Finantele au impus sechestru asigurator pe pachetul majoritar de actiuni de la Bermas

joi, 13 noiembrie 2008, 20:59
3 MIN
 Finantele au impus sechestru asigurator pe pachetul majoritar de actiuni de la Bermas
Constantin Gatej – directorul general al Bermas si membru in conducerea PAS-urilor care detn pachetul majoritar de actiuni BERMAS

Pentru prima data in istoria finantelor sucevene, saptamana aceasta s-a decis impunerea sechestrului asigurator pe actiunile unei societati listate la Bursa de Valori Bucuresti. Serviciul de Executare Silita din cadrul Directiei generale a Finantelor Publice (DGFP) Suceava a impus sechestru asigurator de pachetul majoritar de actiuni de la societatea Bermas, dupa ce s-a descoperit o evaziune fiscala de aproape noua miliarde de lei vechi la cele doua asociatii ale salariatilor care detin impreuna 51.57% din actiuni.

Potrivit reprezentantilor DGFP Suceava, in ultimii patru ani sefii asociatiilor PAS Bermas si Asociatia Victoria Bermas, care detin 20,8% si respectiv 30,87% din actiunile societatii, au prejudiciat bugetul de stat cu sume importante, eschivandu-se de la plata impozitului pe dividende. Totul a iesit la iveala in urma controlului fiscal efectuat in acest an la societatea SC Bermas SA Suceava. Dupa ce s-a descoperit faptul ca la repartizarea sumelor reprezentand dividende nu se respecta legea, au fost dispuse verificari amanuntite si la cele doua asociatii ale salariatilor care impreuna detin pachetul majoritar de actiuni de la Bermas.

Din estimarile inspectorilor din cadrul DGFP, cele doua asociatii au de platit aproape noua miliarde de lei vechi, reprezentand atat impozitul pe dividende cat si majorarile si penalizarile aferente sumelor neplatite.

Actiunile detinute de PAS-uri, oprite de la tranzactionare

Dupa ce au fost calculate sumele care trebuie achitate la bugetul de stat, inspectorii DGFP au decis sa impuna sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand celor doua asociatii, pentru ca acestea sa nu poate fi asigurate. Cum PAS Bermas si Asociatia Victoria Bermas au fost infiintate in conformitate cu prevederile legii fundatiilor, cele doua asociatii nu detin alte active in afara de actiunile la societatea Bermas.

Astfel, Serviciul de Executare Silita a impus deja sechestrul asiguratoriu pe conturile celor doua asociatii si pe actiunile pe care acestea le detin. Echipele din cadrul serviciului s-au deplasat si la domiciliile fiscale ale celor doua asociatii pentru a informa conducerea de masura stabilita. Cum persoanele care detin functiile de conducere in aceste asociatii au refuzat sa colaboreze, lucratorii DGFP au trecut la procedura de comunicare in caz de refuz.

De asemenea, DGFP Suceava a solicitat Depozitarului Central blocarea tranzactionarii actiunilor detinute de cele doua PAS-uri. Trebuie precizat ca sechestrul asigurat se instituie in timpul controlului efectuat de inspectorii DGFP, atunci cand se considera ca exista riscul instrainarii bunurilor care ar putea fi valorificate pentru recuperarea prejudiciului. Dupa incheierea controlului, se stabileste termenul de plata, in acest caz probabil a doua jumatate a lunii decembrie, iar in cazul in care termenul este depasit fara ca cele doua asociatii sa isi achite datoriile, DGFP va impune sechestru pe bunurile acestora dupa care le va valorifica pentru a recupera prejudiciul.

Asociatiile salariatilor sunt controlate de conducerea societatii

Paradoxal, desi este vorba de doua asociatii ale salariatilor societatii Bermas, acestea sunt controlate tocmai de conducerea societatii. Pentru ca persoanele care detin functii de conducere la cele doua asociatii nu au colaborat cu inspectorii DGFP, acestia au solicitat Judectoriei Suceava sa le puna la dispozitie informatiile din registrul special in care sunt inscrise fundatiile din judetul Suceava referitoare la ultimele modificari aparute in structurile de conducere ale PAS Bermas si Asociatia Victoria Bermas.

Pana ieri, Finantele nu primisera inca un raspuns oficial din partea Judecatoriei. Dupa o verificare in registrul de la Judecatorie, am descoperit ca persoanele care controleaza cele doua asociatii ale salariatilor sunt chiar directorul general al societatii, Constantin Gatej, si directorul economic Elena Anisoi. Astfel, la PAS Bermas, care detine 20,8% din actiunile societatii, presedintele Consiliului Director este Elena Anisoi iar membri sunt Dorina Paius si Constanta Tofan iar din Comisia de Cenzori fac parte Iridenta Tebrean, Dumitru Berar si Gina Titiean. Trebuie precizat ca pana in ianuarie 2005, PAS Bermas era condusa de un Consiliu de Administratie din care faceau parte cinci persoane din echipa manageriala a societatii iar presedinte era chiar directorul Constantin Gatej. In ce priveste Asociatia Victoria Bermas, presedintele Consiliului de Administratie este acelasi Constantin Gatej, vicepresedinte este Petru Stirbu, consilier judetean si actionar important la Bermas SA Suceava, Elena Anisoi, director economic la Bermas, este membru iar cenzor este Iridenta Tebrean.

Trebuie precizat ca aceasta din urma face parte si din Comisia de Cenzori a asociatiei PAS Bermas. DGFP va inainta, probabil saptamana viitoare, plangeri penale impotriva presedintilor si membrilor consiliilor de coordonare a celor doua asociatii pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii