Instantele sucevene continua greva

vineri, 18 septembrie 2009, 19:46
3 MIN
 Instantele sucevene continua greva

Majoritatea instantelor din judetul Suceava au decis continuarea protestelor. Exceptie fac trei judecatorii – Judecatoria Radauti, unde miercuri in adunarea generala a magistratilor s-a hotarat reluarea programului normal de lucru, Judecatoria Campulung Moldovenesc unde protestul nici nu a avut loc, din lipsa cvorumului la adunarea generala a magistratilor si Judecatoria Vatra Dornei unde va fi reluata activitatea normala incepand de luni, 21 septembrie.

Adunarea Generala a Curtii de Apel Suceava a decis ieri continuarea protestului si a stabilit o noua intrunire pentru data de 23 septembrie, cand va avea loc reevaluarea situatiei privind revendicarile judecatorilor.

Judecatorii Curtii de Apel Suceava au luat aceasta decizie dupa ce au analizat modul in care au fost solutionate concret solicitarile puterii judecatoresti prin continutul Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, dar au evaluat si modul de solutionare efectiva a tuturor celorlalte solicitari ale puterii judecatoresti.

Judecatorii cer eliminarea obligatiei de participare a judecatorilor la orice activitate electorala, incepand cu alegerile prezidentiale din noiembrie 2009.

Totodata, se solicita salarizarea tuturor judecatorilor, indiferent de gradul instantei, la nivelul celorlalte doua puteri in stat, dar si garantarea nediminuarii pentru judecatori a veniturilor nete, cu includerea tuturor drepturilor trecute in carnetele de munca, recunoscute prin lege si prin hotarari judecatoresti.

Judecatorii doresc recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national si elaborarea pana la sfarsitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar, precum si incheierea unui Pact asupra justitiei, de puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, care sa garanteze respectarea recomandarilor Comitetului Ministrilor cu privire la independenta puterii judecatoresti.

Toate Curtile de Apel din tara s-au intrunit in adunari generale pentru a decide asupra demersurilor pe care le vor urma, avand in vedere ca din 31 august justitia romana se afla in actiune de protest, refuzand sa solutioneze dosare.

Judecatorii Tribunalului Suceava cer demiterea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu

In Adunarea generala a judecatorilor de la Tribunalul Suceava s-a decis de asemenea continuarea protestului in aceeasi forma, insemnand ca activitatea instantei se va rezuma la solutionarea doar a unor cauze declarate ca fiind urgente in cadrul adunarii generale  precum, celelalte cauze fiind amanate iar programul cu publicul se rezuma doar la primirea de cereri noi si a cererilor de declarare a cailor de atac. Totodata, s-a stabilit neimplicarea judecatorilor in birourile electorale de circumscriptie pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. Adunarea generala a magistratilor din cadrul Tribunalului Suceava a votat si obiective suplimentare precum: solicitarea catre prim – ministrul  Romaniei Emil Boc de demitere a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu,  pentru modul defectuos de gestionare a conflictului cu puterea executiva, atitudine duplicitara si lipsa de transparenta dar si pentru nesprijinirea manifesta a amendamentelor formulate de instante la legea cadru a salarizarii unitare cat si a celorlalte solicitari a puterii judecatoresti; solicitarea catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de desemnare a viitorului presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie printr-o procedura publica transparenta si deschisa accesului oricarui judecator; definitivarea de catre CSM a studiului pentru normarea muncii, stabilirea ca priorotate absoluta formarea profesionala continua a magistratilor, alocarea prioritara de fonduri in acest sens.

Judecatoriile de la Suceava, Falticeni si Gura Humorului au decis sa continue de asemenea protestul. La Radauti, unii avocati speculeaza ca la instanta locala s-a oprit greva pentru ca trebuiau neaparat judecate cateva dosare ale clientelei locale, situatie greu de confirmat in acest moment.

Presedintele CSM, Virgil Andreies, a recomandat suspendarea protestelor

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, a anuntat, joi, ca avand in vedere interesul justitiabilului, Consiliul recomanda ca Adunarile Generale ale magistratilor sa aiba in vedere eventualitatea suspendarii protestelor pana la solutionarea revendicarilor.

Totodata, Andreies a spus ca CSM solicita de urgenta un dialog cu puterea Legislativa si Executiva pe tema statutului magistratului.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, joi, in sedinta CSM, ca ar fi absurd sa se continue protestul magistratilor pana cand absolut toate probleme vor fi rezolvate si ca ar trebuie sa se constientizeze problemele financiare ale tarii.

In 8 septembrie, Asociatiile profesionale ale magistratilor au propus Executivului si Legislativului incheierea unui pact privind angajamentul celor trei parti de a participa la discutii pe tema situatiei din sistemul judiciar si a revendicarilor corpului magistratilor, pentru a gasi solutii pentru o buna functionare.

Potrivit presedintelui Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, pactul presupune ca celelalte doua puteri in stat, Executivul si Legislativul, "sa se aseze la masa" cu magistratii, sa le asculte problemele cu care se confrunta si sa caute solutiile necesare unei bune functionari a sistemului judiciar, in beneficiul cetateanului.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii