Sute de salariati, trimisi in somaj

miercuri, 07 ianuarie 2009, 19:39
4 MIN
 Sute de salariati, trimisi in somaj

Anul 2009 incepe cu vesti proaste pentru salariatii firmelor private din judetul Neamt. Pentru a reduce pierderile generate de efectele crizei economice sau pentru ca, in perioada sezonului rece, nu pot efectua lucrari, aproape 50 de societati din judet au decis sa disponibilizeze o parte din angajati. Pina acum, lista neagra a disponibilizarilor include 1 377 de salariati care au plecat sau vor pleca in rindul somerilor.

Disponibilizarile vor "atinge" majoritatea sectoarelor economice si chiar unitatile militare. Unitatea militara UM 02275 Baltatesti a disponibilizat deja, in luna decembrie, patru din cei 93 de salariati. Firma Unicat Construct SRL a renuntat la 40 din cei 47 de angajati, societatea Furnica SRL a disponibilizat 14 din cei 24 de salariati, iar Tudor Tec Construct SRL – sase din cei 15 angajati. Antrepriza Reper Construct SRL a disponibilizat 18 din 20 de salariati, Repaco SA – 43 din cei 57 de angajati, iar Ticonstruct SRL – 40 din cei 49 de angajati. Irtex SRL a trimis in somaj noua din cei 21 de angajati, iar Langelotti Impex SRL – 15 din cei 35 de salariati. Car Speed SRL a renuntat la unul din cei 21 de angajati, iar Info Media SRL – la unul din cei opt salariati ai societatii. Toti cei 18 salariati ai societatii ICF Construct SRL au intrat in somaj, precum si 12 din cei 17 salariati ai Algaco SRL. Marci SRL a trimis in somaj unul din cei opt salariati, iar Rotherm SRL Vinatori a disponibilizat 20 din cei 38 de angajati. Cuiu SRL a disponibilizat, pina acum, 21 din cei 33 de salariati, iar Interamal Group Distribution SRL Roman – opt din cei 194 de salariati. Robu Construct SRL Roman a disponibilizat 12 din cei 31 de angajati, iar Arianis Prod Com – unul din cei 49 de salariati. Dising Construct SRL a trimis in somaj noua din cei 68 de angajati, CVS Prod SRL – noua din cei 170 de salariati, iar Prelast Prod – cinci din cei 19 angajati. Elastomer Prod SRL a renuntat la unul din cei doi angajati, iar Kapitan Construct SRL – la sapte din cei 20 de salariati. Kapitan Group a disponibilizat doi din 14 salariati, Termovip SRL – opt din 20 de angajati, iar Troleibuzul SA – opt din cei 174 de salariati ai societatii.

De la Remat SA au plecat in somaj opt din 55 de salariati, Steluta Com SRL a renuntat la sase din noua salariati, Top Consulting SRL – la toti cei 25 de salariati, International Narcis SRL – la opt din cei 36 de salariati, Sonic SRL – la opt din 13 salariati, iar Delta Wood SRL – la sase din cei 70 de angajati. Disponibilizari s-au facut si la Statiunea de Cercetari Agricole Secuieni, unde 37 din cei 163 de salariati sint trecuti in somaj. La Contact Steel SRL Roman, 26 din cei 50 de angajati au fost disponibilizati, iar la Romana Prod SRL Roman au trecut in rindul somerilor 35 din cei 95 de angajati. Izotor SRL renunta, in aceasta perioada, la 59 din cei 74 de angajati, Apromixt SRL – la zece din cei 27 de angajati, Agnes Toma SRL – la 30 din cei 319 de salariati, FISE Electrica Serv SA – la 73 din cei 207 de angajati, Jagro SRL Roman – la opt din cei 12 angajati, Astra Bettings SRL – la toti cei trei salariati, Romanel International Group SA – la sase din cei 145 de angajati, Arabesque SRL Piatra Neamt – la 34 din cei 241 de salariati, Ga Pro Co Chemicals SA – la 544 din cei 704 de salariati, Constructii Feroviare Moldova SA – la unul din cei trei angajati, Finx Construct SRL – la noua din 11 salariati, iar Mecanica Ceahlau SA va trimite in somaj, pina in luna martie, 110 din cei 280 de salariati.

Plecarile voluntare de la ArcelorMittal nu sint privite "cu ochi buni"

Pina la sfirsitul lunii martie, salariatii societatii ArcelorMittal Roman se pot inscrie pe listele celor care aleg sa plece voluntar din fabrica. Pina acum, 237 de angajati din fabrica s-au inscris pe aceste liste, in schimbul platilor compensatorii de care urmeaza sa beneficieze. Unii dintre ei mai au putin timp pina la iesirea la pensie, altii au probleme de sanatate, iar altii sint tentati de sumele oferite de patroni celor care aleg sa paraseasca fabrica.

Fiecare cerere va fi analizata, in parte, de conducerea ArcelorMittal. In functie de vechimea in munca, fiecare tevar care pleaca voluntar va primi plati compensatorii de pina la 28 000 de lei, ajutor de somaj si echivalentul ultimului salariu, lunar, pe o perioada de pina la 24 de luni.

Sindicatele din ArcelorMittal nu privesc plecarile voluntare ca pe o alegere fericita a conducerii. Liderul sindicatului Romantub, Mircea Anton, considera ca daca din fabrica vor pleca aproape 300 de salariati cu vechime si experienta, societatea s-ar putea confrunta, pe viitor, cu mari probleme legate de capacitatea si priceperea in munca a salariatilor.

"In 1999, la primele plecari din societate, au parasit fabrica multi salariati care chiuleau de la lucru, care aveau probleme legate de bautura sau care sufereau de diverse boli. Era destul de usor sa le aprobi cererea de plecare voluntara. Dupa ce in fabrica au ramas oameni capabili si priceputi, aprobarea unor astfel de cereri a devenit din ce in ce mai grea. Iti este aproape imposibil sa lasi un salariat bun sa iti plece din firma. Patronii actuali, insa, nu se gindesc la ce forta de munca pierd. Daca ne mai pleaca doua, trei sute de oameni cu experienta si pricepere, care i-ar putea invata meserie pe cei tineri, si daca patronatul fabricii nu isi schimba optica in ce priveste plecarile din fabrica, ArcelorMittal Roman se va confrunta cu grave probleme in ce priveste calitatea fortei de munca din fabrica. In aceste conditii, sansele de redresare ale acestei fabrici vor scadea drastic. Nu e prima oara cind ArcelorMittal Roman pierde salariati capabili si priceputi. Sint ingrijorat de soarta acestei fabrici, atit ca inginer, cit si ca sindicalist", a declarat Mircea Anton, precizind ca exista semnale clare si sigure ca ArcelorMittal Roman va avea comenzi ferme peste maxim doua luni si ca va depasi fara probleme aceasta perioada, considerata a fi una dificila.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii