Intretinerea lunara a unui elev in internate fara apa calda, mai scumpa decat salariul minim pe economie

luni, 24 august 2009, 21:22
3 MIN
 Intretinerea lunara a unui elev in internate fara apa calda, mai scumpa decat salariul minim pe economie

Directia de Sanatate Publica (DSP) Suceava a trimis o nota tuturor unitatilor de invatamant, dar nu numai, prin care solicita ca pana la inceputul lunii septembrie a.c. sa le fie transmise masurile luate in ceea ce priveste lipsa apei calde.

Putine sunt unitatile de invatamant care au centrala proprie si beneficiaza fara intrerupere de apa calda si caldura, astfel ca la inceputul anului scolar elevii cazati in camine sa nu sufere din cauza apei calde sistate pe perioada lucrarilor de reabilitare a retelei de utilitati. Tocmai din cauza aceasta DSP a solicitat conducerii liceelor, care ofera si locuri de cazare elevilor, sa prezinte masurile pe care au de gand sa le aplice pe perioada cat nu va fi apa calda, tinand cont ca inceperea anului scolar e la o distanta de doar trei saptamani, iar apa calda va fi sistata pana in luna octombrie.

Un caz fericit este cel al Colegiului Tehnic "Petru Musat" Suceava, care are centrala proprie, astfel ca elevii cazati in caminele unitatii liceale nu vor avea probleme cu apa calda la inceputul anului scolar. Si Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava, care are un internat si o cantina, dispune de centrala proprie, astfel ca nici in acest caz nu vor fi probleme in ceea ce priveste cazarea elevilor in anul scolar urmator.

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara, pe de alta parte, nu are centrala proprie, drept urmare conducerea liceului trebuie sa gaseasca solutii pentru inceperea anului scolar. "Nu avem centrala proprie, dar deocamdata nu avem probleme, pe perioada Bacalaureatului avem butoaie. Azi (ieri, n.r.) avem Consiliu de Administratie si o sa discutam si despre aceasta problema, inca nu stim ce masuri vom lua in privinta apei calde" a explicat Craita Buda Niga, directorul Colegiului de Industrie Alimentara Suceava.   

Costurile pe care le va suporta un "caminist" in acest an sunt cuprinse intre 450 si 560 lei/luna

Pana la inceputul lunii septembrie, directorii scolilor sucevene vor trimite o instiintare catre DSP cu privire la masurile pe care le vor lua pentru ca elevii sa beneficieze de apa calda la inceperea anului scolar. Avand in vedere faptul ca bani pentru investitii suplimentare nu sunt, eventual s-ar putea apela la sponsorizari, insa si acestea sunt greu de obtinut in conditiile economice actuale. Speram doar ca elevii nu vor fi nevoiti, ca mare parte a sucevenilor, sa incalzeasca apa cu oalele, pentru a "trece testul igienei corporale".

Managerii liceelor sustin ca preturile de cazare pentru anul scolar urmator se mentin la fel ca anul trecut, astfel ca la internatul Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" cazarea este de 110 lei/luna, iar hrana ajunge la 420 lei/luna, plus o taxa de 30 lei/luna in cazul elevilor care vor sa aiba acces nelimitat la internet. Preturile sunt ceva mai mari fata de alte internate ale colegiilor sucevene, insa camerele de la liceul "Dimitrie Cantemir" au patru paturi si baie proprie. De serviciile acestui internat – care functioneaza de anul trecut – pot beneficia cel mult 120 de elevi, acesta fiind numarul de locuri disponibile.

Elevii cazati la internatul Colegiului Tehnic "Al. I. Cuza" vor plati lunar pentru cazare 90 de lei, iar hrana ii va costa 390 lei, ajungand la cheltuieli lunare de 480 lei, care acopera doar cazarea si masa. Cheltuielile lunare pentru hrana si cazare in caminul Colegiului "Petru Rares" ajung la circa 450 lei, in conditiile in care masa este de 360 lei/luna si internatul costa 90 lei/luna. La Colegiul de Industrie Alimentara preturile pentru cazare si masa sunt cele mai mici, ajungand la putin peste 450 lei/luna. Si pentru viitorul an scolar vor fi puse la dispozitia elevilor circa 170 locuri. Camerele au cate sase paturi si nu exista posibilitatea conectarii la internet.

Avand in vedere preturile practicate de managerii colegiilor din municipiul Suceava, cheltuielile pe care un parinte trebuie sa le acopere anual, pentru elevul dinafara municipiului Suceava, ajung la suma minima de 6.000 lei.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Comentarii