Masuri severe de austeritate pentru unitatile de invatamant sucevene

marți, 18 mai 2010, 21:17
5 MIN
 Masuri severe de austeritate pentru unitatile de invatamant sucevene

Primaria Suceava doreste sa puna in aplicare masuri severe de austeritate pentru reducerea cheltuielilor la unitatile de invatamant sucevene, in contextul situatiei economico-financiare foarte dificila la nivel national si, implicit, local. Ieri, in cursul unei intalniri cu directorii si contabilii tuturor unitatilor de invatamant din municipiu, primarul Ion Lungu a prezentat masurile avute in vedere, printre acestea numarandu-se rationalizarea consumului de caldura, apa si energie electrica si diminuarea acestuia cu minim 15 la suta, reducerea fondurilor destinate achizitionarii de carburanti, a furniturilor de birou, deplasarilor si schimburilor de experienta a cadrelor didactice si renuntarea la investitiile prevazute pentru anul curent.

Primarul Sucevei a subliniat ca, in ciuda faptului ca bugetul Consiliului Local pe anul 2010, comparativ cu 2009, este mai mic cu 5 la suta la activitatea de imvatamant, bugetul anului 2010 comparativ cu 2009 este mai mare cu 5 la suta, dar ca o mare parte din banii alocati domeniului Educatie este destinata platii facturilor ramase restante de anul trecut la modernizarea gradinitelor "Prichindel", "1, 2, 3" si "Aschiuta".

"De cand sunt primarul municipiului Suceava am coordonat lucrari de investitii si reparatii de peste 15 milioane de euro in scoli. Chiar si bugetul anului 2010, referitor la acest capitol, la cheltuieli investitii si reparatii, la prima vedere este unul satisfacator, un milion de euro, numai ca, din pacate, majoritatea acestui buget – 20 miliarde lei vechi, merge la cele trei gradinite, <Aschiuta>, <1, 2, 3> si <Prichindelul>, pentru ca in acea euforie de crestere economica in anii 2007-2008 au fost demarate lucrarile de modernizare la aceste gradinite, pe fonduri guvernamentale. Intre timp a venit criza economica si Primaria a fost nevoita sa preia aceste lucrari, sa le finalizeze. Si cred ca am procedat corect, pentru ca sunt locuri insuficiente in invatamantul prescolar", a explicat Ion Lungu, adaugand ca lucrari de reparatii si investitii s-au facut in mai toate unitatile de invatamant din municipiu.

Lungu a mai spus ca singura scoala suceveana care va primi o suma semnificativa de bani in acest an este Colegiul National "Stefan cel Mare", cele 2,5 miliarde lei vechi prevazute in buget fiind destinate reparatiilor si organizarii unui eveniment festiv, in contextul in care scoala implineste 150 de ani de existenta, iar momentul are semnificatii foarte importante pentru intreg invatamantul romanesc.

Primaria nu va plati salariile cadrelor didactice

Seful administratiei sucevene a specificat foarte clar ca Primaria Suceava nu poate face prea mult la capitolul fond de salarii, deoarece, prin legea bugetului de stat, este ilegala acordarea de catre Consilul Local a salariilor in invatamant, deoarece cadrele didactice nu sunt angajati ai Primariei, ci ai Ministerului Educatiei, Dezvoltarii si Cercetarii.

Acesta a mai spus ca legea nu permite nici macar regularizarea de fonduri intre unitatile de invatamant care au incheiat trimestrul cu excedent de finantare si cele cu deficit, situatie care a fost confirmata si de catre reprezentantii Curtii de Conturi aflati in control la Primarie.

"Avem o situatie foarte delicata la data de astazi, pentru ca sunt unitati scolare care au un excedent de finantare – unitatile din invatamantul prescolar, gradinitele, pentru ca acolo sunt foarte multi copii si functioneaza peste capacitatile normale. Deci gradinitele stau bine la acest capitol si au economii. In acelasi timp, unele scoli generale si colegii se inchid pe minus, nu isi pot asigura salariile pentru ca nu au elevi suficienti. La o simpla privire, am putea face compensarile pe aceste sume: de la cei care au bani mai multi sa luam si sa dam la cei care au bani mai putini, dar legea nu permite. Este hotararea de guvern ca atare, nr. 1618, care reglementeaza acest lucru", a spus primarul municipiului.

"In afara de cazurile de forta majora, cheltuielile de investitii si reparatii sunt zero pentru acest an", a declarat Lungu

Primarul Sucevei a explicat ca pentru anul acesta a fost facuta o fundamentare pe un buget optimist, care a avut in vedere o executie bugetara de 100 la suta.

Anul trecut, Primaria a inregistrat o executie bugetara de doar 60 la suta, in contextul primelor semne ale crizei economice, al problemelor cu societatea de termoficare etc., insa, in contextul actual, edilul sef se asteapta la o situatie si mai dramatica, intrucat, comparativ cu 2009, incasarile pe primul trimestru la Bugetul Local sunt la nivelul de 80 la suta.

"Nu sunt bani, deci numai in cazuri exceptionale demaram aceste lucrari de investitii si aceste lucrari de reparatii. Fac apel la dumneavoastra, sa dam dovada de un bun management. In afara de cazurile de forta majora, cheltuielile de investitii si reparatii sunt zero pentru acest an. Va rog, ca atare, nu angajati lucrari, ca nu vom avea surse de unde sa platim", s-a adresat Ion Lungu directorilor si contabililor institutiilor de invatamant prezenti in sala.

El a subliniat ca aceste fonduri alocate investitiilor sunt prinse pe un buget optimist, de 100 la suta, insa sunt doar pe hartie si depind de executia bugetara de la Primarie. Si, in contextul in care in acest an nimeni nu se asteapta la o executie bugetara mai mare de 50 la suta, rezulta ca nu sunt bani pentru investitii si reparatii la scolile si gradinitele din Suceava.

"Nu putem consuma <fara numar>, ca lasa ca plateste Primaria. Primaria nu are de unde. Ca oameni rationali, avem nevoie de solidaritate, sa o putem scoate la capat", a mai declarat Ion Lungu

Primaria va taia si din banii pentru utilitati, carburanti, deplasari, furnituri de birou, precum si pentru schimburile de experienta ale cadrelor didactice din cadrul unitatilor de invatamant sucevene. Prin urmare, scolile si gradinitele din municipiu sunt sfatuite sa consume mai putina apa, curent electric si caldura, intrucat cheltuielile la utilitati pe care Primaria trebuie sa le suporte sunt foarte mari, iarna a fost foarte grea, iar temperaturile foarte scazute. "Primaria are de platit datorii la invatamant de aproximativ 30 miliarde lei vechi, din care 20 miliarde sunt pentru utilitati, din care 12 miliarde sunt penalitati la utilitati. Am incercat sa platim toate utilitatile la zi. Dar vin alte procese din urma, de pe vremea cand nu eram eu primar", a explicat Ion Lungu situatia datoriilor pe care Primaria le are la firmele furnizoare de utilitati.

Primarul a declarat ca va trimite specialisti la fiecare unitate de invatamant pentru a stabili norme de consum, cu scopul de a reduce consumul cu minim 15 la suta pentru caldura si apa, care au pretul cel mai ridicat, dar si pentru energia electrica. Mai mult, referitor la banii pentru carburanti, deplasari si achizitionarea de furnituri de birou, Lungu i-a indemnat pe primari sa circule mai putin si sa nu se lanseze in cheltuieli iar, in ceea ce priveste calatoriile in strainatate ale cadrelor didactice pentru schimburi de experienta, primarul le-a indemnat sa stea acasa, pentru ca e criza si nu sunt bani de plimbari.

In schimb, Ion Lungu a promis ca Primaria va asigura in continuare plata burselor, a abonamentelor subventionate pentru elevi si va asigura si pregatirea scolilor pentru inceperea noului an scolar, prin dezinfectie, curatenie si varuire.

"Ne implicam cat putem, dar conditiile sunt vitrege. Este o situatie foarte critica din punct de vedere economico-financiar, chiar si la nivel mondial. Numai Dumnezeu ne mai salveaza, ca sa spun foarte clar. Ca atare, nu avem alta solutie decat sa recurgem la fel de fel de metode corecte, si nu absurde, de a tine in frau costurile la scoli, pentru ca Primaria nu are de unde sa plateasca", a mai declarat Ion Lungu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii