezenta la minister  problemele din teritoriu, dar si solutiile gasite pentru rezolvarea acestora. De altfel, inca de saptamina trecuta in unitatile sanitare cu paturi a fost trimisa o circulara cu privire la flexibilitatea sectiilor de spital care trebuie sa raspunda si nevoilor pacientilor.

Asa se face ca la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani s-a decis ca in sectiile supraaglomerate sa fie internati doar pacientii care au nevoie urgenta de tratament medical pentru a se evita situatia ca doi pacienti sa stea intr-un singur pat. Nu de putine ori s-a intimplat pe parcursul anului trecut ca in sectii precum cardiologie, reumatologie sau interne medicii sa fie nevoiti sa interneze cite doi pacienti in pat, ceea ce este pina la urma un atentat la intimitate.

"Sectia de reumatologie a fost revendicata de fostii proprietari lucru care ne impiedica sa o renovam si sa o modernizam. Cladirea in care functioneaza sectia este una exterioara spitalului din acest motiv ne aflam in imposibilitatea de a transfera bolnavii in alte sectii ale spitalului atunci cind aceasta este supraaglomerata. De exemplu, acum, in sezonul rece, cind bolile reumatismale se acutizeaza, am fost nevoiti sa internam si cite doi bolnavi in pat. Acum nu mai este cazul pentru ca in sectie sint 20 de bolnavi si 21 de paturi. Pentru a evita acest lucru, in ultima vreme doctorii au internat doar cazurile de urgenta. Restul pacientilor au fost indrumati catre ambulatoriul de specialitate", ne-a precizat Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului din Focsani.

De asemenea, ministrul Sanatatii atrage atentia ca managerii si directorii medicali sint resposabili pentru utilizarea eficienta a paturilor din unitatile sanitare, astfel incit sa fie evitat disconfortul pacientilor si posibilele disfunctionalitati generate in special de conditiile epidemiologice necorespunzatoare.

Astfel, in situatia in care adresabilitatea este crescuta intr-o anumita specialitate, pentru o perioada determinata, pacientii pot fi internati in sectiile/compartimentele cu profil medical sau chirurgical, cu utilizare scazuta, in functie de patologie si recomandarea medicului epidemiolog.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii