Elevi cu jumatate de norma

luni, 03 octombrie 2011, 20:10
4 MIN
 Elevi cu jumatate de norma

Antoaneta Lefter are 29 de ani si, in aceasta toamna, tocmai a inceput clasa I la cursurile din cadrul programului "A doua sansa". In prima zi de scoala, cind a venit sa-si ia orarul si sa-si vada colegii si invatatoarea, si-a luat si fetita cea mica, pe Maria, care, la doi ani, aproape ca nici nu se zareste deasupra pupitrului. Acasa mai are o fetita cu care, daca ar fi aminat cu un an inscrierea la scoala, ar fi fost colega de generatie. N-are mari emotii in fata abecedarului. "Stiu putin literele si sa citesc, dar n-am fost pina acuma niciodata la scoala. Cind eram de virsta scolii aveam tot felul de probleme. Nici acuma nu-i usor, dar trebuia sa fac si asta. Poate, odata, o sa-mi pot gasi si eu un serviciu", isi motiveaza Antoaneta alegerea.

Alex Popovici este recunoscut aproape de toti ca fiind elevul model al scolii. La 18 ani a inceput scoala de la zero, dupa cum recunoaste singur. De fapt, de la clasa I, pe care a promovat-o destul de repede, intrucit testele au dovedit ca are cunostintele necesare pentru a promova la nivelul urmator, a reusit sa ajunga la ciclul inferior al liceului. N-a lipsit o zi de la cursuri, scopul sau fiind acela de a avea in mina o diploma de absolvent de liceu. "M-am inscris la scoala in ziua in care am realizat ca, fara nici o scoala, nimeni nu ma baga in seama", a spus Alex Popovici.

"Pentru un elev ca Alex, merita sa faci astfel de cursuri. Pentru mine, personal, este o mare satisfactie sa pot sa-i ajut. Asemeni lui, cei care participa au in spate adevarate drame, situatii familiale foarte dificile. Daca ii asculti pe fiecare in parte nu poti sa-i judeci ca n-au fost la scoala atunci cind mergeau cei de virsta lor. Sint de admirat cei care vor si pot sa-si depaseasca conditia", a spus Ana Luca, coordonatorul programului "A doua sansa", derulat sub patronajul Liceului cu Program Sportiv din Roman.

Film didactic realizat de cursanti

Elevii de la "A doua sansa" au posibilitatea de a face mai mult decit cursuri, la finalul carora sa obtina diplome. Asa s-a intimplat cu Stefan Raba, Alex Popovici si Mircea Bigu, aflati in anul II, care au raspuns provocarii lansate de profesoara Mihaela Ursachi si au realizat un film didactic, un proiect educativ, care, in final, a ajuns sa ocupe locul VII pe tara. In filmul intitulat "E mai mult decit un joc, e viata ta", cei trei au fost regizori, actori, editori si, in final au realizat ca au reusit sa schimbe ceva, nu doar in viata lor, dar, poate, si in vietile celor care ii vor privi pentru citeva minute. "A fost foarte interesant ce am reusit sa facem, ne-am dat seama ca putem face lucruri deosebite. Premiul cel mare l-am luat de la doamna profesoara, care a afirmat ca a reusit sa realizeze cu noi ceea ce nu a reusit cu elevi de la scoala obisnuita", a spus Stefan, care a reluat scoala la 17 ani, cu clasa a V-a.

Scoala in regim intensiv

Programul educativ "A doua sansa" se adreseaza persoanelor care au depasit cu cel putin trei ani virsta clasei si care nu mai pot frecventa invatamintul de masa. Cursurile incep, de obicei, in luna octombrie si se desfasoara in fiecare zi, insa dupa un program special, care le permite elevilor sa avanseze foarte repede. Astfel, cei patru ani de invatamint primar pot fi absolviti in doi ani scolari, iar ceilalti sase ani de scoala obligatorii, pina la echivalentul clasei a X-a, in patru ani scolari. De asemenea, daca la testele initiale care se dau la fiecare inceput de an scolar cursantul dovedeste ca are deja cunostintele necesare, poate fi trecut, automat, in anul urmator.

"Nu este un sistem de invatamint de fara frecventa, cursantii au obligativitatea de a fi prezenti la cel putin jumatate din ore. De asemenea, invatamintul se desfasoara in regim de invatamint simultan, grupele sint formate din elevi pe nivele diferite de studiu, intrucit nu indeplinim conditia minima a numarului de elevi inscrisi. Pentru acest an scolar avem 27 de inscrisi noi si 31 de elevi dintre cei care au promovat anul trecut. Din pacate, insa, nu toti sint seriosi si vin la cursuri. Am fost pusi in anii trecuti in situatia de a solicita desfiintarea unor grupe in timpul anului scolar. Avem un parteneriat foarte bun cu Fundatia umanitara «Pacea», unde functioneaza grupa I, invatamint primar. Acestia le asigura si transport, masa calda, rechizite gratuite, lucruri fara de care am avea mai putini cursanti", a spus profesoara Ana Luca.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii