Manastirile Dragomirna, Sucevita si Moldovita vor fi restaurate si modernizate pana in 2012

miercuri, 25 august 2010, 20:59
4 MIN
 Manastirile Dragomirna, Sucevita si Moldovita vor fi restaurate si modernizate pana in 2012

Pana in 2012, trei dintre cele mai frumoase si mai vechi manastiri din judetul Suceava, toate incluse in patrimoniul national, iar doua din ele fiind incluse si in patrimoniul mondial – clasificate ca monumente UNESCO – vor fi restaurate si modernizate. Este vorba despre manastirile Dragomirna, Sucevita si Moldovita.

Ieri, la Manastirea Dragomirna au fost semnate cele trei contracte de executare a lucrarilor de restaurare si conservare a patrimoniului cultural, precum si de modernizare a infrastructurii conexe. La eveniment au participat staretele celor trei manastiri, reprezentantii firmelor General Construct, Loial si Cominco – care au adjudecat licitatiile, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Danut Solcanu, precum si reprezentanti ai Bisericii si ai administratiei judetene.

Reamintim ca finantarea lucrarilor se asigura din fonduri europene atrase prin programul Operational Regional (POR). Daca la semnarea contractelor de finantare a lucrarilor din 25 martie, de la Suceava, a fost ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, la semnarea contractelor de executie a participat, ieri, Gheorghe Flutur in calitate de presedinte al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord – Est. Aceasta institutie este cea prin care se deruleaza diverse proiecte cu finantare europeana, atrase prin POR si destinate unor lucrari care sa creeze premizele unei dezvoltari la nivelul regiunii.

Gheorghe Flutur s-a declarat bucuros de faptul ca s-a reusit atragerea acestor fonduri pentru cele trei lacasuri de cult si a precizat ca isi doreste mai mult decat atat. El a precizat ca sunt conditii mai stricte de indeplinit de cei care depun proiectele si a mentionat cazul Bisericii Sfanta Inviere din centrul Sucevei unde, din pacate, nu s-a obtinut finantare, dar si de catre proiectant si de constructori carora a tinut sa le spuna ca vor trebui sa aiba multe consultari pentru a se vedea exact toti pasii care trebuie facuti. De asemenea, Gheorghe Flutur a atras atentia asupra faptului ca va trebui o colaborare si cu Directia de Cultura pentru a nu fi abateri de la regulile privind patrimoniul national.

Unul din motivele pentru care s-au semnat cele trei contracte la Manastirea Dragormirna este faptul ca pentru acest lacas de cult a fost prevazuta cea mai mare valoare totala a proiectului, adica 25,7 milioane de lei din cele 39,07 milioane prevazute in total. Pentru Manastirea Sucevita a fost prevazuta o valoare totala a proiectului in suma de 6,29 de milioane de lei iar pentru proiectul de la Manastirea Moldovita a fost prevazuta o valoare totala de 7,05 milioane de lei.

Toate manastirile vor avea iluminat arhitectural, Dragomirna va avea retea de apa, iar Moldovita un sistem informatic

La Manastirea Dragomirna sunt prevazute a se executa amenajari de mansarda si chilii in partea de vest a manastirii, inlocuirea invelitorilor cladirilor, retaurarea iconostasului, realizarea punctului de informare turistica, realizarea iluminatului arhitectural, reparatii la tamplarie, usi si ferestre, realizarea centralei termice, imprejmuirea principala si secundara, refacere paviment de acces principal la manastire, realizare retea de alimentare cu apa la ansamblul manastiresc. "Am luptat mult si am primit ajutor de la Primarie, Consiliul Judetean si in primul rand de la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Sper ca roadele muncii noastre sa le primim in ceruri", a spus stareta Manastirii Dragomirna, cea care a spus ca manastirile din judetul Suceava sunt imbatranite si de aceea trebuie sa fie restaurate si ingrijite.

La Manastirea Sucevita sunt prevazute a se executa organizarea muzeului, organizarea unei expozitii de icoane de patrimoniu – secol XVI, organizarea depozitului de icoane, realizarea de pliante si brosuri publicitare, amplasarea infochioscului de informare turistica, amplasarea unui sistem audioghid in format digital, realizarea iluminatului arhitectural, modernizarea aleilor interioare, restaurarea si conservarea picturii interioare si a iconostasului, realizarea dotarii laboratorului de conservare si restaurare icoane inclusiv cu aparate de masura si de control al microclimatului. Stareta Manastirii a spus, pe un ton optist, ca "nadajduieste pe viitor sa ajunga la rezultate rodnice".

La Manastirea Moldovita sunt prevazute a se face organizarea unei expozitii de icoane, restaurarea si conservarea icoanelor din depozitul manastirii, amplasarea infochioscului de informare turistica, amplasarea unui sistem audioghis in format digital, realizarea sistemului informatic si a iluminatului arhitectural. "Valoarea acestor monumente istorice este inestimabila. Pictura trebuie urgenta restaurata si conservata. Multumesc tuturor si sa ramana in urma noastra un lucru bun si de ajutor", a spus stareta Manastirii Moldovita.

Interesant este ca valoarea totala a proiectelor de restaurare si conservare a patrimoniului cultural si de modernizare a infrastructurii conexe la cele trei manastiri este de 39 de milioane de lei, insa firmele General Construct, Loial si Comico au licitat cu 27,69 de milioane de lei lucrarile de executie. Asta in conditiile in care exista si unii subantreprenori, cel putin in ce priveste restaurarea picturilor si icoanelor unde trebuie specialisti acreditati si recunoscuti si unde este o munca migaloasa. Cu toate acestea, Gheorghe Flutur a spus ca banii primiti de manastiri sunt putini fata de nevoile care sunt si de aceea crde ca ar mai fi nevoie sa se faca eforturi pentru a fi ajutata Biserica si pentru a-si putea intretine lacasurile de cult din patrimoniu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii