Romascani de succes in Italia

vineri, 09 octombrie 2009, 18:49
4 MIN
 Romascani de succes in Italia

In ultima perioada, mirajul unui loc de munca in Italia tenteaza tot mai putini romani. Pentru sutele de mii de romani care lucreaza deja acolo, a fi roman devine uneori o povara, mai ales cind stirile principale din Peninsula prezinta infractiunile savirsite de conationalii nostri. Cu toate acestea, majoritatea emigrantilor isi cistiga existenta cinstit si, uneori, devin adevarate modele. Gazeta Romaneasca, ziarul romanilor din Italia, a prezentat cazul a doi romascani care muncesc in Bologna. Cei doi tineri vorbesc despre primii pasi in Italia, despre cum s-au descurcat pina acum si planurile lor de viitor.

Inceputul

Cristian Dumea s-a nascut in Roman, unde a urmat studiile gimnaziale, liceale si, apoi, universitare la seminarul franciscan. De 13 ani studiaza si lucreaza la Bologna, s-a casatorit cu Magdalena si, impreuna, au multe planuri de implinit si sperante de realizat. "In perioada studiilor universitare mi s-a oferit sansa sa vin in Italia, impreuna cu alti colegi, pentru aprofundarea studiilor. Ideea mi-a suris si nu am ezitat nici un moment, deoarece mi-a placut sa studiez dintotdeauna. Asa ca, in anul 1996, am venit in Italia, la Bologna, unde mi-am continuat studiile in cadrul facultatii de Teologie «Antonianum». Avind in vedere ca limba italiana o studiasem inca din timpul scolii, am reusit sa ma integrez foarte bine in aceasta tara. Cu toate acestea, dorul de familie si de cei dragi isi puneau amprenta din cind in cind. Examenele au decurs destul de bine, dar citiva ani mai tirziu am inteles ca, de fapt, imi doream sa studiez cu totul altceva. Fiind strain printre straini, problemele cu care a trebuit sa ma confrunt zi de zi, necunoasterea exacta a obligatiilor pe care le aveam in aceasta tara mi-au stirnit curiozitatea de a-mi cunoaste si mai bine toate drepturile, de care, de cele mai multe ori, noi, strainii eram privati. Asadar, m-am inscris la facultatea de drept din cadrul Universitatii «Alma mater studiorum» din Bologna si, acum, ma pregatesc sa imi dau licenta. In acelasi timp, lucrez ca bibliotecar. Asteptam cu nerabdare vacanta de vara cind, impreuna cu alti prieteni, ne intorceam acasa in Romania. Intr-una din aceste vacante de vara am cunoscut-o pe Magdalena, care intre timp mi-a devenit sotie", povesteste Cristian.

Maria-Magdalena este originara tot din Roman si este absolventa a Facultatii de Biologie din Bacau, promotia 2003. "Casatorindu-ma si mergind pe principul ca familia trebuie sa fie mereu unita, mi-am urmat sotul in Italia, dat fiind faptul ca el era inca student la Bologna. Am facut toate demersurile in vederea recunoasterii studiilor in Italia, dar, din pacate, nu mi-au fost recunoscute inca, deoarece imi lipsea declaratia de valoare, act care, cu citiva ani in urma, se obtinea destul de greu. Intre timp, lucrurile s-au mai reglementat, si ma refer la tara noastra, in sensul ca, in ziua de azi, declaratia de valoare se obtine mult mai usor, iar intentia mea este, in continuare, sa fac tot posibilul pentru recunoasterea studiilor. Si, cum speranta nu moare niciodata, am incercat sa nu ne descurajam, ci sa ne sustinem unul pe celalalt, cum este si firesc", marturiseste Magdalena in ziarul romanilor din Italia.

Romani la Bologna

Potrivit celor de la Gazeta Romaneasca, in momentul de fata cei doi romascani lucreaza in domenii diferite de ceea ce au studiat, dar de care sint mindri. "Din fericire, am fost destul de norocosi, caci am reusit sa imbinam utilul cu placutul, asa incit, in momentul de fata, putem spune ca mergem cu placere la munca fara a ne rusina de meseriile noastre. Eu lucrez in cadrul unei librarii, iar sotia mea, Magdalena, lucreaza ca bucatareasa. In general, sintem tratati bine ca romani, nu am avut probleme in ceea ce priveste nationalitatea noastra si asta poate si datorita faptului ca am avut ocazia sa avem in jurul nostru persoane care au crezut in noi, indiferent de imaginea proasta pe care unii conationali ne-o creaza. Desigur, sintem romani si, asa cum e firesc, suferim ori de cite ori imaginea noastra, a romanilor si chiar a Romaniei este improscata cu noroi", mai spune Cristian.

Viitorul

Intrebati ce planuri au de viitor, cei doi tineri spun ca vor sa-si termine studiile, dar nu se gindesc inca sa se intoarca in tara. "Pentru viitor avem ginduri mari, in sensul ca, dorim sa ne realizam fiecare in domeniile studiate, respectiv, in biologie si in drept. Nu ne ramine decit sa ne terminam studiile, sa dobindim experienta necesara. Inca nu putem spune daca intr-o zi ne vom reintoarce in tara natala, cert e ca in momentul de fata suntem multumiti de ceea ce am reusit sa «construim» pina acum si speram, de ce nu, la mai bine! Desi sintem intr-o tara straina, am cunoscut foarte multe persoane cu care ne-am si imprietenit. Ne-am integrat destul de bine in Italia, ne este dor si de tara noastra, de toti cei dragi ramasi acasa, dar pentru moment, nu ne putem pronunta daca vom ramine definitiv sau nu in Italia. Din fericire, in ziua de azi mijloacele de transport existente ne ofera posibilitatea de a merge acasa ori de cite ori dorul de cei dragi ne apasa, iar noi profitam din plin de acest lucru", mai marturisesc cei doi tineri.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii