„Spionajul durerii” la Casa Judeteana de Sanatate

duminică, 20 iunie 2010, 21:49
2 MIN
 „Spionajul durerii” la Casa Judeteana de Sanatate

Doctorii sanctionati pentru ca nu au eliberat certificate de concedii medicale conform noilor prevederi legale nu se lasa intimidati de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si contesta amenzile primite, in conditiile in care institutia care gestioneaza banii sanatatii a primit misiunea de a-i "spiona" pe bolnavi si la medic si la domiciliu.

Trei medici s-au simtit neindreptatiti motiv pentru care au contestat amenzile primite, cererile acestora urmind sa fie directionate catre instanta. Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea, spune ca aceste contestatii pot fi analizate si rezolvate doar de catre instanta. "Am primit o adresa de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin care sintem instiintati ca in fiecare zi trebuie sa controlam zece medici si zece pacienti la domiciliu", a precizat Mihai Copaci in legatura cu "politia concediilor medicale".

Pina in acest moment echipele de inspectie au realizat 73 de controale, fiind vizati doctorii cu cele mai multe concedii de boala eliberate in acest an. Au fost luati in vizor si medicii specialisti de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani si cei de la Spitalul Municipal Adjud care pina in luna martie au prescris zeci de retete fiecare.

Cioc, cioc la usa bolnavilor!

Nu au scapat nici bolnavii care s-au trezit cu reprezentantii bancii din sanatate la usa. Cei 13 pacienti din Focsani si Adjud ce au fost verificati se aflau insa acasa si au conformat ca se afla in convalescenta. Daca bolnavii au scapat de sanctiuni, nu acelasi lucru se poate spune despre doctorii prescriptori care au incasat amenzi in valoare totala de 12.500 de lei.

Nici un medic nu a fost sanctionat pentru ca ar fi acordat ilegal concedii medicale, ci pentru ca de la dosarele bolnavilor lipseau unele documente. Printre actele lipsa se afla adeverinta in care se preciza numarul de zile concediu de boala din ultimele 12 luni, declaratia de la pacient in care se mentioneaza si locatia unde poate fi gasit pe timpul "repausului" de boala sau unele acte nu erau completate in mod corespunzator.

Si angajatorii trebuie sa respecte ca la carte noua legislatie daca nu doresc sa plateasca din bani proprii indemnizatia pentru toata perioada concediului luat de salariat. "Angajatorii au obligatia de a trimite situatia cu personalul aflat in concediu medical in fiecare saptamina", atrage atentia Mihai Copaci.

Verificarile la furnizorii de servicii medicale continua si in urmatoarea perioada, dupa ce la jumatatea lunii mai legislatia care guverneaza emiterea certificatelor de concediu medical s-a modificat. Totul a pornit de la reclamatiile marilor angajatori care s-au plins ca angajatii chiulesc de la serviciu cu ajutorul medicilor. In plus, si fondul asigurarilor de sanatate avea de suferit  din cauza risipei de bani pentru vacanta blonavilor inchipuiti.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii