Inca patru cazuri de trichineloza confirmate din cauza mistretului gatit pe Rarau

vineri, 14 septembrie 2012, 19:45
2 MIN
 Inca patru cazuri de trichineloza confirmate din cauza mistretului gatit pe Rarau

Directia pentru Sanatate Publica monitorizeaza constant evolutia tuturor persoanelor suspecte de trichineloza un urma petrecerii organizate de un baci, la o stana de pe muntele Rarau.

Diagnosticul prezumtiv de trichinela spiralis a fost pus unui numar de 22 de persoane care au consumat din carnea unui porc mistret. Baciul Dumitru Mazare a ucis accidental animalul cand a dat cu masina peste el, insa nu a testat carnea si, aparent, nici nu a gatit-o indeajuns pentru a putea fi consumata fara probleme. Acesta va fi tras la raspundere pentru ca a pus in pericol starea de sanatate a mai multor persoane pe care le-a invitat la o petrecere, unde a servit carne de mistret.

Varstele celor care au consumat carnea sunt cuprinse intre 13 si 66 de ani. Daca la inceputul saptamanii testele de la Institutul Cantacuzino confirmau prezenta virusului la cinci barbati, numarul celor gasiti pozitivi, in urma probelor biologice, se ridica, acum, la noua.

In cauza se afla doi barbati, in varsta de 61 si 66 de ani, respective doua femei de 19 si 48 de ani. Doi dintre pacientii confirmati se afla deja in spital, insa ceilalti doi vor fi chemati de la domiciliu, unde se aflau sub tratament, deoarece erau asimptomatici.

In cazul celorlalte persoane prezenta virusului a fost infirmata, insa starea lor de sanatate va fi tinuta sub observatie deoarece rezultatele testelor venite de la Institutul Cantacuzino pot fi fals negative. Directorul executiv Ludovic Abitei declara ca aceasta boala poate fi mai greu de diagnosticat deoarece simptomele difera de la pacient la pacient, iar unii bolnavi pot fi asimptomatici desi poate fi confirmata prezenta virusului trichinela spiralis.

Pacientii depistati pozitiv se afla deja sub tratament, insa directorul executiv, Ludovic Abitei, a mentionat ca "desi aceasta infectie se trateaza, pacientii vor ramane cu sechele pe viata". Acesta atrage atentia ca orice animal trebuie sacrificat la un abator, iar carnea sa sa fie testata sanitar-veterinar. (Crina VOLOSENIUC)

Comentarii