Pacientii care vin sa-si trateze sanatatea la policlinicile sucevene pleaca acasa mai bolnavi decat au venit

vineri, 27 martie 2009, 21:02
3 MIN
 Pacientii care vin sa-si trateze sanatatea la policlinicile sucevene pleaca acasa mai bolnavi decat au venit

Lipsa circuitelor separate pentru diferite categorii de bolnavi si pentru copii si adulti din policlinicile sucevene reprezinta un pericol real pentru pacientii care vin sa-si caute de sanatate in unitatile medicale. Forfota continua generata de pacienti cu diferite boli si cadre medicale, incalcarea conditiilor igienico-sanitare, nu face decat sa duca la imbolnavirea sucevenilor si asa suferinzi.

Intr-o zi normala de lucru, la orele 10.00 dimineata, in Policlinica Areni este forfota mare. De cum intri in unitatea medicala trebuie sa te infiltrezi in valul de oameni care isi fac loc spre diferite cabinete de specialitate. Pacienti, medici, asistente medicale, ingrijitoare si cersetori, toti impart aceleasi coridoare, aceleasi trepte, aceleasi sali de asteptare improvizate. Indiferent de afectiuni pacientii circula unii pe langa altii si pleaca acasa mai bolnavi decat au venit, deoarece circuitele sunt aceleasi pentru toate categoriile de pacienti. In "salile de asteptare" scaunele sunt destule pentru cei care au venit de departe sa-si gaseasca un loc la usa medicului specialist. Te izbeste mirosul de boala, pentru ca nu exista aerisiri. Unii citesc ziare sau reviste pentru a trece timpul mai usor, altii dezvolta subiectul comun de conversatie – boala de care sufera si care-i aduce lunar la unitatea medicala.

Mai mult, grupul sanitar este comun, barbati si femei fac coada pentru cele doua spatii. Evident conditiile igienico-sanitare sunt grav incalcate. Desi sunt doua incaperi de o parte si de alta a scarilor, usa uneia dintre toalete este incuiata. Motivul ar fi simplu, se economiseste efortul ingrijitoarei de a face curatenie. O singura toaleta ii da mai putina bataie de cap, desi mizeria si mirosul ajung greu de suportat. Tot atunci, pentru ca tabloul sa fie complet, ingrijitoarele se apuca de spalat usile cu o solutie care emana un miros puternic de clor. Cat pacientii asteapta la usile cabinetelor situate in dreptul scarilor, agitatia  de bazar este continua. Zgomotul este infernal, ba mai mult o tigancusa incearca sa inspire mila celor care isi asteapta randul la consult. Unii coboara, altii urca, unii schiopatand, altii cu evidente simptome ale afectiunilor respiratorii – contagioase, toti avand acelasi scop, tratarea si monitorizarea bolilor de care sufera.

La unele cabinete medicale "coada" se subtiaza mai usor, la altele nu exista deloc. Sunt specialitati medicale unde fluxul de pacienti este mai mic sau poate medicul inca nu si-a inceput programul. La altele timpul trece greu, pacientii fiind nevoiti sa astepte zeci de minute pana le vine randul. Desi bolnavii sunt programati la o anumita ora pentru consult, majoritatea vin de dimineata – cei mai multi sunt din satele invecinate Sucevei si sunt "obligati" de orarul mijloacelor de transport, context in care se creaza supraaglomerare, normele igienico-sanitare fiind inca o data incalcate.

Noua legislatie prevede pentru salile de asteptare din policlinici sau cabinete medicale particulare un spatiu pentru fiecare copil de 2 mp, iar pentru adulti de 1,5 mp si canapele. Nici nu se pune problema ca salile de asteptare din policlinici sa corespunda noilor reguli. Mai mult, adaptarea la noile norme a salilor de asteptare din cadrul policlinicilor si cabinetelor medicale particulare nu are un termen limita, deoarece un prim impediment il constituie structura cladirilor, care nu au fost gandite pentru spatii de asteptare atat de mari. Apoi adresabilitatea este ciclica si nu in fiecare zi sunt cozi la usile doctorilor. Totodata, nu spatiul este singurul criteriu care duce la decongestionarea salilor de asteptare. Un alt criteriu il reprezinta programarea consultatiilor care nu se practica in policlinici sau daca se practica nu se respecta.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii