Drumurile judetului, acoperite de zapada

marți, 15 decembrie 2009, 23:03
5 MIN
 Drumurile judetului, acoperite de zapada

Inca de la primele ore ale diminetii, drumurile din judetul Neamt au fost acoperite de zapada, iar utilajele de deszapezire au fost prezente "la datorie", incercind sa mentina viabilitatea cailor de rulare prin raspindirea de material antiderapant pe mai multe drumuri nationale si judetene. Avertizarea cod galben transmisa de Administratia Nationala de Meteorologie pentru judetul Neamt este valabila pina joi la ora 12, fenomenele vizate fiind ninsori si intensificari ale vintului, ce se vor manifesta indeosebi in partea de vest a judetului. In acest context, subprefectul de Neamt, Vasile Sendrea, a dispus comisiilor locale de aparare impotriva dezastrelor sa urmareasca cu toata atentia evolutia fenomenelor meteorologice, la nivelul fiecarei localitati, pentru a se interveni in timp util in eventualele situatii de urgenta.

Ieri, in cursul diminetii, utilajele de deszapezire actionau pe DN 15 B Poiana Largului – Tirgu Neamt – Cristesti, DN 15 C Bodesti  – Piatra Neamt, DN 15 D Piatra Neamt – Roman – Craiesti, DN 2 Roman – Motca (Casa de apa), DN 15 Costisa – Piatra Neamt – Bicaz – Poiana Largului, DN 12C Bicaz – Bicaz Chei. De asemenea, se imprastia material antiderapant pe drumul judetean DJ 155 H Bisericani. Dupa ora 15, in judet nu exista nici un drum inzapezit sau cu circulatie ingreunata. La inchiderea editiei, se circula in conditii de iarna pe drumurile din Neamt, iar stratul de zapada atinsese grosimea de 2 -5 centimetri. Sectia Drumuri Nationale Neamt actiona cu 14 utilaje, raspindind material antiderapant pe DN 15 Prisecani – Poiana Largului – Bicaz – Piatra Neamt, DN 15 B  Poiana Largului – Tirgu Neamt, DN 15 C  Piatra Neamt – Tirgu Neamt, DN 15 D Piatra Neamt – Roman, DN 15 E Baltatesti – Varatec, DN 15 F Sacalusesti – Agapia, DN 2 Roman  – Motca (Casa de apa). Drupo Neamt SA, societatea care administreaza drumurile judetene, actiona cu 6 utilaje pentru raspindirea de material antiderapant, pe DJ 156 A  Tazlau – Roznov – Girov, DJ 157 B Manastirea Pingarati, DJ 208 G Hanul Ancutei – Girov, DJ 201 C Adjudeni – Tamaseni, DJ 159 D Bozieni – Cuci si DJ 159 Valea Ursului – Oniceni. Retelele electrice si posturile de transformare functionau normal.

Prima ninsoare mai serioasa din acest an nu a pus probleme nici echipajelor Serviciului Judetean de Ambulanta. "In cursul zilei de ieri, nu au fost semnalate probleme deosebite pe care sa le intimpine echipajele noastre. Se circula mai greu, in conditii de iarna, dar acestea sint conditiile de trafic pentru toate masinile. Oricum, ambulantele au fost echipate cu cauciucuri de iarna, s-a facut un program coerent de revizie a masinilor si ne-am aprovizionat cu combustibil. Speram sa nu fie probleme si ambulantele sa nu ramina inzapezite, dar, din pacate, acestea sint conditiile de iarna si aceste lucruri se pot intimpla", a declarat medicul Letitia Damoc, seful Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt.

Populatia si agentii economici din Roman, obligati sa contribuie la prevenirea inzapezirii

Conform planului pentru prevenirea inzapezirii, viscolului si pentru combaterea poleiului in iarna anului 2009 – 2010, romascanii – locatari, persoane fizice sau juridice, asociatii de proprietari, operatori economici, institutii publice si de invatamint, proprietari de imobile – au o serie de obligatii care, daca nu sint indeplinite, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.

Astfel, romascanii trebuie sa curete in timpul formarii sau imediat dupa formare straturile de zapada sau gheata de pe trotuare si de pe gurile de scurgere la canal din fata institutiilor publice, operatorilor economici sau imobilelor, precum si de pe strazile si aleile de acces de la blocuri si din zona platformelor de gunoi menajer din ansamblurile de locuinte.

De asemenea, romascanii trebuie sa curete rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor rezultate din topirea zapezii, pina cel tirziu la ora 7,00 dimineata, zilnic. In caz de polei, romascanii au obligatia de a imprastia nisip, rumegus sau zgura pe trotuarele din fata imobilelor. Acestia trebuie sa protejeze contra inghetului instalatiile de apa potabila si cele sanitare, sa inlature obstacolele de pe santurile din cartierele fara canalizare subterana, sa curete si sa desfunde podetele, in vederea asigurarii scurgerii apelor, pentru prevenirea inundatiilor.

In cazul ninsorilor abundente, cind grosimea stratului de zapada depaseste 15 centimetri, pentru evitarea perturbarii activitatii economice si a aprovizionarii populatiei, pe linga unitatile apartinind Consiliului Local, la deszapezire vor participa in mod obligatoriu toate societatile comerciale, cu salariati si mijloace proprii, pentru deblocarea carosabilului din perimetrul unitatilor respective.

Recomandari pentru soferi

Pina ieri dupa-amiaza, doar o singura ciocnire a unor autoturisme in trafic din cauza conditiilor de iarna fusese raportata Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt. "Numarul acestor evenimente rutiere poate fi, insa, mai mare, dat fiind faptul ca, acum, soferii pot constata amiabil daunele, fara a ne mai sesiza. In prezent, se circula in conditii de iarna pe drumurile din judet. Echipajele de politie rutiera si cele ale structurilor de politie rurala vor fi prezente pe drumurile judetene si nationale, pentru monitorizarea traficului rutier, iar la constatarea unor probleme de natura a ingreuna circulatia rutiera – blocaje in trafic din cauza depunerii de zapada, aparitia fenomenului de polei – acestea vor sesiza de urgenta autoritatile competente sa ia masurile ce se impun. Rugam cetatenii sa sesizeze, prin 112, orice situatii din trafic care pot duce la producerea de evenimente rutiere nedorite", a declarat inspector principal de politie Catalina Badeanu, ofiter de relatii publice al Inspectoratului de Politie Neamt.

Politistii din cadrul Serviciului Rutier recomanda conducatorilor auto sa se informeze din timp cu privire la starea drumului de pe traseul pe care urmeaza sa il parcurga. Inainte de a pleca la drum, soferii trebuie sa verifice starea tehnica a autoturismului si sa se asigure ca instalatiile de climatizare si de dezaburire ale masinii sint in stare de functionare. Autovehiculele trebuie dotate cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanturi antiderapante. Soferii trebuie sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de autoturismul care circula in fata si sa ia in calcul faptul ca, pe un drum alunecos, distanta dintre autovehicule trebuie sa fie mai mare, iar viteza de deplasare sa fie mai redusa, atit pentru evita coliziunea cu cel din fata, cit si pentru ca soferul sa nu fie obligat sa frineze brusc, fapt ce duce la derapare, in conditiile actuale de trafic. Soferii trebuie sa nu actioneze brusc mecanismele de directie si de frinare ale autovehiculului. In conditii de zapada si polei, trebuie utilizata cu precadere frina de motor.

Conducatorilor auto li se atrage atentia ca fapta de a conduce autovehicule cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, pe drumurile acoperite cu gheata, zapada sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 540 lei la 1.200 de lei.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii