Apometrele din 1.000 de apartamente ale husenilor sunt verificate: Si apa se fura

miercuri, 17 februarie 2010, 20:42
2 MIN
 Apometrele din 1.000 de apartamente ale husenilor sunt verificate: Si apa se fura

Fara locuri de munca sau cu venituri foarte mici, cei mai multi dintre huseni abia isi duc zilele, cat despre plata facturilor la utilitati nici nu mai incape vorba. Disperati de saracie, unii strang cureaua cat pot, reducand consumul de apa,  curent electric si gaze, iar altii au ajuns sa la concluzia ca e mai bine sa "fenteze" aparatele de masura decat sa plateasca bani grei pentru un oarecare confort in locuinte.

In ciuda faptului ca apometrul este montat in locuri strategice pe instalatia de apa, acest aparat este, deocamdata, cel mai la indemana de "pacalit". Metodele de "fentare" a apometrului (cele descoperite pana acum de societatile furnizoare de apa) sunt: montarea unei derivatii, blocarea indexului, instalarea masinii de spalat inainte de aparatul de masura.

Cel putin la Husi, furtul de apa a capatat proportii de fenomen. Disperarea unora este atat de mare, incat s-a facut resimtita la greu in contabilitatea societatii furnizoare de apa, Goscomloc SA, unde se inregistreaza un consum mult mai mare decat cel declarat de consumatori. Conducerea furnizorului sustine ca apa se fura in nu mai putin de 50 de scari de bloc!

"Consumul masurat la bransamentul de la scara blocului nu este nici pe departe identic cu suma indexurilor din apartamentele de pe scara. In fiecare dintre aceste 50 de scari de bloc, locatarii sustin ca se consuma cu 150 de metri cubi de apa mai putin decat arata aparatul. Practic, se plateste doar 60% din apa consumata. Este adevarat, circa 10% reprezinta pierderile din retea, dar diferenta de 30% nu este altceva decat furt curat. Pentru a nu inregistra consumul de apa, unii au improvizat instalatii cu ajutorul carora folosesc apa ocolind apometrul sau pur si simplu rup sigiliile si blocheaza indexul contoarelor", ne-a declarat Neculai Bugeac, directorul Goscomloc Husi.

Potrivit acestuia, din 15 februarie, toate cele 1.000 de apartamente din scarile de bloc la care au fost sesizate neconcordante intre indexurile aparatelor sunt verificate: "Pana in prezent, au fost verificate 100 de apartamente si s-au gasit deja mai multe apometre cu sigiliul rupt. Proprietarii apartamentelor in care apometrele au fost desigilate nu vor fi sanctionati, dar vor trebui sa plateasca factura calculata in regim pausal pentru toata apa consumata si nedeclarata de locatarii de pe scara blocului respectiv".

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii