Udrea si Flutur, la vernisajul expozitiei Victor Brauner

vineri, 10 aprilie 2009, 20:20
3 MIN
 Udrea si Flutur, la vernisajul expozitiei Victor Brauner

Muzeul de Istorie Suceava gazduieste pana pe 20 aprilie o expozitie de lucrari semnate Victor Brauner, poate cel mai apreciat artist plastic roman, dupa Constantin Brancusi.

La vernisajul expozitiei care a avut loc vineri, la ora 14.00, au participat ministrul Turismului, Elena Udrea, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Arcadie Popescu, oameni de cultura si politicieni. Prezentarea expozitiei a fost facuta de muzeograful Emil Nicolae de la Piatra Neamt, la eveniment fiind prezent si Vladimir Pana, unul dintre proprietarii tablourilor expuse la Muzeul de Istorie.

La eveniment au fost prezenti si Jose Blum, consilier cultural al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, si Sorin Gold, presedintele comunitatii evreiesti din Suceava. Expozitia ramane la Suceava pana pe 20 aprilie si cuprinde 16 lucrari ale artistului.

Printre lucrarile prezente la expozitie se numara si tabloul "Personaj cu balaur", cea mai importanta lucrare a lui Victor Brauner care se afla in Romania, cotata la 400.000 de euro. Sase din lucrarile expuse la Muzeul de Istorie apartin Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Alte trei lucrari apartin Muzeului de Arta din Piatra Neamt iar doi colectionari din Bucuresti, Vladimir Pana si Mihai Gavrila, care au adus patru si respectiv trei lucrari ale lui Victor Brauner. Acesta a frecventat Academia de Arte Frumoase din Bucuresti si Academia Libera de Pictura a lui Horia Igirosanu. In anul 1924, are prima expozitie personala la Bucuresti, iar in anul 1933 are prima expozitie personala la "Gallerie Pierre" din Paris. In anul 1938, se stabileste definitiv la Paris. A avut mai multe expozitii personale printre care se numara cele de la New York, Londra, Milano, Roma. In anul 1930, a pictat "Autoportretul cu ochiul scos", tema premonitorie, iar in anul 1938 si-a pierdut ochiul stang incercand sa-l apere pe Esteban Frances.

Expozitie de icoane aduse din Maramures

Vineri a avut loc, la ora 13.30, si vernisajul expozitiei "Bucovina si Maramures – mostenire culturala UNESCO". Din colectiile muzeului au fost incluse in expozitie o serie de piese de o mare valoare artistica – icoane pictate pe lemn din secolele XVIII-XIX, cruci de mana, matanii, colane de metal cu cruci, sfesnice, o criselnita, un aghismatar, engolpioane, un document de la Stefan cel Mare datand din 1473, carti religioase cum ar fi Noul Testament de la Balgrad, Biblia de la Blaj, Osmoglasnic, Ceaslov, Psaltiri, Evanghelii.

In Bucovina sunt sapte manastiri care fac parte din patrimoniul UNESCO: Voronet, Arbore, Moldovita, Patrauti, Probota, Manastirea Sfantul Ioan cel Nou. In anul 1999, opt biserici de lemn din Maramures au fost incluse pe lista UNESCO a mostenirilor culturale universale. Astfel, din cele aproximativ o suta de lacasuri de cult din arealul maramuresean, in patrimoniul universal au intrat bisericile din Barsana, Budesti-Josani, Ieud-Deal si Poienile Izei din Maramuresul voievodal, Plopis si Turdesti din tara Chioarului si Rogoz din tara Lapusului.

La vernisajul expozitiei care a inclus si icoane aduse din Maramures au participat preotii parohi ai bisericilor de la Rogoz si Poienile Iezii, Ioan Pop si respectiv Ioan Chirila. Cele doua manifestari fac parte din programul "Pastele in Bucovina", realizat de Consiliul Judetean pentru promovarea turismului din judetul Suceava.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii