Tergiversarea constructiei noii centrale a Sucevei pericliteaza viitorul incalzirii in sistem centralizat

joi, 02 februarie 2012, 21:36
4 MIN
 Tergiversarea constructiei noii centrale a Sucevei pericliteaza viitorul incalzirii in sistem centralizat

Noua centrala termica a Sucevei are sanse minime sa poata fi data in folosinta pana in iarna viitoare. Anuntul celor de la ADREM Invest potrivit caruia solutia de proiect a fost schimbata si s-a renuntat la varianta mixta gaz – biomasa, urmand a se face o centrala doar pe biomasa a luat prin surprindere pe mai multi specialisti in domeniu care au mari indoieli ca va putea fi data in folosinta o parte din capacitatea de producere a energie termice pana in iarna viitoare.

De asemenea, exista o indoiala si cu privire la posibilitatea asigurarii unui confort termic la un nivel acceptabil in conditiile actuale de iarna. La ora actuala, CET-ul care functioneaza pe carbune a pornit cel de-al doilea grup energetic, desi dupa reorganizarea personalului se renuntase la functionarea cu ambele grupuri. Chiar si in conditiile in care se produce si 240 de tone de abur pe ora, asigurarea confortului termic la temperaturi de minus 20 de grade Celsius si chiar mai scazute, cum au fost zilele acestea, nu s-a facut chiar acceptabil in sensul ca frigul a fost resimtit in multe din locuintele sucevenilor.

„Ma surprinde gandirea celor de la ADREM atunci cand spun ca vor sa produca doar pe biomasa. Nu cred ca este in regula. Nu am vazut inca proiectul pentru ca nu ni s-a aratat asa ceva si nici nu am avut o discutie tehnica impreuna cu dumnealor, dar stiu ca o centrala pe biomasa are nevoie si de sustinere pe gaz", a declarat liderul sindicatului Prometeu, inginerul Iordanel Secrieru.

In alta ordine de idei, ceea ce a anuntat ADREM cu privire la schimbarea solutiei de proiectare, prezentarea proiectului final intr-un orizont de timp de o luna si amanarea pana in aprilie a inceperii lucrarilor poate fi interpretat si ca o posibila strategie de retragere in ceea ce priveste investitia propriu – zisa. Un astfel de zvon a aparut la inceputul anului, cum ca ADREM va anunta ca renunta la proiect in cursul lunii ianuarie. De existenta zvonului stia si Iordanel Secrieru, fapt confirmat de acesta, el fiind unul din cei care a avut o atitudine extrem de reticenta cu privire la noul proiect, fiind partizanul mentinerii si modernizarii actualului CET.

ADREM nu a anuntat, insa, iesirea clara si fara echivoc din cadrul acestui proiect, pana la finele lunii ianuarie, asa cum se zvonise, ci s-a multumit doar  sa spuna ca modifica si reanalizeaza proiectul, fara ca sa il prezinte insa. „Sunt zvonuri, nu este insa nimic cert, din pacate si pentru noi care inca mai lucram la Termica. Am convenit ca pana pe data de 10 februarie sa mai asteptam", a spus Iordanel Secrieru. El a explicat ca la ultima intrevedere cu primarul Sucevei, atunci cand in fata Primariei a fost un protest al celor de la Termica, va avea loc o intrevedere cu privire la acest proiect, la care se vor aduce date noi.

Licitatia pentru demararea lucrarilor la noua centrala a fost semnat intre cei de la ADREM cu asocierea dintre Primaria Suceava si SC Termica SA pe la finele anului trecut, dupa care in primavara a fost semnat contractul, in care termenul luat ca reper de municipalitate a fost ca noua centrala termica sa fie definitivata in 2013. De atunci, tot au fost tatonari, vreme in care sucevenilor li s-a spus ca investitia ar trebui sa inceapa in septembrie 2011. Nu a fost semnata finantarea, ci doar s-a prelungit o scrisoare de garantie bancara de jumatate de milion de euro, de la o luna la alta. Prin urmare, nici lucrarile nu au inceput in septembrie.

Au fost momente cruciale cand, pe fondul legislatiei neclare cu privire la bonificatiile catre producatorii de energie verde, proiectul noii centrale a fost din nou amanat. In final, dupa clarificari s-a prezentat opiniei publcie sucevene, prin intermediul mass – media, un proiect cu privire la construirea unei centrale care sa aiba atat capacitati de productie pe gaz, cat si capacitati de productie pe biomasa, iar termenul avansat pentru inceperea lucrarilor a fost luna februarie, autoritatile sucevene plusand, in sensul finalizarii unor capacitati pe gaz pana in toamna lui 2012.

S-au facut organizari de santier pentru care au fost emise autorizatii de construire, certificatul de urbanism fiind emis in scopul obtinerii tuturor avizelor si, cand lumea se astepta fie sa inceapa lucrarile, fie sa anunte ca nu vor mai incepe deloc, din nou este comunicata opiniei publice o noua amanare. Motivul principal si surprinzator nu era insa legat de conditiile meteo neprielnice, ci de schimbarea solutiei de proiectare, in sensul renuntarii la producerea de energie termica pe gaz metan. Intrebarilor cu privire la finalizarea lucrarilor la noua centrala pe biomasa pana iarna viitoare si care va fi solutia pe care se va opta in cazul in are nu va fi finalizata pana atunci nu au primit deocamdata niciun raspuns.

 

Sursa Obiectiv de Suceava

Comentarii