LUNGU: „Pretul gigacaloriei la Suceava nu va fi majorat in aceasta iarna”

miercuri, 31 august 2011, 19:12
4 MIN
 LUNGU: „Pretul gigacaloriei la Suceava nu va fi majorat in aceasta iarna”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, ca tariful energiei termice pentru iarna 2011 – 2012 nu va fi majorat, iar municipalitatea va subventiona cu 10 milioane de lei SC Termica SA, astfel incat sa fie mentinut numarul de abonati la sistemul centralizat de termoficare.

Ion Lungu a spus intr-o conferinta de presa, ca in municipiul Suceava 75-80 la suta din locuinte sunt bransate la sistemul centralizat de termoficare, iar in acest an numarul debransarilor a fost mic, de cateva sute. Conform celor afirmate de directorul SC Termica SA Suceava, Silviu Gemanari, in jur de patru sute de debransari au fost in anul acesta, trendul fiind in usoara scadere fata de anul trecut. In ce priveste rebransarile, au fost 15 cereri in acest an, dupa cum a spus directorul SC Termica.

Ion Lungu a aratat ca Primaria va face un efort in aceasta iarna si va subventiona cu cel putin 10 milioane de lei producerea energiei termice de Termica SA, iar tariful energiei termice nu va fi majorat si va ramane 185 lei/gcal. "La Suceava, tariful energiei termice in iarna care vine nu va fi majorat. Facem asta, dar eforturile financiare sunt deosebit de mari din partea noastra. Cel putin 100 de miliarde de lei vechi vom aloca de la Primarie in iarna care vine pentru mentinerea pretului la gigacalorie", a declarat Ion Lungu.

El a subliniat ca pretul va ramane nemodificat "din ratiuni de mentinere a numarului de abonati", adaugand ca altfel exista riscul ca cei care nu pot plati mult pentru incalzire sa se debranseze de la sistemul centralizat.

El a aratat ca daca numarul de abonati scade, investitia in noua centrala termica ce va fi pusa in functiune in iarna 2012 – 2013 va deveni ineficienta.

Ion Lungu a spus ca din iarna viitoare, prin punerea in functiune a noii centrale termice, tariful platit de populatie pentru incalzire va fi mai mic fata de cel actual, iar municipalitatea nu va mai trebui sa asigure subventionarea producerii gigacaloriei care in prezent este produsa de Termica SA cu 360 de lei. Potrivit directorului Silviu Gemanari, subventia pentru diferenta de pret care a fost achitata de Primarie pentru iarna trecuta a fost de 14 milioane de lei.

Primarul si-a exprimat speranta ca, intre timp, va fi solutionata si problema suspendarii Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, intrucat noua societate de termoficare isi eficientizeaza activitatea prin aceste certificate de CO2.

Ion Lungu a subliniat ca iarna 2011 – 2012 este ultima in care municipiul Suceava va fi alimentat cu agent termic produs de actuala electro – centrala apartinand Termica SA, urmand ca in iarna urmatoare sa fie data in folosinta noua centrala termica a municipiului, investitia firmei Adrem Invest Bucuresti. "De astazi (ieri – n.red.), a inceput furnizarea apei calde in municipiul Suceava. Ne-am tinut si noi o data de cuvant cu apa calda. Imi doresc sa fie pentru ultima data cand oprim apa in municipiul resedinta de judet", a mai spus edilul sef al Sucevei.

Firma de inginerie industriala Adrem Invest Bucuresti a semnat, in luna mai, cu primarul Sucevei, contractul pentru construirea unei centrale termice in oras si infiintarea unei noi societati de termoficare, investitie de 65 de milioane de euro.

Centrala urmeaza sa fie construita pe trei module, unul ce va folosi drept combustibil gazul natural si care va fi functional inaintea sezonului rece 2012 – 2013, iar alte doua, ce vor folosi biomasa forestiera si respectiv plante energetice, ce vor fi functionale in 2013 si 2014.

Primaria Suceava si societatea Termica SA Suceava urmeaza sa puna la dispozitia firmei terenul si utilitatile. Municipalitatea si societatea de termoficare au format, in acest sens, o asociere in care titular este SC Termica SA Suceava.

Ion Lungu a declarat ca, din informatiile pe care le are, firma Adrem Invest va incepe pana la sfarsitul acestui an lucrarile de constructie a noii centrale, cu modulul ce va functiona cu gaz natural care se monteaza in termen scurt si ca, in acelasi timp, pregateste si constructia modulului ce va functiona cu biomasa, urmand ca materia prima sa fie asigurata din judetul Suceava si judetele limitrofe, Bistrita Nasaud, Neamt si Harghita. Primarul Sucevei a declarat ca a eliberat, saptamana trecuta, un certificat de urbanism in vederea construirii acestei centrale. De asemenea, Adrem Invest a semnat contractul de proiectare cu IPTANA si a platit o garantie de buna executie de aproape jumatate de milion de euro. "Cu certificatele verzi e o problema delicata si speram ca in curand sa se deblocheze tranzactionarea acestora pentru a nu bloca investitia la noua centrala termica a municipiului", a declarat Ion Lungu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii