Sfaturi pentru depasirea crizei economice

Subtitlu

vineri, 05 decembrie 2008, 20:22
7 MIN
 Sfaturi pentru depasirea crizei economice

In ultima perioada, cetatenii si, in special, reprezentantii mediului de afaceri sint din ce in ce mai preocupati si ingrijorati de instalarea – si in Romania – a unei perioade economice dificile, ce tinde sa fie definita ca o criza economica. De aceea, Camera de Comert si Industrie (CCI) Neamt a realizat, in perioada 13 – 25 noiembrie, un sondaj pentru a identifica problemele cu care se confrunta firmele din judet, in contextul economico – financiar actual. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 300 de firme ce reprezinta peste 70% din produsul intern brut al judetului. La sondaj au participat intreprinderi mici si mijlocii din Roman, Piatra Neamt, Tirgu Neamt si Bicaz, precum si din comunele judetului.

"Ca institutie a mediului de afaceri, Camera de Comert Neamt, ca si alte organizatii similare, incearca sa identifice problemele esentiale generate de criza financiara ce se transforma destul de repede intr-o criza economica. Sint probleme ce preocupa tot mediul de afaceri nemtean. De aceea, Camera de Comert va propune solutii atit decidentilor politici, cit si firmelor, pentru traversarea cu costuri acceptabile a acestei perioade", a declarat presedintele CCI Neamt, Mihai Apopii.

Jumatate din firmele nemtene sint afectate de criza

Reprezentantii celor 300 de firme din Neamt au avut de raspuns la un chestionar continind cinci intrebari: "Ce trend a inregistrat activitatea in firma dumneavoastra de la declansarea crizei si pina in prezent?", "In ce masura va afecteaza afacerea politica institutiilor de creditare?", "V-ati propus o strategie pentru traversarea perioadei de criza?", "Ce solutii s-ar adopta in situatia dumneavoastra?" si "Ce credeti ca ar trebui schimbat in legislatia fiscala?". 11,6% din cele 300 de firme nemtene chestionate au apreciat ca au inregistrat un trend ascendent de la declansarea crizei si pina in prezent, in timp ce 47,5% au inregistrat un trand stationar, iar 40,9% – unul descendent. Cei mai multi agenti economici (58,2%) au declarat ca au fost afectati mult de politica actuala a institutiilor de creditare, in timp ce 23,2% au considerat ca efectele acestei politici sint acceptabile, iar 18,6% le-au considerat nesemnificative.

Unii patroni aleg disponibilizarile, altii investesc in calitate si cresterea pietei

83,7% din societatile nemtene chestionate au deja o strategie pentru traversarea perioadei de criza, in timp ce 16,3% nu au realizat un astfel de plan. Firmele care au deja un plan "anti-criza" au stabilit solutii variate pentru depasirea cu bine a acestei perioade. 38,8% din societatile nemtene chestionate vor reduce costurile prin diminuarea cheltuielilor indirecte. Alti 27,7% dintre agentii economici nemteni vor recurge si la reducerea costurilor prin diminuarea cheltuielilor directe, dar si la disponibilizarea personalului. 1,6% vor apela doar la disponibilizari, iar 1,5% din patroni isi vor reorienta afacerile. 16,6% din firme vor reduce costurile si isi vor reorienta afacerile, iar 13,8% din societatile nemtene chestionate vor aplica toate cele trei masuri: vor reduce costurile, vor disponibiliza personal si isi vor reorienta afacerea.

Unii dintre agentii economici chestionati au ales si alte variante pentru a depasi criza: deschiderea de noi piete, realizarea de investitii cu efecte in calitatea produselor si in favoarea economiei, amenajarea de expozitii permanente in spatii inchiriate in diferite orase – pentru a atrage clienti prin publicitate, precum si inceperea unor afaceri complementare, pe linga afacerea de baza.

Sfaturi anti-criza pentru firmele nemtene

Luind in considerare raspunsurile primite de la agentii economici, precum si masurile propuse pe plan international, CCI Neamt a identificat o serie de sfaturi valoroase pentru agentii economici care vor sa depaseasca cu efecte minime aceasta perioada. Printre masurile propuse de CCI Neamt nu se afla, sub nici o forma, varianta disponibilizarii personalului de calitate – forta de munca fiind considerata "marfa cea mai valoroasa" pentru orice firma – si nici cea a inchiderii activitatii.

"Pentru perioada crizei, propunem agentilor economici reducerea costurilor prin identificarea si limitarea drastica a cheltuielilor, precum si concentrarea firmelor pe activitatea principala, care sa le garanteze peste 60% din venituri. De asemenea, este utila identificarea unor activitati complementare care sa aduca venituri suplimentare, precum si o diversificare a surselor de finantare, respectiv renegocierea creditelor si contractelor de aprovizionare. In cazul unor disponibilizari a fortei de munca, sint necesare planuri clare de disponibilizare, care sa duca la pastrarea salariatilor valorosi. Se recomanda aminarea investitiilor putin importante, evidenta si gestionarea stricta a lichiditatilor, reducerea riscurilor prin incheierea de parteneriate intre agentii economici, mentinerea bugetelor de promovare ale firmelor si dezvoltarea portofoliului de clienti. De asemenea, sint necesare, acum, investitii in educatia manageriala a echipelor de conducere ale firmelor, precum si in formarea profesionala a angajatilor. Informatiile privind criza, ce sint lansate din ce in ce mai agresiv, trebuie gestionate de fiecare data cu calm si analiza rationala", este mesajul catre agentii economici nemteni lansat de presedintele CCI Neamt, Mihai Apopii.

Agentii economici cer sprijin real pentru dezvoltarea economiei

La ultima intrebare a chestionarului realizat de CCI Neamt, agentii economici din judet au primit ocazia de a propune masuri clare care sa le aduca un sprijin real pentru dezvoltare. Reprezentantii firmelor au avut propuneri bine ancorate in realitatea mediului de afaceri, dar care, pina acum, nu au fost luate in calcul de reprezentantii guvernului.

De la noul guvern, care ar trebui sa stabileasca un plan national anti-criza bazat pe nevoile reale ale agentilor economici, 51,5% din firmele chestionate asteapta scutirea la impozitul pe profitul reinvestit si diminuarea TVA. Alti 41,3% considera ca scutirea la impozitul pe profit reinvestit este prioritara, in timp ce 7,2% din agentii economici nemteni considera ca diminuarea TVA este mai importanta. Firmele cer, de asemenea, reducerea taxelor si impozitelor, reducerea birocratiei si a fiscalitatii pe piata muncii, stimularea activitatilor productive si a celor din domeniul agricol, stabilitatea actelor normative din domeniul financiar – contabil, diminuarea impozitului pe profit la 12%, neimpozitarea veniturilor de pina la 2.000 de lei, oferirea de ajutor pentru activitatea de productie a IMM-urilor, diminuarea contributiilor la bugetul de stat aferente salariilor, precum si aplicarea unui termen de gratie de 30 de zile la plata impozitelor. Agentii economici solicita noului guvern subventionarea dobinzilor pentru creditele destinate proiectelor de investitii din fondurile structurale, sprijinirea acordarii unor credite cu dobinda de 3 – 5 procente, realizarea unui program national de creditare avantajoasa si de sustinere financiara pentru IMM-uri, precum si conditii de creditare a productiei, dat fiind ca un produs are un ciclu de productie ce necesita utilaje si forta de munca, insa incasarile obtinute pentru produsul respectiv se inregistreaza dupa 10 pina la 90 de zile. Patronii nemteni au amintit, in masa, ca este necesara eliminarea controalelor repetate efectuate de institutii precum Inspectoratul Teritorial de Munca, Garda de Mediu sau Fisc, acestea fiind considerate nejustificate si cu un singur scop: amendarea celui controlat, cu sau fara motiv.

Aceste propuneri vor fi transmise de CCI Neamt noului guvern, in speranta luarii unor masuri concrete. "Propunem noului guvern luarea unor masuri pentru eficientizarea activitatii organismelor de evaluare a proiectelor structurale, prin degrevarea bugetului public si transferarea acestei activitati unor entitati finantate din alte fonduri, nu din cele publice. De asemenea, propunem asigurarea cu prioritate a cofinantarii proiectelor cu finantare europeana, prin subventionarea dobinzilor bancare si utilizarea in exclusivitate a Fondului de Garantare a IMM-urilor pentru implementarea acestora. Profitul reinvestit trebuie sa nu mai fie impozitat, iar ajutorul pentru someri trebuie sa fie transformat in stimulente pentru societatile care nu fac disponibilizari. Astfel, in perioada de criza, firmele nu vor renunta la forta de munca calificata. Plata TVA-ului aferent facturilor pentru beneficiarii din sistemul bugetar trebuie sa se faca dupa incasarea acestora, iar plata impozitului pe profit trebuie sa se faca o singura data pe an, dupa incheierea anului financiar. Somajul tehnic trebuie reglementat clar si sustinut in proportie egala, de angajator si de stat, pentru o anumita perioada. Plata obligatiilor CAS, CASS si a celor la bugetul de pensii trebuie stabilita numai pentru sediul social al firmelor, eliminindu-se obligatia de a transmite raportari la punctele de lucru si eliminindu-se, de asemenea, plata in avans cu 7 – 10 zile a acestor sume. In plus, institutiile bugetare ar trebui sa se aprovizioneze, in principal, cu produse romanesti, iar capitalizarea Eximbank ar trebui extinsa, pentru asigurarea cofinantarii firmelor in cazul implementarii de proiecte guvernamentale", a afirmat presedintele CCI Neamt.

In aceste conditii, firmele ar fi real sprijinite sa atraga bani europeni – lucru de importanta maxima in perioada urmatoare – iar bancile comerciale ar fi oprite sa mai prezinte produse specializate pentru IMM-uri care, de fapt, sint "produse deghizate", menite sa duca doar la conservarea profitului bancii, fara a ajuta cu adevarat IMM-ul client. De asemenea, in Romania s-ar realiza un lucru de mult asteptat de mediul privat: reducerea birocratiei – prin renuntarea la multitudinea de agentii guvernamentale si delegarea atributiilor acestora spre organizatii ale mediului privat – precum si reducerea numarului si a cuantumului taxelor fiscale si parafiscale.

"Camera de Comert si Industrie Neamt asteapta cu interes propunerile viitoare ale agentilor economici. Ne dorim noi parteneri de dialog si asiguram firmele nemtene ca avem capacitatea de a transmite celor care decid din punct de vedere politic si legislativ orice solutie viabila pentru salvarea si dezvoltarea economica a celor care, si in vremuri bune, si in vremuri rele, achita «notele de plata» din aceasta tara: intreprinzatorii privati", a mai spus Mihai Apopii, presedintele CCI Neamt.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii