Planuri mari pentru Spitalul Roman, in 2009

luni, 05 ianuarie 2009, 19:14
5 MIN
 Planuri mari pentru Spitalul Roman, in 2009

Pentru acest an, la Spitalul Municipal de Urgenta Roman se afla "in plan" desavirsirea calitatii serviciilor medicale oferite pacientilor. In acest sens, conducerea unitatii sanitare intentioneaza sa modifice structura si locatia unor compartimente si sectii, sa continue investitiile in modernizari si in achizitionarea de aparatura medicala, dar si sa angajeze, in continuare, medici. O parte din planurile ce vor fi puse in aplicare la spitalul romascan au fost explicate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de managerul unitatii sanitare, medicul Petrut Claudiu Gafar.

Centru de explorari imagistice, la Spitalul Roman

In curind, mai multe compartimente din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Roman se vor transforma in sectii medicale de amploare. Este vorba despre compartimentele ORL, Chirurgie si Ortopedie Infantila, Pneumologie si Dermato-Venerice.

Noi medici vor fi angajati in cadrul compartimentelor de Urologie si Chirurgie Toracica, iar compartimentul de Neurochirurgie al spitalului se va definitiva in acelasi timp cu un proiect mult mai amplu: cel al infiintarii Centrului de Explorari Imagistice.

"Aici vom avea un dispozitiv RMN, un computer tomograf, un aparat Roentgen digital cu amplificator de imagine, precum si un mamograf. Proiectul se va realiza in parteneriat cu firma Siemens, iar costul acestuia se apropie de intreaga suma dispusa in buget pentru achizitionarea de aparatura medicala si instrumentar medical in 2008, adica aproape noua milioane de lei. Cu acesti noi parametri, precum si cu reintregirea tehnica de dotare logistica si de personal a Centrului de Primire Urgente, spitalul poate aspira, real, la titlul de spital clinic de urgenta", a declarat medicul Petrut Claudiu Gafar.

Centrul de Primire Urgente, finalizat in 2009?

Tot in acest an se intentioneaza finalizarea lucrarilor la noul Centru de Primire Urgente. De asemenea, vor fi finalizate, pina in luna mai, izolatia termica, acoperisul si instalatiile cladirii unde functioneaza, acum, sectia Psihiatrie. Si cladirea Spitalului Nou va intra in reparatii, urmind ca aici sa se realizeze izolatia termica, dotarea cu instalatii noi si mansardarea intregii cladiri, la mansarda urmind sa functioneze ambulatoriul unitatii sanitare.

"Sint lucrari capitale ce vor costa, in total, cinci milioane de lei, fata de 3,5 milioane de lei – cit au costat lucrarile realizate in 2008. Nu este vorba despre un buget de austeritate, dar trebuie sa facem pasi repezi pentru a acoperi handicapul anilor din urma. Acreditarea spitalelor, ce va avea loc in 2010, nu trebuie sa afecteze negativ Spitalul Roman, deci astfel de pasi trebuie obligatoriu facuti", a precizat managerul unitatii sanitare.

Pacientii vor lua masa… la pat

Pina la inceputul anului 2010, se intentioneaza ca la unitatea sanitara romascana sa lucreze 100 de medici – fata de 88, citi sint angajati in prezent. Alaturi de ei, in spital vor lucra 540 de cadre medii, iar numarul cadrelor auxiliare angajate va inregistra o usoara scadere, in special datorita desfiintarii salilor de mese din unitatea sanitara. Dupa ce salile de mese vor disparea, pacientii vor lua masa la pat.

"Se va pune un mare accent pe cresterea calitatii serviciilor de cazare a pacientilor, precum si pe cresterea gradului de confort al acestora. Pacientul va fi ingrijit la pat si tot la pat va lua masa. Centrul de dializa si sectia Cardiologie vor fi repere de calitate, atit in ce priveste gazduirea pacientilor, cit si in ce priveste asistenta medicala. Peste foarte scurt timp, vom inaugura noua sectie de Cardiologie – situata la etajul patru al Spitalului Nou, precum si Centrul de dializa.  Imediat dupa inaugurarea sectiei Cardiologie, vom face demersurile necesare astfel incit sectia Oftalmologie sa aiba propriul bloc operator. De asemenea, dorim sa definitivam macar un bloc operator complet, cu doua sali si cu flux de aer steril, la sectia Chirurgie, situata la etajul doi. Speram sa infiintam si un alt bloc operator la etajul trei, pentru sectia Ortopedie", a spus medicul Petrut Claudiu Gafar.

Sediul administrativ se muta in fosta piscina a Spitalului

Sectia Neurologie va "parasi" etajul al treilea al spitalului, realizindu-se, astfel, o extindere a spatiului sectiilor Chirurgie Toracica, Chirurgie Generala si Chirurgie Infantila. Daca Centrul de Primire Urgente va fi mutat in noua sa locatie, sectia Neurologie va ocupa fie parterul Spitalului Nou, fie actualul sediu administrativ. "Neurologia are un imens tranzit de pacienti asistati pe targa, deci nu ne permitem sa ii tot plimbam intre sectii si etaje. Acest lucru nu este avizat in cadrul unui spital de urgenta, deci Neurologia trebuie, obligatoriu, mutata. Daca vom muta Neurologia in spatiul sediului administrativ, acesta ar urma sa utilizeze spatiul ce era ocupat, inainte, de piscina spitalului. E un spatiu extrem de generos si vrem sa il reamenajam. In sediul administrativ se va amenaja si un bistro pentru angajatii spitalului", a precizat managerul Spitalului Roman.

Concluzionind, medicul Petrut Claudiu Gafar a precizat ca anul 2009 nu va mai aduce dotari masive cu aparatura medicala pe toate sectiile, insa achizitiile de aparatura din acest an vor fi extrem de valoroase si de importante. "Nu se vor face dotari masive ca anul trecut, insa vor fi dotari de valoare si de mare impact. Pe linga acestea, vom continua sa angajam medici. Azi (ieri – n.r.), in premiera pentru Spitalul Roman, un examen pentru un post de chirurg generalist, atit de mult dorit de colectivul de medici din Chirurgie, are loc la Clinica 3 Chirurgie din cadrul Spitalului Sfintul Spiridon din Iasi, comisia fiind condusa de doi profesori universitari ieseni. Profesorii universitari au solicitat sustinerea concursului in aceasta clinica, astfel incit candidatii sa aiba de-a face cu o cazuistica mai dificila. Ambii candidati la concurs sint medici specialisti din Iasi. Trebuie sa multumesc sindicatului SINMED si medicilor de pe sectii pentru modul in care au primit fiecare coleg nou-venit la Spitalul Roman", a mai spus managerul Spitalului Municipal de Urgenta Roman.

Mai putini bani pentru resursele umane din Spital

Cheltuielile pentru resurse umane vor fi reduse, in acest an, la unitatea sanitara romascana. Intentia managerului Spitalului Roman este de a reduce aceste cheltuieli pina la maxim 55% din bugetul total alocat unitatii sanitare in 2009.

"Cind am venit la acest spital, bugetul pentru resurse umane l-am gasit la 94% din totalul sumelor alocate unitatii sanitare. La un buget de resurse umane de 55%, un spital chiar produce bani. Speram sa atingem acest procent, cit mai curind. Noul buget, cel pentru anul 2009, va fi inaintat spre aprobare Autoritatii de Sanatate Publica Neamt in jurul datei de 10 februarie. Pentru anul 2008, bugetul Spitalului Municipal de Urgenta Roman a fost de 33,9 milioane de lei. La ora actuala, facturile pentru alimente, reactivi, medicamente si materiale sanitare sint achitate complet. Mai avem datorii de achitat pentru aparatura medicala achizitionata. Acestea insumeaza 780 000 de lei, dintr-un total de 10,7 milioane de lei investiti in aparatura in 2008. In premiera, Spitalul Roman a intrat in noul an cu bani in cont, suma ramasa in cont la inceputul anului 2009 fiind de 720 000 de lei", a declarat medicul Petrut Claudiu Gafar.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii