Radarele nedetectabile, asteptate de la o zi la alta in Neamt

marți, 02 martie 2010, 19:10
4 MIN
 Radarele nedetectabile, asteptate de la o zi la alta in Neamt

Desi noile aparate radar nedetectabile nu au ajuns in dotarea Politiei Neamt, acest lucru se va realiza in cel mai scurt timp, lucru care i-a pus deja pe ginduri pe soferii obisnuiti sa circule cu pedala apasata la maximum. Astfel, dupa ce reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au prezentat noile aparate radar, ce au inceput deja sa intre in dotarea politistilor de la Rutiera, unii conducatorii auto au descoperit deja mai multe metode prin care sa scape de radarele nedetectabile cu ajutorul clasicelor detectoare de radar.

Astfel, pina la aparitia in comert a unor detectoare de radar mai performante decit cele actuale, solutia care pare a-i salva pe soferii vitezomani este achizitionarea unei statii de emisie receptie, asemanatoare celor existente in taxiuri, statii cu care soferii aflati in trafic se pot anunta reciproc de existenta, pe o anumita ruta, a unui radar mobil. Sistemul este folosit de mai multi ani, cu succes, de soferii de pe camioane, insa tinde sa fie preferat de un numar din ce in ce mai mare de conducatori auto.

Noile radare vor putea fi descoperite in trafic si dupa numarul de inmatriculare al autoturismelor pe care sint montate. Realizatorii site-ul www.agentia.org afirma ca detin lista pe judete si numarul de inmatriculare al Logan-urilor care au incorporate noile radare. Conform acestui site, lista cu numerele de inmatriculare ale Loganurilor dotate cu radare nedetectabile au in componenta numarul 18, iar prima litera din cele trei este Z. Noile masini au toate dotarile necesare, de la sistemul video radar mobil care permite stabilirea inclusiv a sensului de mers al drumului pe care s-a savirsit infractiunea sau contraventia, pina la echipamentele de radiocomunicatii, sistemele de avertizare optico-acustica si aparatul etilotest electronic.

In multe dintre cazuri, noile radare au fost surprinse chiar si de unele detectoare mai vechi. Asta in timp ce alti soferi se pregatesc sa-si achizitioneze altele mai noi si mai performante.

Noile radare au fost deja omologate si nu vor putea fi contestate de soferii prinsi pe picior gresit. Acestea urmeaza sa soseasca si in judetul Neamt, in zilele urmatoare. "Asteptam de la o zi la alta sa primim si noi aceste radare. Din cite am aflat, in tot judetul Neamt vor fi distribuite 12 astfel de aparate radar. In momentul in care vor fi anuntati de repartizarea acestor aparate pentru Politia Neamt, lucratorii nostri se vor deplasa la Bucuresti, pentru preluarea masinilor pe care sint amplasate noile aparate radar", ne-a declarat inspectorul principal Catalina Badeanu, purtatorul de cuvint al Politiei Neamt.

Cum functioneaza noile radare?

Noile radare vor putea descoperi vitezomanii de la o distanta de peste 1.000 de metri, chiar si pe timpul noptii. Politistii care au testat deja noile aparate radar au afirmat ca cei care obisnuiau sa cistige in instanta procesele de contestare a proceselor-verbale de contraventie date pentru viteza excesiva vor fi infrinti cu probele furnizate de noile radare. Acestea au incorporat un GPS care arata cu precizie locul in care a fost comisa incalcarea legii, fie ca este vorba de viteza sau de o depasire neregulamentara. Noile aparate au incluse o functie de stand-by ce permite ca stocarea de imagini sa fie facuta non-stop. Mai precis, camera video functioneaza permanent, fara sa emita unde radar. Atunci cind politistul observa o masina care ruleaza cu viteza peste limita legala, apasa un buton ce porneste emitatorul radar, stabilind instantaneu viteza masinii privite pe monitor. Computerul aparatului stocheaza nu doar inregistrarea video din perioada in care politistul a tinut actionat butonul radarului, ci si 30 de secunde inainte de actionare si 30 de secunde dupa ce politistul a luat mina de pe buton.

Noile aparate radar pornesc si se opresc automat cind sesizeaza o depasire a vitezei legale, in restul timpului ele filmind "in orb". Detectoarele din alte masini nu pot sesiza unda radar a noilor aparate, astfel ca soferii nu au suficient timp de reactie pentru a frina, iar politistii pot porni telecomanda exact in momentul in care observa ca un autoturismul circula cu viteza. Noile radare inregistreaza si noaptea, dar si iarna, la temperaturi extrem de scazute. Astfel, noile Loganuri break intrate in dotarea Politiei Romane, complet utilate,  costa in jur de 40.000 de euro, cit un apartament in centrul Romanului.

Ministerul de Interne a achizitionat circa 450 de astfel de masini dotate cu radare „invizibile", fabricate in Marea Britanie si distribuite in toata Europa, dar si in Orientul Mijlociu. Tehnic vorbind, aparatele radar sint produse de TSS (Traffic Safety Systems). Modelul este unul AutoVision, din ultimele generatii, dotat cu infrarosii pentru utilizarea pe timp de noapte si cu un dispozitiv GPS. Performantele acestor radare sint superioare celor folosite pina acum de Politia Romana. Camerele video au o performanta optica mult mai mare, cu zoom 26x, fata de numai 18x cit au cele actuale. Conform specificatiilor producatorului, aceste radare sint capabile sa filmeze 60 de ore neintrerupt. Informatiile si imaginile inregistrate pe hard-diskul radarului nu pot fi sterse decit cu ajutorul unei parole. Astfel, se monitorizeaza orice fel de greseala in trafic, inclusiv comportamentul politistului care foloseste acest aparat.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii