Bacauanii au de gind sa isi mute deseurile la Roman

vineri, 22 ianuarie 2010, 21:22
2 MIN
 Bacauanii au de gind sa isi mute deseurile la Roman

Conducerea operatorului de salubritate SOMA Bacau intentioneaza sa depoziteze temporar deseurile colectate din municipiul Bacau, precum si din cele 22 de comune arondate, la groapa de gunoi a Romanului. Transportul deseurilor ar urma sa fie realizat pe banii bacauanilor, pina cind vor fi finalizate lucrarile la noul depozit ecologic din zona. Operatorul de salubritate SOMA si-a manifestat aceasta intentie in conditiile in care vechea groapa de gunoi din Bacau se inchide, iar noul depozit ecologic va fi dat in functiune abia la data de 31 mai a acestui an.

In timp ce operatorul de salubritate SOMA Bacau considera ca depozitarea deseurilor la groapa de gunoi a Romanului este deja un lucru sigur, primarul municipiului Roman, Laurentiu Dan Leoreanu, sustine ca, pina in prezent, nu s-a stabilit nimic clar pe aceasta tema intre conducerea SOMA si conducerea Locato Serv, societatea in a carei administrare se afla groapa de gunoi de la Roman. "Este vorba, deocamdata, doar de o discutie de principiu, care presupune ca SOMA Bacau sa aduca deseurile la groapa de gunoi din Roman, contra unui cost de 15 lei pe metrul cub de deseuri. Deoarece acest pret este mic la ora actuala – cel mai mic din tara, de altfel – iar gestionarea gropii de gunoi a orasului aduce, in aceste conditii, pierderi societatii Locato, este foarte posibil ca pretul pentru depozitarea deseurilor menajere sa creasca de la 15 la 22 de lei, pentru agentii economici. Deocamdata, discutiile cu operatorul de salubritate din Bacau s-au purtat doar la telefon, conducerea Locato Serv invitind reprezentantii SOMA Bacau la o intilnire pe aceasta tema, la Roman. Intilnirea nu a avut loc, pina acum", a declarat primarul Laurentiu Dan Leoreanu.

In cazul in care acordul cu SOMA Bacau va deveni realitate, deseurile colectate din Bacau ar urma sa fie aduse la Roman incepind din luna martie. Lunar, la groapa de gunoi a Romanului ar urma sa fie adusi 17.000 de metri cubi de deseuri din zona Bacaului, cantitatea adaugindu-se celor aproximativ 16.000 de metri cubi de deseuri generate de populatia si agentii economici din zona Roman. Costurile de depozitare a deseurilor din Bacau pe trei luni – adica pina la deschiderea depozitului ecologic din Bacau – se vor ridica la aproximativ 750.000 de lei. In timp ce depozitul ecologic din Bacau se va deschide la finalul lunii mai 2010, depozitul ecologic de la Roman are ca termen limita de deschidere anul 2012.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii