Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita ar putea intra in patrimoniul UNESCO

miercuri, 27 mai 2009, 19:09
3 MIN
 Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita ar putea intra in patrimoniul UNESCO

Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita din Romania concureaza pentru un loc in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturi de alte 29 de situri naturale sau culturale, castigatorii urmand a fi anuntati la reuniunea anuala a organizatiei, ce va avea loc in iunie, la Sevilia.

"Prin inscrierea Bisericii Invierii de la Sucevita se urmareste o extindere de pozitie pentru Romania, care are deja incluse in lista Patrimoniului Mondial bisericile din nordul Moldovei, din 1993. Primele demersuri pentru includerea Bisericii Invierii in lista Patrimoniului Mondial au fost facute in urma cu patru ani, iar in 2008 a fost trimis dosarul la UNESCO. In toamna aceluiasi an, o comisie a venit la Sucevita pentru o evaluare a sitului cultural" a declarat, Mircea Victor Angelescu, consilier in Ministerul Culturii Cultelor si Patrimoniului National.

Totodata, Romania participa alaturi de Marea Britanie, Germania si Austria la un demers comun de includere in Patrimoniul Mondial a siturilor arheologice de la granitele fostului Imperiu roman. Astfel, fiecare tara trebuie sa faca un dosar cu siturile culturale si naturale de pe fostele granite aflate pe teritoriul ei, Romania urmand sa prezinte in doi-trei ani candidatura pentru 14 – 16 situri din Constanta si Tulcea-limesul danubian.

Din Romania, pe Lista UNESCO se afla deja Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inclusa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).

Potrivit AFP, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO se va reuni la Sevilia, in perioada 22 – 30 iunie, pentru cea de-a 33-a sesiune, in care va studia propunerile de inscriere ale noilor situri culturale pe lista organizatiei, in semn de recunoastere a "valorii universale exceptionale".

Reuniunea va fi prezidata de Maria Jesus San Segundo, ambasador, delegat permanent al Spaniei pe langa UNESCO.

35 de state ce fac parte din Conventia Patrimoniului Mondial isi vor prezenta candidatii, trei dintre tari – Burkina Faso, Republica Capului Verde si Kargazstan – neavand niciun sit pe lista Patrimoniului Mondial, a indicat UNESCO.

In total 30 de noi situri vor fi prezentate in vederea inscrierii in Patrimoniul Mondial: patru situri naturale, 23 de situri culturale si trei mixte-naturale si culturale. Patru dintre acestea sunt propuneri transnationale.

Printre siturile culturale care anul acesta concureaza pentru a fi inscrise in lista Patrimoniului Mondial UNESCO se numara, alaturi de Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita, lucrari arhitecturale si urbane semnate de Le Corbusier – in Germania, Argentina, Belgia, Franta, Japonia, Elvetia – orasul Graz, centrul istoric si Castelul Eggenberg (Austria), Manastirea Sfanta Eufrosina din Polotsk (Belarus), Palatul Stoclet (Belgia), orasul istoric Jajce (Bosnia si Hertegoviona), Drumul Aurului de la Paraty (Brazilia), Ruinele de la Loropéni (Burkina Faso), orasul Velha, centrul istoric Ribeira Grande (Capul Verde), monumentele istorice de pe Muntele Songshan (China), orasul istoric Grand-Bassam (Coasta de Fildes), salinele regale de la Arc-et-Senans (Franta), sistemul hidraulic istoric Shushtar (Iran), orasul sacru Caral-Supe (Peru), fermele si satele din Halsingland (Suedia).

Cele trei situri mixte sunt Muntele Wutai (China), parcul natural Lonjsko Polje din Croatia si peisajul cultural Orheiul Vechi (Republica Moldova).

Statele care fac parte din Conventia Patrimoniului Mondial isi pot retrage propunerile inainte de reuniunea anuala.

878 de situri, din 145 de tari, sunt inscrise pe lista Patrimoniului Mondial, dintre care 679 sunt culturale, 174 – naturale si 25 – mixte.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii