Aproape trei mii de pensionari suceveni au lunar pensiile ciuntite din cauza datoriilor

vineri, 20 august 2010, 20:38
2 MIN
 Aproape trei mii de pensionari suceveni au lunar pensiile ciuntite din cauza datoriilor

De circa doi ani, sucevenii resimt efectele crizei la mai toate nivelele, insa pensionarii suceveni sunt primii care dau semne ca au ajuns la capatul puterilor. Cel putin asa reiese din statisticile reinnoite lunar de creditorii care au de recuperat diverse sume de la beneficiarii de pensii.

Lunar, se inregistreaza circa 200 de noi cazuri, cele mai multe vizand restante catre banci, executori judecatoresti, primarii si pensii de intretinere, iar suma care se adauga la soldul deja existent este de circa 200.000 lei.

Ca numar, cei mai multi pensionari au de platit lunar sume de bani catre executori judecatoresti, la finalul lunii iulie figurand 288 astfel de cazuri. Urmeaza pensionarii cu rate la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) – 245, cei care au de platit restante la pensiile de intretinere – 240 pensionari, si abia apoi batranii cu rate la banci carora nu le mai pot face fata, fiind 102 la numar. Daca privim lucrurile din punctul de vedere al cuantumurilor datorate de acestia, pe primul loc se situeaza cei 71 de pensionari care au de achitat, in total, 943.000 lei catre Finante, apoi cei executati silit, fiind vorba de suma de 880.000 lei si 288 pensionari, urmati de cei cu rate la banca, suma totala restanta ridicandu-se la 770.000 lei.

In total, ar fi vorba despre 1.230 pensionari carora li se taie lunar din pensie un procent din sumele datorate catre diferite institutii, la care se adauga circa 1.000 de persoane carora li se retine un comision de 3% pentru anumite viramente si alti 600 de pensionari incadrati la categoria debite din pensii – fiind vorba despre plata unor pensii mai mari si recuperarea sumelor platite in plus retroactiv.

Conform Codului de procedura civila, suma care se retine din pensia debitorului nu trebuie sa depaseasca o treime din pensia lunara. In cazul celor datornici la banci, pe baza contractului de imprumut incheiat intre banca si beneficiar, care constituie titlu executoriu, dupa doua sau trei rate succesive neachitate, banca se sesizeaza si cere poprirea pensiei pentru a-si recupera banii de la datornic.

La finalul lunii iulie a.c., statisticile arata ca la nivelul judetului Suceava erau circa 2.800 de pensionari cu restante la creditori in cuantum total de 4,8 milioane de lei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii