Prefectul inchide ochii la bataia de joc de la Pasapoarte

duminică, 22 august 2010, 20:54
8 MIN
 Prefectul inchide ochii la bataia de joc de la Pasapoarte

Mii de vrinceni intorsi in tara si-au ruinat vacanta din august dupa ce au fost nevoiti, ca in fiecare an, sa se ingramadeasca zile la rind la Serviciul de Pasapoarte de pe strada Cuza Voda, pentru a-si actualiza actele. Veniti pentru maximum o luna in tara, cei care muncesc in Italia sau Spania au luat cu asalt ghiseele, multi cu copii in brate, inca din zorii zilei. Chiar daca Institutia Prefectului ar trebui sa faca legea la Pasapoarte, ordinea de la intrare pare sa fie facuta chiar de cei care stau la rind, care au intocmit lungi liste de asteptare, pentru a avea un control asupra celor care intra in sediu. Listele de asteptare sint complete pina la sfirsitul lunii, astfel incit, teoretic, nicio alta persoana care s-ar prezenta astazi la sediul serviciului nu ar putea obtine nici macar un pasaport simplu inainte de parasirea tarii. Asta in conditiile in care  autoritatea care are in subordine Serviciul, respectiv Prefectura, pare sa ignore situatia si sa astepte, ca in fiecare an, ca "italienii" sa isi rezolve cum pot treburile. S-a ajuns ca unii sa incerce sa dea anunturi in presa, cum ca ofera sute de euro spaga, pentru a fi ajutati sa-si obtina actele mai repede. "Stranierii" se pling ca nu pot respecta concediul pe care l-au primit din tara unde lucreaza pentru ca trebuie sa astepte foarte mult eliberarea actelor. "Toata lumea ne jecmaneste cind venim in tara, de parca in Italia ar creste banii pe marginea drumului, iar cind e vorba sa ne primim drepturile noastre legale ni se intoarce spatele. Doar banii nostri sint buni!", ne-a spus o vrinceanca venita cu copilul in brate la pasapoarte si care a fost luata la rost de "gardianca" de la intrare cind a cerut explicatii. Desi s-a prezentat la jumatatea lunii cu actele, femeia a fost programata pentru emiterea pasaportului temporar abia pe 31 august, in ciuda faptului ca un asemenea document se emite in doar doua ore.

Liste de asteptare dubioase

In fiecare dimineata, sute de "stranieri" vin cu noaptea in cap pentru a-si depune actele pentru pasaport. Imbulzeala incepe de pe trotuar, unde oamenii ajung sa stea si cu copiii in brate in caldura de peste 35 de grade de la orele amiezii. Fiecare solicitant trebuie sa se inscrie pe o lista de asteptare. Ziua depunerii documentelor vine apoi dupa multa asteptare, de regula dupa mai multe zile. Deja, pe listele de asteptare s-au inscris persoane pina la sfirsitul lunii. "Listele de asteptare sint complete pina la sfirsitul lunii august. Au fost facute de catre cei care asteapta la rind pentru ca lumea sa nu intre in fata. Pe linga persoanele programate intr-o zi noi incercam sa preluam actele de la alte 30-40 de persoane", ne-a spus Maricica Olaru, sefa de la Pasapoarte. Dupa ce, intr-un final, ajung in ziua programata, "stranierii" trec printr-un alt calvar, acela de a astepta mai multe ore la coada, pentru a-si depune actele. "Am venit cu baietelul sa-i scot pasaport si mi-au zis ca pot sa-mi ridic actele abia pe 28 august. Eu trebuie sa ajung la munca mai repede si nu stiu cum sa procedez. Mai bine faceam actele in Italia, desi ma costa mai scump!", ne-a spus Bianca Rosca, o vrinceanca din cele citeva zeci cit asteptau la rind. Oamenii inteleg cu greu situatia si cauta solutii pentru a avea cit mai repede pasaportul in mina. "Unul dintre solicitanti nu a dorit sa plateasca taxa de urgenta, de 100 de lei, pentru un pasaport temporar si a mers direct la prefect pentru a ne reclama", ne-a mai spus Maricica Olaru.

Zile si zile de asteptare

Sefa Serviciului de Pasapoarte spune ca oricine poate sa-si faca un pasaport temporar in doua ore de la depunerea actelor. Asta numai teoretic! Pentru a ajunge la ghiseu insa este nevoie de zile intregi de asteptare a programarii de pe lista. Insa, pentru cel biometric "stranierii" trebuie sa astepte 14 zile sau il pot ridica peste un an, cind se intorc iar acasa. "Oamenii il prefera pe cel biometric pentru ca e valabil cinci ani in loc de un an. Diferenta de bani e doar de 60 de lei. In cazul pasaportului biometric exista un termen de 14 zile pe care nu-l poate scurta nimeni. Acest act se confectioneaza la Bucuresti, intr-o locatie speciala. Pot aparea si probleme in ceea ce priveste datele personale si asa termenul se poate prelungi. Trebuie stiut ca pentru acest tip de pasaport nu exista taxa de urgenta pentru ca nu se poate elibera mai repede. De altfel, termenul prevazut de lege este 30 de zile, dar printr-o dispozitie interna s-a decis reducerea termenului la 14 zile. Cei care vor pasaport urgent trebuie sa aleaga varianta celui temporar. Acesta se elibereaza in doua ore de la depunerea actelor, desi termenul prevazut de lege este de 3 zile. Cei care doresc pot solicita eliberarea ambelor pasapoarte. Pe cel electronic il pot ridica dupa 14 zile sau peste un an, cind se intorc acasa, sau pot lasa procura pentru o ruda care sa-l ridice", ne-a spus comisarul sef Maricica Olaru. In acest moment, nu mai exista nicio sansa pentru ca un "stranier" sa isi depuna actele pentru un pasaport biometric si sa plece cu el la sfirsitul lunii. Printre cei care asteptau la rind s-a vehiculat si ideea de a avea prioritate vrincenii care au deja rezervari la avion si trebuie sa paraseasca tara mai devreme.

Angajatii de la Pasapoarte, suprasolicitati

Programul Serviciului de Pasapoarte se prelungeste in fiecare zi, pina dupa orele 20.00. Angajatii sint suprasolicitati si ameninta ca nu mai fac munca suplimentara, mai ales ca de curind le-au fost si salariile taiate cu 25%.  "Daca eram in fostul spatiu, de la politie, nu am fi facut fata. Acum avem doua ghisee pentru preluarea actelor si unul pentru eliberari. Ii intelegem omeneste pe toti si mai stam si dupa program daca cineva are nevoie. Trebuie sa inteleaga si ei situatia", a mai precizat Maricica Olaru. In fiecare zi se pot procesa circa 100 de documente, in conditiile in care numarul solicitantilor este cel putin dublu. Romanii se ingramadesc la pasapoarte pentru ca in tarile in care muncesc cartile de identitate romanesti nu pot fi folosite pentru obtinerea unor drepturi. De asemenea, multi au nevoie de acest document pentru copiii lor. Toate persoanele sub 14 ani au obligatoriu nevoie de pasaport pentru a iesi din tara. "Persoanele care vin la noi trebuie sa calatoreaca in strainatate insotite de minori. Copii nu pot iesi din tara decit cu pasaportul", ne-a mai spus Maricica Olaru. Un pasaport simplu temporar costa 216 lei si se elibereaza in doua ore, iar unul electronic costa 276 lei si se obtine dupa 14 zile. Cum au mai ramas putine zile pina la finalul lunii august, nu se stie ce se va intimpla cu cei care nu vor reusi sa obtina documentele.

––-

Intrebari publice pentru prefectul Ion Oprea

Prefectul Ion Oprea a bagat "capul in nisip" in ultimele zile in problema "omorului" de la Pasapoarte, serviciu care este direct subordonat Institutiei Prefectului. In ciuda insistentelor reporterilor nostri, prefectul nu a fost de gasit pentru a da explicatii in legatura cu ce se intimpla in aceste zile la Serviciul pe care il "pastoreste". Pentru a raspunde totusi cititorilor nostri, care s-au plins de problemele intimpinate, ii adresam prefectului Ion Oprea public citeva intrebari, la care asteptam un raspuns in cursul zilei de astazi:

1. De ce nu s-au gasit solutii din vreme pentru a decongestiona situatia de la Serviciul de Pasapoarte, supraaglomerat in aceasta perioada, tinind cont ca se stie de numarul mare de solicitanti din luna august?

2. Care este motivul real pentru care se asteapta chiar si doua saptamini pentru un pasaport temporar care in mod obisnuit se elibereaza in doua ore?

3. In conditiile in care listele de asteptare sint complete pina la sfirsitul lunii, ce se va intimpla cu cei care nu vor apuca sa intre in posesia actelor?

4. Cine face ordinea la Pasapoarte, de s-a ajuns ca solicitantii sa se ia la bataie pentru a prinde un bon de ordine?

5. De ce sint tratati acesti solicitanti ca "cetateni de mina a doua" si sint pusi in fata unor situatii umilitoare, de vreme ce platesc pentru acest serviciu oferit de statul roman?

6. Care credeti ca este moralul vrincenilor intorsi in tara lor dupa o astfel de experienta?

7. Considerati ca acesti concetateni trebuie sa primeasca scuze din partea dumneavoastra, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu,  pentru tratamentul de care beneficiaza la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Vrancea?

––

Se ridica masinile celor veniti la pasapoarte

Si locurile de parcare sint greu de gasit pe strada Cuza Voda, la Serviciul de Pasapoarte, zona in care se posteaza strategic "hingherii auto" de la Autoremorcari SRL, firma agreata de municipalitate pentru "saltarea" masinilor oprite in locurile marcate. In primele zile ale lunii, autoritatile au deschis portile Stadionului Tineretului, pentru ca soferii sa-si parcheze autoturismele acolo. Numai ca in ultimele zile portile au ramas inchise, iar oamenii sint nevoiti sa-si lase masinile unde gasesc un spatiu liber. Cei de la ridicari auto stau la pinda si salta masinile cu girul politiei rutiere. Cind ies afara, plini de nervi, dupa orele de asteptare, soferii au surpriza sa nu-si gaseasca nici masina. Multi s-au plins ca cei de la ridicari stau la pinda pentru a-si creste profitul de pe urma "stranierilor", dar pina la urma se consoleaza cu ideea si merg sa plateasca peste 400 de lei pentru a-si ridica masina.

––-

Aglomeratie mare si la apostile

Si Biroul de Apostila din cadrul Institutiei Prefectului este supraaglomerat in aceasta luna. Angajatii biroului au procesat si 100-200 de cereri pe zi venite din partea persoanelor intoarse din strainatate care au vrut sa isi legalizeze diverse acte. "E un virf in luna august la apostile, ca peste tot. Au fost si 100-200 de persoane pe zi. E un termen de doua ore pentru eliberarea apostilei, pe care l-am respectat, desi au fost mai multe documente de analizat", ne-a declarat subprefectul Sorin Hornea. Documentele pentru care Prefectura poate emite apostila sint: acte de stare civila, respectiv certificate de nastere, casatorie, deces, adeverinte de vechime in munca, acte de studii, cazier judiciar, acte medicale, certificate de botez/cununie eliberate de preoti, acte ce atesta contributia la fondul de pensii. Pentru eliberarea apostilei, persoanele fizice trebuie sa plateasca 25 lei (22 lei pentru legalizare, 3 lei cerere), iar persoanele juridice 47 lei (44 lei legalizare, 3 lei cerere). Prefectura nu emite apostila pentru acte de identitate si pasapoarte, hotariri judecatoresti, acte emise de Registrul Comertului. Apostila este un certificat ce atesta veridicitatea semnaturii celui care o aplica si are valabilitate doar impreuna cu anexa, documentul care se apostileaza. Apostila in format electronic are caracter permanent.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii