Lipsa medicilor urgentisti la Spitalul de Urgenta prelungeste timpul de asteptare pentru pacientii cu afectiuni usoare

luni, 26 ianuarie 2009, 20:21
3 MIN
 Lipsa medicilor urgentisti la Spitalul de Urgenta prelungeste timpul de asteptare pentru pacientii cu afectiuni usoare

Urgentele din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava functioneaza deja pe baza normativelor in vigoare stabilite de Ministerul Sanatatii (MS). Mai exact, de la inceputul anului, se folosesc fise de evaluare a pacientului conform cu modelul acceptat de MS, raport de garda, iar sectia are toate circuitele necesare, camere de stabilitate, camere de triaj, triaj pediatric, camera pentru mici interventii chirugicale, camera pentru aparate ghipsate, servicii de radiologie, boli infectioase si laborator propriu care efectueaza baterii de analize mult mai rapide. Singurul aspect care lipseste din unitatea suceveana sunt medicii care sa raspunda cerintelor unui numar tot mai mare de suceveni cu probleme de sanatate.

"Dat fiind cazul de la Slatina, Ministerul Sanatatii a aprobat un Protocal National de Triaj pentru cazurile care ajung la Urgente. Noi folosim deja aceste protocoale dar fiind patru la numar s-a incercat unificarea acestora. Singura noutate este acel cod al culorilor", spune doctorul Tiberius Bradatan, reprezentantul spitalului sucevean.

Mai exact, sunt cinci culori care reprezinta gravitatea cazului si perioada de actiune de la prezentarea in Urgente a pacientului. Urgenta majora este marcata cu rosu, pacientul critic fiind investigat imediat de medicul urgentist, deoarece prezinta semne vitale instabile. Apoi, codul galben reprezinta o temporizare de 10 minute de la prezentarea pacientului pana la investigatii, starea acestuia degenerand oricand spre cod rosu. Codul verde permite o temporizare de 20-30 minute pana la investigatii, pacienti cu plagi care au nevoie de ingrijiri medicale care sa le confirme stabilizarea functiilor medicale. Codurile albastru si alb, permit temporizari de la venirea pacientului in urgente si pana la invastigatii de 60 minute si, respectiv 120 minute.

Timpul de asteptare prelungit, "naveta" spre alte sectii si, uneori, comportamentul personalului, situatii ce duc la conflicte intre cadrele medicale si pacienti

"Protocoalele se respecta mai ales cand este vorba de cele trei coduri care se refera la pacientii critici. Cand este vorba de pacientii care sunt nevoiti sa astepte pana la doua ore si chiar mai mult trebuie sa se tina cont ca in Urgente functioneaza doi medici urgentisti care efectueaza consulturi in trei cabinete", spune doctorul Bradatan.

La Urgentele sucevene triajul pacientilor il face o asistenta aleasa special tocmai pentru capacitatea sa fizica si psihica, abilitati ce tin de acest aspect al meseriei.

"Pacientii trebuie sa inteleaga nu suntem pe front si formam doua baricade adverse. La o garda avem aproximativ 140 de pacienti, context in care ne revin cate 70 pentru consult si de medic tine judecata clinica de moment. Daca gresim vina de apartine in totalitate, asa ca trebuie sa existe intelegere de ambele parti atunci cand timpii de asteptare se maresc", spune doctorul Bradatan.

Tot sursa citata a precizat ca duminica noapte un pacient de 19 ani a izbit cu picioarele in usa de la Urgente si a amenintat cu mediatizarea situatiei dupa ce, conform simptomelor tuse si febra, a fost directionat catre sectia de Boli Infectioase de la Spitalul Vechi. "Dat fiind sezonul infectiilor respiratorii si a gripei incercam sa protejam pacientii din Urgente, context in care astfel de cazuri in care pacientul nu este grav este redirectionat catre sectia de Boli Infectioase", puncteaza doctorul Bradatan.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii