Apartamentele pierdute din cauza datoriilor, vandute pe ascuns: Sute de vasluieni, executati silit

marți, 03 noiembrie 2009, 20:05
6 MIN
 Apartamentele pierdute din cauza datoriilor, vandute pe ascuns: Sute de vasluieni, executati silit

La Vaslui, spre exemplu, executorii judecatoresti si cei bancari afiseaza anunturile de licitatii doar la avizierul instantei, loc unde putini oameni isi arunca privirea. In majoritatea cazurilor, apartamentele nu se vand la prima licitatie, cand pretul de pornire este de 70% din valoarea reala, nici la a doua, cand licitatia porneste de la 50% din valoarea apartamentului, ci abia la a treia licitatie, cand cine ofera cel mai bun pret castiga. Numai la avizierul Judecatoriei Vaslui, sunt in prezent scoase la licitatie patru apartamente, toate ca urmare a neplatii datoriilor catre banci. Pe langa unitatile bancare, si furnizorii de servicii cer instantelor executarea silita a datornicilor. Goscom Vaslui a inceput procedurile de executare silita in cazul a 15 apartamente. In ultimele cinci luni, la Vaslui, au fost executati silit nu mai putin de 522 de oameni.

  

Sute de vasluieni se afla in situatia disperata de a fi executati silit din cauza imposibilitatii platii ratelor la banci. Multi dintre ei ajung pe drumuri, pierzandu-si apartamentele in instanta. Situatia in ultimele cinci luni a devenit de-a dreptul dramatica, numarul apartamentelor scoase la licitatie, in urma unor hotarari judecatoresti de executare silita, crescand continuu. In majoritatea situatiilor, sumele datorate de proprietari bancilor sunt cu mult sub valoarea bunurilor scoase la licitatie. Din luna mai, cand s-au adus modificari Codului de Procedura Civila la articolele referitoare la executarea silita, si pana la mijlocul lunii octombrie, la Judecatoria Vaslui, magistratii au admis 522 de cereri de executare silita, in care executorii au solicitat scoaterea la vanzare a unor bunuri mobile si imobile pentru recuperarea creantelor de la datornici. Acestora li se adauga alte cateva sute pronuntate la instantele din Barlad si Husi.

Modul in care sunt vandute bunurile executate silit este departe de a fi transparent si asta pentru ca legislatia romaneasca ambigua permite executorilor sa organizeze licitatii fara a face cunoscut acest lucru. Astfel, apartamentele ajung sa fie vandute cu mult sub pretul pietii, pentru ca nu exista ofertanti, iar cei care le cumpara sunt, deseori, speculanti imobiliari.

In prezent, licitatiile pentru vanzarea bunurilor executate silit se organizeaza la sediile executorilor judecatoresti sau ale celor bancari, in urma unor anunturi ce se afiseaza la avizierele instantelor, loc unde putini au habar ce se afla. In plus, putini (mai degraba nimeni) intra intr-o instanta fara a fi implicat in vreo cauza aflata pe rol. Ultima lor grija este sa isi arunce ochii pe aviziere.

In aceste conditii, arareori imobilele executate se vand la prima strigare. Potrivit legii, la prima licitatie, pretul de pornire reprezinta 70% din valoarea reala a bunului. Daca nu se prezinta niciun ofertant, se organizeaza o a doua licitatie, cu pret de pornire de 50% din valoarea imobilului. Daca nici de aceasta data nu este adjudecat bunul scos la licitatie, se organizeaza o a treia licitatie, unde cine da cel mai mult castiga. In majoritatea cazurilor, cei care urmaresc licitatiile de vanzare a bunurilor executate silit sunt proprietarii respectivelor bunuri (daca reusesc sa stranga banii necesari) si, cel mai adesea, speculatorii imobiliarii. La Vaslui, s-au inregistrat si situatii dramatice, cand proprietarii inglodati in datorii au incercat sa-si salveze casa in al 13-lea ceas, oferind bani celorlalti participanti pentru a renunta la licitatie.

Patru apartamente scoase la vanzare

In prezent, la avizierul Judecatoriei Vaslui sunt afisate patru anunturi de vanzare de apartamente, trei din Vaslui si unul din Negresti, unul dintre ele aflandu-se la a doua licitatie. Prima licitatie este programata lunea viitoare la sediul unui executor judecatoresc din Vaslui, unde e scos la vanzare un apartament din strada Ghica Voda, din Vaslui, ai carui proprietari inregistreaza o datorie de 12.827 lei la Banca Carpatica. Pretul de pornire a licitatiei este de 100.000 de lei, iar cei care intentioneaza sa participe, potrivit legii, trebuie sa achite 10% din valoarea pretului de pornire.

Pe 16 noiembrie, la sediul executorilor bancari ai Bancii Milenium din Bucuresti (!!) va avea loc o licitatie pentru vanzarea unui apartament de pe strada Feroviari, din Vaslui. Proprietarii acestuia au restante la aceasta banca de 79.461 euro.

Pe 18 noiembrie, la sediul Bancpost, se va desfasura o licitatie pentru vanzarea unui apartament cu doua camere de pe strada Avantului, ai carui proprietari datoreaza bancii 131.493 de lei, din care 156 de lei cheltuieli de executare silita. Aceasta este cea de-a doua licitatie organizata pentru vanzarea apartamentului, evaluat la 23.000 de euro. Pretul de pornire va fi de 17.250 euro.

Pe 23 noiembrie, va avea loc o alta licitatie, pentru vanzarea unui apartament cu trei camere din Negresti. Proprietarii acestuia au datorii la Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum Vaslui in valoare de 6.581 de lei, din care nu mai putiun de 1.280 lei reprezinta cheltuieli de executare silita. Pretul de pornire a licitatiei este de 600.000 de lei.

Pe langa proprietarii de drept, au fost si situatii in care girantii au ajuns sa isi piarda apartamentele. In urma cu trei saptamani, a avut loc o licitatie pentru vanzarea apartamentului unei familii care, mizand pe buna credinta, a girat cu propria casa obtinerea unui credit de catre o alta familie.

Pe langa banci, si furnizorii de utilitati au inceput sa declanseze proceduri de executare silita. Spre exemplu, Goscom Vaslui urmeaza sa scoata la licitatie 15 apartamente.

"Avem 15 cazuri in care instantele ne-au admis cererile de recuperare a creantelor. Deocamdata, am cerut la Cadastru ca orice tranzactie sa fie blocata in cazul apartametelor respective, urmand sa continuam procedura de executare silita", a declarat Catalin Birleanu, directorul Goscom Vaslui.

Cum se face vanzarea imobilelor

De obicei, prevederile din contract devin executorii in momentul in care debitorul nu reuseste sa plateasca trei rate consecutive din imprumut. Ulterior, bancile solicita inceperea executarii silite a imobilelor sau a altor bunuri aflate in proprietatea restantierului. La randul sau, executorul, care de obicei percepe un comision de 10% din valoarea pretului adjudecat, intocmeste un dosar cu documentele privitoare la garantia care urmeaza sa fie executata silit si cere avizul de incepere a procedurii de la judecatoria pe raza careia locuieste datornicul. Executorul are obligatia sa anunte proprietarul imobilului ca, in termen de 15 zile, isi poate plati datoriile si, astfel, salva casa. Urmatoarea etapa a procedurii este inscrierea imobilului in Cartea Funciara si evaluarea lui de catre un expert imobiliar, apoi organizarea licitatiei propriu zise.

Spre deosebire de alte tari europene, unde exista site-uri sau publicatii specializate pentru anunturi privind vanzarea bunurilor scoase la licitatie, la noi, in majoritatea cazurilor, singurele anunturi sunt afisate, asa cum spuneam, doar la avizierele instantelor. Potrivit articolului 504 din Codul de Procedura Civila, "publicatia de vanzare se va afisa la sediul organului de executare si al instantei de executare, la locul unde se afla imobilul urmarit, la sediul primariei in a carei raza teritoriala este situat imobilul, precum si la locul unde se desfasoara licitatia, daca acesta este altul decat locul unde este situat imobilul. Executorul judecatoresc, la cererea celui interesat, va anunta vanzarea la licitatie si intr-un ziar de larga circulatie". In realitate insa, licitatiile sunt mai degraba ascunse decat facute publice. La randul lor, bancile, daca s-ar alinia standardelor "surorilor" europene, ar trebui sa aiba pe site-urile proprii sectiuni speciale in care sa dea publicitatii anunturile de licitatie. In prezent, dintre marile banci, una singura, Raiffeisen, are pe site-ul oficial o astfel de sectiune.

Vasluienii inglodati in datorii

Valoarea restantelor vasluienilor catre banci a crescut uluitor in ultimul an. Cel mai recent raport al Bancii Nationale Romane (BNR) privind comportamentul financiar al populatiei arata ca, in august 2009, restantele vasluienilor la creditele in lei contractate atat de persoanele fizice, cat si de persoanele juridice au ajuns la 397 de miliarde de lei vechi, in crestere cu peste 13 miliarde fata de luna precedenta si cu 220 de miliarde mai mult decat in octombrie 2008, cand a fost anuntata criza financiara. Desi cei mai multi dintre vasluieni au considerat mai avantajos creditul in valuta, cifrele seci ale BNR arata ca imprumutul in valuta a fost la fel de pagubos ca si cel in moneda nationala, data fiind deprecierea leului. Restantele vasluienilor au ajuns la 5,8 milioane de euro in august 2009, dublu fata de octombrie 2008.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii