Pierderi mai mari cu 18 % de la un an la altul, la fimele din judet

marți, 31 august 2010, 19:29
3 MIN
 Pierderi mai mari cu 18 % de la un an la altul, la fimele din judet

Cifra de afaceri totala a firmelor din judetul Suceava a scazut, conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului, in mod semnificativ in 2009 fata de 2008. Aceeasi statistica releva faptul ca in anul care a trecut, unele firmele din judet au obtinut profituri mai mari, insa la capitolul pierderi statistica generala releva o crestere foarte mare. In mod concret, in anul 2008, cifra de afaceri totala a firmelor din judetul Suceava a fost, conform bilanturilor depuse, de 9,333 miliarde de lei. In anul 2009, cifra totala de afaceri a scazut la 8,95 miliarde de lei. Diferenta de 374,6 milioane de lei reprezinta o scadere de 4%. In mod paradoxal, pe fondul scaderii cifrei de afaceri s-a inregistrat o crestere a profitului mediu, este drept, cu numai 1,53 milioane de lei. Pierderile insa, la sumedenia de societati comerciale care nu au reusit sa tina piept crizei, sunt mult mai mari – 50,86 milioane de lei, ceea ce inseamna o crestere a activitatilor economice in pierdere de 17,8%. Este drept ca acesti indicatori reflecta o stare de lucruri in care s-a luat in calcul si scaderea numarului de agenti economici in activitate, de la un an la altul.

De altfel, directorul Oficiului Registrului Comertului Suceava, Catalina Vartic, a declarat, ieri, ca in zilele urmatoare ORC Suceava va depune la Tribunal cereri pentru dizolvarea a aproximativ 1.270 firme care nu au depus bilanturi aferente anului 2009, cu precizarea ca, pe masura ce se depun aceste bilanturi, cifra poate scadea. In primele transe, au fost depuse la Tribunal cereri de dizolvare pentru 374 de firme, urmand ca pana la 15 septembrie sa fie procesate cu rezolutie de trimitere in instanta si diferenta pana la suma amintita initial.

Intr-un top al domeniilor care au avut pierderi in 2008, dar si in 2009, pe primul loc sunt dealerii auto, urmati de cei care activeaza in constructii, iar pe locul trei se afla prestatorii de activitati profesionale si stiintifice. Printre altele, aici este vorba despre activitati juridice, contabilitate, consultanta, management, arhitectura si publicitate. Pe locul patru se gaseste industria prelucratoare, iar pe ultimul loc domeniul transporturilor si de depozitare. In schimb, anul trecut, ultimul loc a fost ocupat de domeniul tranzactiilor imobiliare. In topul celor mai profitabile domenii in anul 2008, pe primul loc se aflau tot dealerii auto, iar pe locul doi activitatile profesionale. Pe locul trei se situa domeniul constructiilor, pe locul patru industria, iar pe locul cinci cel al tranzactiilor imobiliare.

Vasile Armenean, patronul firmei Betty Ice, cunoscut producator de inghetata sucevean se considera multumit pentru ca in cazul sau, s-a inregistrat in anii luati in calcul o crestere usoara a cifrei de afaceri si a profitului. "La modul general, daca privim activitatea economica din judet, criza s-a manifestat din plin in domenii care le cunoastem deja – activitatea in constructii, cea de industrializare a lemnului, comertul, fie acesta cu automobile sau cu electrocasnice. A scazut cererea si astfel toti operatorii din aceste domenii au avut mai mult sau mai putin de suferit", considera Vasile Armenean.

Elena Anisoi, directorul SC Bermas SA, este intrucatva, pe aceeasi linie cu Vasile Armenean. Ea considera, ca si acesta din urma ca doar o gospodarire buna a afacerii, in acesti ani de criza, poate sa te mentina pe linia de plutire si, de ce nu, sa aduca si dezvoltare a afacerii. "Am reusit in acestia ani o crestere usoara a cifrei de afaceri, am facut economii la tot ceea ce inseamna costuri, am cautat cele mai bune solutii la banci, ca acasa, am facut economii ca sa supravietuim. Pe de alta parte, ne-am bazat pe previziuni in care am luat in calcul cat mai multi factori, previziuni pentru un an sau doi, pentru a nu fi luati prin surprindere in viitor", a declarat Elena Anisoi.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii