Stimulentele de la Primarie, un plus de fericire in ziua de leafa

luni, 08 noiembrie 2010, 08:43
5 MIN
 Stimulentele de la Primarie, un plus de fericire in ziua de leafa

Pentru activitatile mai mult sau mai putin „banoase" de la serviciul Taxe si Impozite al Primariei Focsani, angajatii primesc stimulente care le majoreaza bine salariul de baza u numai in luna august, 30 de salariati au primit bonusuri in valoare de 32.000 de lei u pentru acesti bani, functionarii nu-si fac decit treburile potrivit fisei postului u in ciuda recesiunii, primarul Bacinschi considera ca functionarii municipalitatii merita plata stimulentelor, mai ales dupa taierile cu 25% operate de Guvern u si functionarii de la Casa de Asigurari de Sanatate primesc stimulentele restante in aceste zile.

Pentru ce sa mai aiba tragere de inima un angajat la stat, cu un salariu de 600 lei, taiat dupa ordonanta guvernamentala, sa-si mai duca la bun sfirsit indatoririle de serviciu? In ciuda recesiunii, institutiile bugetare au gasit o portita de crestere a veniturilor, in mod legal, si de fidelizare, atit cit se mai poate, a personalului: acordarea sporurilor si a stimulentelor la salariu. Asa se intimpla nu doar la Directia Generala a Finantelor Publice, ci si la Primaria Focsani, dar si la Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea si institutiile din subordinea Ministerului Muncii, unde sute de functionari si membri ai personalului contractual ridica lunar salarii ceva mai maricele, chiar si dupa taierile cu 25% a veniturilor. Chiar daca stimulentele ar trebui obtinute doar din sumele atrase efectiv la buget de la datornici exista suspiciunea ca, in goana dupa bani, functionarii „isi trag" sporuri si in contul datoriilor curente ale acestora. De altfel, si motivatiile prin care se justifica acordarea acestor bani sint oarecum formale, potrivit unor documente aflate in posesia redactiei noastre, si par desprinse din fisa postului.

In opinia primarului Decebal Bacinschi, bonusurile de acest fel sint meritate si absolut necesare pentru ca angajatii sa dea randament si sa nu se ajunga la plecari in masa a acestora din institutiile din subordinea municipalitatii. De exemplu, angajatii de la Serviciul Public Local de Asistenta Sociala au primit dreptate in justitie, unde li s-au acordat anumite sporuri pe care bugetul local le plateste. Si nu sint singurii. „Salariatii pot da in judecata pentru sporuri, nu e nici o problema. Functie de hotarirea judecatoreasca, sintem obligati sa o respectam. Daca sint unii care dau in judecata, toate compartimentele din subordinea Primariei vor fi alaturi", a precizat edilul Focsaniului. La un surplus, deloc de neglijat, la salariu s-au bucurat si angajatii de la Serviciul de Taxe si Impozite, care au primit in august bonusuri intre 700 si 1.700 lei. In total, 30 de angajati ai Primariei au fost recompensati cu suma de 32.100 lei pentru „contributia la stabilirea, constatarea, impunerea, inspectia fiscala, urmarirea, executarea silita si incasarea sumelor reprezentind impozite si taxe locale", dupa cum se arata intr-un referat al Primariei, aflat in posesia redactiei noastre.

Primarul ar vrea sa plateasca si orele suplimentare

De stimulente au beneficiat seful de la Taxe si Impozite, Melus Naziru, directorul economic Natasa Nemes, dar si secretarul municipiului, Eduard Corhana, alaturi de alti functionari de la Impozite si Taxe. Pentru a demonstra ca stimulentele pe care le primesc sint meritate, cei de la Taxe si Impozite au prezentat si lista firmelor executate silit, de pe urma carora s-ar fi incasat suma de 120.366 lei. Printre societatile cei ce apar in documentele pe baza carora salariatii de la servicu taxe si impozite al Primariei Focsani au primit stimulente la leafa in luna august 2010 ,ca s-ar fi recuperat de la ele debite restanate la impozite si taxe locale, s-au numarat Agrocom Holding (8.149 lei), Dada Music (18.900 lei), Laris Production (20.000 lei), Romseh Tools (10.000 lei) sau terasa Dance Club (2.066 lei). Primarul Bacinschi completeaza ca angajatii sai ar trebui sa primeasca mai multi bani si pentru munca depusa la pregatirea sedintelor de Consiliu Local, dar si pentru orele suplimentare. Edilul este de parere ca subordonatii sa fie remunerati pentru munca in plus, desi admite ca multi dintre ei mai fac si greseli. „In opinia mea, si orele suplimentare si celelalte sporuri de care beneficiau functionarii publici cit si ceilalti angajati din alte servicii erau meritate. Plus ca le-am dat jos acele sporuri, le-am luat si 25%. E un sfert de salariu si, in conditiile in care un functionar public, cu 4-5 ani vechime, studii superioare, ia 6-7 milioane lei vechi, o suma extraordinar de mica, si nu stiu daca e dispus sa stea la dispozitia cetatenilor si, in acelasi timp, sa indeplineasca si sarcini de serviciu", a explicat Decebal Bacinschi. Bugetul local dispune de fondurile necesare stimularii randamentului functionarilor. „Am pus in calculul salariilor toate aceste sporuri si ore suplimentare, bani sint. Sint sarcini peste serviciu pentru care oamenii trebuiau stimulati. Asta nu are treaba cu greselile, pentru ca greselile sint inerente", a mai spus primarul Focsanilor.

Stimulente de 31.000 lei la CAS Vrancea

Se vor debloca fondurile pentru stimulente si la Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea. In urmatoarele zile, salariatii institutiei vor intra in posesia drepturilor banesti restante, mai precis a stimulentelor pentru luna august. In conturile bancii din Sanatate au intrat cei 31.000 de lei, bani ce vor intra pe cardurile salariatilor in urmatoarea perioada. „S-a alocat suma pentru acordarea stimulentelor. Se va tine cont de specializarea fiecarui salariat in acordarea stimulentelor, dar si de contributia fiecaruia la activitatile curente, in afara sarcinilor prevazute prin fisa postului", spune Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea. Valoarea medie a acestor stimulente, care ar trebui sa fie acordate celor 52 de salariati, oscileaza intre 300 de lei pentru un referent si 1.000 de lei pentru un consilier superior. Aceste drepturi banesti se vor acorda dupa ce o parte din salariatii caselor de asigurari de sanatate din tara au protestat fata de neacordarea stimulentelor care le rotunjeau lefurile. In acest moment, angajatii caselor de asigurari sint singurii din Sanatate care beneficiaza de stimulente financiare.

Cum s-au impartit stimulentele la Primarie

Tabelul de mai jos reprezinta modul in care au fost distribuite stimulente in valoare de peste 32 de mii de lei functionarilor din cadrul Primariei Focsani in luna august, potrivit unui act oficial aflat in posesia redactiei noastre. De exemplu, Taban Vasile a primit stimulentele pentru coordonarea activitatii Biroului de incasare, urmarire si executare silita, munca pe care trebuie sa o faca potrivit fisei postului. Situatia este similara si in cazul altor salariati, „stimulati" pe motiv ca au atras bani la bugetul local.

Naziru Melus 1.700
Taban Vasile 1.600
Savin Dorica 1.000
Anutoiu Adriana 1.000
Condrache Gabriela 1.000
Culita Mariana 1.000
Dodoiu Cecilia 1.000
Ene Carmen 1.000
Gogorita Adrian 1.000
Nebuneli Aurel 900
Munteanu Florin 1.000
Rosca Cristian 1.000
Dulea Marius 1.000
Enache Pamfilita 1.000
Mandea Daniela 1.000
Tofan Lenuta 1.000
Alexandru Iulian 1.600
Harabor Monica 1.000
Musat Valentin 1.000
Tudose Luminita 1.000
Chitu Cristina 1.000
Burca Adriana 1.000
Muntianu Ionut 1.000
Nemes Natasa 1.500
Grosu Carmen 1.100
Corhana Eduard 700
Asanache Violeta 1.000
Arginteanu Angela 1.000
Burlan Daniela 1.000
Savin Daniela 1.000

Total 32.100

sursa: Ziarul de Vrancea

 

Comentarii