Capii politicii vasluiene sunt multumiti de rezultatele alegerilor: Judetul rosu

luni, 08 iunie 2009, 18:43
9 MIN
 Capii politicii vasluiene sunt multumiti de rezultatele alegerilor: Judetul rosu

Concret, social-democratii au obtinut 47,55% din voturile valabil exprimate, ceea ce claseaza Vasluiul intre judetele fruntase de pe harta PSD. Democrat-liberalii au obtinut un scor mult mai mic decat si-au propus si decat li s-a impus de la centru: 20,98%. Din cauza turismului electoral, gratie caruia au votat si extraterestii, crede Corneliu Mihalache, seful PD-L Vaslui. Liberalii vasluieni au scos cu doua procente mai mult decat media nationala: 16,72. Dan Marian crede ca numarul votantilor PNL ar fi fost dublu in mediul urban daca imaginea partidului ar fi ramas Calin Popescu Tariceanu, nu Antonescu, care a fost prea moale, prea nehotarat. O figura frumoasa a facut PRM, care a luat 8,28% din voturi, demonstrand astfel ca alegerile parlamentare, cand PRM nu a trecut pragul electoral, au fost un accident. Vasluienii au ajutat-o si pe EBA sa meaga la Bruxelles.

Duminica, vasluienii nu s-au inghesuit la urne. Neincrederea in promisiunile politicienilor, cele 35 de grade Celsius si, de ce nu, o mare durere-n cot de cine va reprezenta Romania in Parlamentul European au facut ca doar 25,47% dintre cetatenii cu drept de vot sa calce pragul sectiilor de votare. Mai exact, 92.963 de vasluieni, iar cei mai constiinciosi au fost din mediul rural. 30,55% dintre alegatorii de la tara s-au prezentat la urne, in vreme ce in mediul urban s-a inregistrat o prezenta de 16,69%. Dintre cele 92.963 de voturi exprimate, au fost anulate 5.196, fiind declarate valabile 87.765. Dintre acestea, 47,5% au fost in favoarea PSD, 20,98% pentru PD-L, 16,72% PNL, 8,28% PRM, 3,83% PRM, iar "independenta" Elena Basescu a cules 3,83% din voturi. "Alcoolemiile" au fost: Pavel Abraham  – 1,11%, PNTCD – 0,83%, Forta Civica – 0,42%, si UDMR – 0,24%. 

PSD se mentine majoritar

Inainte de acest tur de scrutin, vicepresedintele organizatiei judetene a PSD Vaslui, Vasile Mihalachi, preconiza ca peste jumatate dintre vasluienii care se vor prezenta la urne vor opta pentru PSD. S-a inselat, dar trebuie sa recunoastem ca a fost aproape de adevar. Cu 41.738 de voturi in favoarea lor, social-democratii au obtinut aproape jumatate. Mai exact, 47,55%. Tot Mihalachi spunea ca procentajul celor care isi vor exercita dreptul de vot va fi in jur de 40%. Aici s-a inselat.

Asta nu prea pare sa conteze in ochii presedintelui partidului, Dumitru Buzatu: "Fiecare cetatean este liber sa se prezinte sau nu la vot, sa-si asume responsabilitatea de a vota. In nenumarate randuri ne-am adresat oamenilor, informandu-i despre importanta participarii la vot si a exprimarii optiunii. Actul participarii la vot nu putem sa-l determinam intr-un mod fortat. Pe mine nu ma intereseaza cati vin la vot, ci ca majoritatea celor care ies la urne sa voteze cu PSD".

Asa s-a si intamplat si iata ca PSD a obtinut la Vaslui un scor care claseaza organizatia judeteana printre primele la nivel national. De mentionat ca acest rezultat nu se datoreaza vreunei strategii de campanie impecabile a social-democratilor. Ba dimpotriva, organizatia judeteana chiar nu a facut cine-stie-ce acte de campanie, mai ales ca pentru Dumitru Buzatu alegerile europarlamentare din acest an nu au avut nicio miza. Am putea crede, asadar, ca oamenii au votat din inertie pentru PSD. Aceasta varianta este cea mai probabila, daca ne gandim ca anul trecut Vasile Mihalachi a castigat sefia Consiliului Judetean cu peste 70% din voturile exprimate.  

PD-L, inselat in asteptari

Daca pesedistii vasluieni pot fi mangaiati pe cap de taticul Geoana, nu acelasi lucru se poate spune si despre pedelisti, care se situteaza pe la coada topului judetelor, cu un procentaj destul de slab. Democrat-liberalii au obtinut 18.416 voturi, adica 20,98%.

Chiar daca procentajul obtinut este apropiat de cel de la alegerile parlamentare de anul trecut, este mult mai putin decat si-au propus pedelistii vasluieni. Inainte de alegeri, ei sperau sa capteze peste 30% din sufragii, acesta fiind pragul impus de la centru. Nu s-a intamplat asa, drept pentru care conducerea centrala a PD-L ar putea face oarece modificari in structura de comanda a organizatiei judetene. Bineinteles, dupa o analiza laborioasa a activitatii de campanie.

Desi inselat in asteptari, Corneliu Mihalache, presedintele PD-L Vaslui, se declara multumit de rezultatul scrutinului: "Suntem in Vaslui, nu suntem la Cluj. Noi am conservat votul de la alegerile generale, iar procentul pe care l-am obtinut este destul de bun, in contextul in care procentul prezentei la vot a fost asa cum a fost".

Incercand sa se consoleze pe sine sau sa salveze din aparente, Mihalache a reusit sa gaseasca si explicatii pentru cele zece procente lipsa din cat si-a propus initial sa obtina: "Suntem la guvernare si toata lumea arunca in guvern, prezenta la vot a fost extraordinar de slaba. La Vaslui, 11.000 de oameni au votat pe liste suplimentare. Daca raportam la voturile valabile exprimate, asta inseamna 13%. Iata ca judetul Vaslui a devenit dintr-o data un important punct turistic. Ne-au vizitat atat romani, cetateni straini, cat si extraterestri. Din pacate, nu am putut verifica in cate locuri au votat turistii, dar Vasluiul va deveni un punct de atractie care va concura cu Kremlinul. Turistii vor putea vizita muzeul rosu PSD, care are cate o figura de ceara in fiecare localitate".  

Au votat sau nu extraterestrii?

Potrivit unui comunicat de presa remis ieri de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ), la Vaslui nu s-a facut turism electoral: "In baza planului general de actiune aprobat la nivel national, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui a dispus masuri speciale pentru prevenirea si descurajarea turismului electoral, pentru verificarea autobuzelor si microbuzelor care se deplaseaza, in ziua alegerilor, dintr-un judet in altul sau in interiorul aceluiasi judet. Astfel, au fost constituite sase puncte de microfiltru, in municipiile Vaslui, Barlad, Husi, orasele Murgeni, Negresti si la Punctul de Informare Crasna, unde politistii, jandarmii si politistii de frontiera au avut in atentie monitorizarea si, dupa caz, verificarea mijloacelor de transport, in special a microbuzelor, autobuzelor si autocarelor. Pe parcursul zilei de 7 iunie, au fost verificate peste 260 de autovehicule, iar politistii au aplicat 151 de sanctiuni contraventionale pentru incalcari ale normelor rutiere. Au fost ridicate in vederea suspendarii patru permise de conducere, dintre care trei pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si unul pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h pe sectorul de drum respectiv. Politistii au retinut si doua certificate de inmatriculare".

Deci nimic despre turism electoral. Citam in continuare: "Nu au fost identificate grupuri de cetateni care sa intentioneze sa voteze de mai multe ori, in sectii de votare diferite. Politistii barladeni au verificat o sesizare cu privire la faptul ca opt persoane din municipiul Barlad, aflate intr-un autovehicul, au votat pe raza comunei Grivita, existand suspiciuni ca au votat de doua ori. In urma verificarilor efectuate, s-a stabilit faptul ca nu au existat incalcari ale Legii 33/2007, privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European".

Asadar, chiar nu s-a facut turism electoral. Deci extraterestrii nu aveau cum sa voteze. Asa zic politistii.  

PNL ar fi castigat mai mult cu Tariceanu

Cel putin asa considera Dan Marian, seful liberalilor vasluieni. Per total judet, PNL a adunat 14.681 de voturi, adica 16,72%, cu doua procente peste media nationala.

Fireste, Dan Marian este mandru, dar el stie ca s-ar fi putut mai mult: "Noi ne-am facut treaba si-am obtinut pentru a patra orara consecutiv peste media pe tara. Imi pare rau ca in mediul urban am obtinut un rezultat slab din cauza faptului ca locuitorii oraselor voteaza in functie de imaginea pe care o au partidele pe televiziunile centrale. Avem, o problema cu conducerea centrala. Pe viitor, va trebui sa analizam foarte bine care au fost cauzele care au facut ca PRM sa fie peste PNL. Este o problema cu strategia de campanie. Le-as recomanda celor de la centru sa fie foarte atenti la ceea ce-si doresc romanii din mediul urban. Se pare ca mesajele PNL nu au fost pliate pe asteptarile cetateanului roman din orase. El asteapta de la liderii poolitici prestatia unor lideri autoritari, stapani pe sine, hotarati. Daca imaginea partidului ar fi ramas Calin Popescu Tariceanu, cu siguranta am fi obtinut mai mult. Am fi obtinut dublu pe urban".

Liderul PNL Vaslui nu a ratat ocazia sa-l persifleze pe omologul sau de la PD-L, Corneliu Mihalache, fost penelist: "Vreau sa le multumesc tuturor liberalilor care s-au implicat si au reusit sa mobilizeze oamenii la vot, iar celor care l-au regretat pe Corneliu Mihalche atunci cand a plecat din PNL le spun sa se uite la rezultatul pe care l-a obtinut acum. E ultimul pe tara!".  

PRM, surpriza: Vadim si Becali in Parlamentu European

Surpriza acestui scrutin la nivel national, dar si la Vaslui, o reprezinta scorul obtinut de PRM – 7,6% per total, 8,28% la Vaslui (7.267 de voturi) – care poate avea mai multe justificari: fie o parte din electorat i-a ramas fidel lui Corneliu Bichinet, presedintele PRM Vaslui, fie cei care s-au dus la urne au votat pentru Vadim si Becali in semn de prostest ori de sanctiune pentru cele doua partide de la guvernare. O a treia varianta si cea mai plauzibila: electoratului PRM i s-a alipit cum trebuie cel al PNG, desi Constantin Lupu, odinioara sef al penegistilor de Vaslui, si-a indemnat "razboinicii" sa voteze acum pentru PD-L.

Bineinteles ca Bichinet n-a ratat ocazia sa-l ironizeze: "Se intelege ca o parte dintre simpatizantii PNG si-au sustinut liderul, insa in judetul Vaslui aceasta formatiune politica, asa cum a declarat cu ceva timp in urma domnul Constantin Lupu, a mers cu PD-L. Liderul lor asa le-a sugerat, dar oamenii au votat cum le-a dictat constiinta. Partidele au forte diferite, electorate diferite si asta s-a reflectat si in rezultatul votului. PRM a demonstrat ca are un electorat fidel, oameni de buna credinta si scorul de peste 8% demonstreaza ca la alegerile parlamentare din toamna trecuta, unde s-a mers cu negocierea voturilor, pentru PRM a fost un accident".  

In rest, EBA si "alcoolemii"

Si fiica marinarului, Elena Basescu s-a descurcat bine la Vaslui. Ea a obtinut 3.366 de voturi (si tot atatea "succesuri"), adica 3,86% din total. Cu o medie pe tara de 4,6%, fosta "independenta", acum deja democrat-liberala, Elena Basescu si-a asigurat un loc in Parlamentul European.

Celalalt candidat independent, Pavel Abraham, a obtinut 974 de voturi la Vaslui, adica 1,11%. Nu a trecut pragul electoral de 3% nici la nivel national, asa ca va vedea orasul Bruxelles doar ca turist. PNTCD a luat 732 de voturi, inregistrand o "alcoolemie penala" de 0,83%. La fel si Forta Civica: 371 de voturi – 0,42%. Ungurii, adica UDMR, au luat de la Vaslui 218 voturi, adica 0,24%. Au luat, insa, mai mult din alte judete, in special din partea Ardealului, avand o medie nationala de 9,07%, lucru care le garanteaza trei mandate de europarlamentari.

 Rezultate "pesediste"

* Barlad: PSD a obtinut 44,7% din sufragiile alegatorilor, urmat de PD-L cu 20,5% si PRM cu 14,25%.

La Barlad, masinaria de vot pesedista si-a dovedit eficacitatea inca o data la turul de scrutin pentru europarlamentare. PSD a obtinut 44,7% dintre voturile valabil exprimate, in ciuda faptului ca prezenta la vot a fost extrem de scazuta.

Dintre cei 62.287 de barladeni cu drept de vot, la urne s-au prezentat doar 9.075. Nu mai putin de 4.058 au optat pentru PSD. La fel s-a intamplat si la Colegiul Zorleni, unde 48,5% dintre alegatori au pus stampila pe PSD.

Pe locul II in clasament s-a situat PD-L, cu 20,5% din optiuni, ceea ce inseamna ca 1.860 de barladeni au avut incredere in candidatii acestei formatiuni politice. La Zorleni, PD-L a scos mai mult ca la Barlad, respectiv 24,6%. In cazul democratilor, trebuie sa tinem cont si de candidatul (chipurile) independent, Elena Basescu. Fiica presedintelui Romaniei a reusit performanta ca la Barlad sa obtina un scor mult mai bun decat cel la nivelul intregii tari. Astfel, EBA a scos un 6,88% din optiunile barladenilor (adica 625 de voturi), fata de 4,22%, scorul inregistrat la nivel national.

In ceea ce-i priveste pe liberali, rezultatele modeste vorbesc de la sine: 9,5% pe Barlad. Surpriza o constituie Partidul Romania Mare, care, cum-necum, a obtinut 14,25% (1.294 de voturi) din sufragiile barladenilor si 5,7% din optiunile electoratului din Colegiul Zorleni. Un scor pe care nici peremistii nu se asteptau sa-l scoata.

In tabara pesedistilor barladeni, domneste euforia.

"Avem al treilea scrutin pe care am reusit sa-l castigam detasat. Nu ma intereseaza scorul obtinut la nivel national, ci ceea ce s-a intamplat aici la Barlad. Tocmai de aceea le multumesc tuturor celor care au venit la vot si au optat pentru lista candidatilor propusi de partidul nostru", ne-a declarat deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Barlad.

In sanul organizatiei PD-L Barlad domnea o oarecare rezerva fata de rezultatele alegerilor. Pentru democratii barladeni, scorul inregistrat nu a fost pe masura asteptarilor, dar nici nu se pot declara totalmente nemultumiti.

"Din punctul meu de vedere, se putea obtine un rezultat mai bun. Credem ca acest lucru a fost influentat de starea de spirit a organizatiilor locale, adica a existat o mobilizare mai slaba din partea celor care fac parte din nucleul dur al membrilor si simpatizantilor nostri. Sa nu uitam ca, la alegerile europarlamentare din 2007, noi i-am batut clar pe cei de la PSD. Ma repet: acum, probabil, se poate spune ca o parte din nucleul dur al simpatizantilor nostri nu s-a prezentat la vot", ne-a declarat Corneliu Plesu, presedintele PD-L Barlad.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii