Mii de pelerini asteptati la Putna si Cacica

vineri, 13 august 2010, 20:14
3 MIN
 Mii de pelerini asteptati la Putna si Cacica

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va fi prezent duminica la Manastirea Putna, la sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului. Cu aceasta ocazie, Patriarhul va sfinti pictura bisericii voievodale, ctitorie a lui Stefan cel Mare. Slujba va fi oficiata de Patriarh impreuna cu un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. „Sfintirea picturii din biserica se face dupa eforturi deosebite depuse de catre credinciosi, de ani de zile. In dupa-amiaza zilei de duminica, 15 august 2010, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va sfinti si inaugura cabinetul medical Sfantul Mare Mucenic Pantelimon si arhondaricul Sfantul Daniil Sihastrul ale manastirii Putna", se precizeaza intr-un comunicat al Patriarhiei.

Stefan cel Mare este cel care a randuit ca Manastirea Putna sa fie inchinata Adormirii Maicii Domnului iar din 1466, cand s-a pus temelia bisericii Manastirii Putna si pana in prezent, in fiecare an, pe 15 august, credinciosii vin si se inchina la icoana Maicii Domnului. La hramul din acest an va fi sfintita pictura Manastirii Putna de catre Partriarh, inconjurat de un sobor de ierarhi iar slujba de sfintire a va incepe la ora 9.00 si va fi urmata de Sfanta Liturghie savarsita pe un podium special amenajat in curtea manastirii. La final se vor acorda distinctii ctitorilor manastirii, acelora care au jertfit din ale lor si au daruit pentru ca Putna sa fie impodobita astfel incat sa-si recapete straiele cele dintai.

Manastirea Putna, conform cronicilor era poleita „tot cu aur si pe dinauntru si pe dinafara", insa nu s-a pastrat pana in zilele noastre din cauza invaziilor si a unor calamitati. Domnitorii Gheorghe Stefan si a lui Dabija Voda au refacut manastirea in noua ani, asta in conditiile in care ridicarea ei de catre Stefan cel Mare a durat trei ani. Niciodata nu a fost pictata aceasta biserica a manastirii si de aceea, dupa trecerea a cateva sute de ani timp in care manastirea a fost declarat monument, pictarea a starnit controverse ample. Pictura manastirii a durat tot aproape un deceniu, pe 10 iulie 2001 savarsindu-se cea dintai rugaciune de incepere a lucrarilor picturii manastirii. Ierarhul locului a binecuvantat, si cateva zile mai tarziu, pe 31 iulie, s-au asezat deja primele linii care au conturat chipul Pantocratorului din turla bisericii. Tot in 31 iulie, dar de aceasta data in anul 2010, au fost asezate ultimele linii care au incheiat lucrarile de pictura ale manastirii cu scena «Infricosatoarei Judecati» din pridvorul bisericii Manastirii Putna.

La cateva zeci de kilometri de Manastirea Putna, si anume la Sanctuarul Marian de la Cacica, va fi un prilej de sarbatoare pentru credinciosii romano – catolici din nordul Moldovei si nu numai. La Cacica vor fi pelerini romani cat si credinciosi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia. In 14 si 15 august, credinciosii se vor putea ruga la icoana Maicii Domnului "Madona Neagra", care a fost restaurata de curand dupa aproape 300 de ani. Mentionam ca la initiativa PS Petru Gherghel, copiii si adolescentii din Dieceza de Iasi vor participa anul acesta la pelerinaj. In programul pelerinajului de sambata este inclusa, printre altele, si Sfanta Liturghie prezidata de PS Petru Gherghel. De asemenea, seara se va incheia cu Sfanta Liturghie de la ora 18.00 iar privegherea mariana cu lumanari va incepe de la ora 22.00.

Mentionam ca afluenta mare de pelerini care se asteapta catre Manastirea Putna si Basilica Minor din Cacica au determinat reprezentantii Regionalei CFR Iasi sa introduca o serie de trenuri suplimentare in perioada 14 – 16 august. Pentru Putna s-au introdus trei trenuri, cu plecare din Dornesti care vor pleca spre Putna la orele 3.40, 7.16 si respectiv 14.48, plecarile de la Putna fiind programate pentru orele 5.29, 13.00 si 16.38. Spre Cacica au fost introduse patru trenuri suplimentare, doua din Sucaeva la orele 3.34 si 7.24, intoarcerea din Cacica fiind la orele 5.11 si 18.23. Alte doua trenuri vor circula pe relatia Cacica – Gura Humorului si retur, plecarile fiind la orele 10.10 si 17.20, urmand ca la orele 9.22, respectiv 16.05 sa plece aceste trenuri de la Cacica la Gura Humorului.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii