Economia barladeana, in colaps

marți, 02 iunie 2009, 18:38
4 MIN
 Economia barladeana, in colaps

Criza economica isi infige zdravan coltii in majoritatea agentilor economici barladeni. Ca vorbim de societati comerciale considerate puternice sau de firme mai mici, in toate cazurile se face simtit din plin declinul economic inregistrat la nivel mondial.

SC Confectii SA, cea mai mare intreprindere de profil din oras, unul dintre principalii agenti economici barladeni, traverseaza probabil cea mai neagra perioada din istoria sa de aproape 70 de ani. Cel mai mult se resimte la nivelul comenzilor, care in ultimele luni au atins cote alarmante. Trebuie spus ca peste 95% din productia fabricii este destinata exportului, fapt ce a facut ca efectele crizei mondiale sa se simta din plin. Daca pana acum Confectii SA se putea lauda ca incheia contracte externe valabile cativa ani buni, din pacate, nu se mai poate vorbi de asa ceva.

"Am avut perioade cand incheiam contracte cu diferiti parteneri pe o perioada de catre trei, patru sau chiar cinci ani, iar acum se perfecteaza contracte si comenzi pentru o saptamana. Va dati seama ca acesta este un lucru clar, o dovada de netagaduit a faptului ca suntem afectati din plin de criza. Fabrica noastra a mers bine, chiar foarte bine, inclusiv in 2008. Din pacate, anul acesta am resimtit efectele crizei mai puternic decat s-ar fi asteptat cineva", ne-a declarat Balasa Talaba, presedintele Sindicatului de la Confectii SA.

Situatia a fost recunoscuta si de Emil Copceag, directorul general al societatii, care sustine ca nivelul comenzilor este atat de scazut, incat abia daca se poate asigura de lucru pentru 50% din personal. S-a ajuns in situatia ca, in decursul ultimelor trei luni, sa fie operate disponibilizari. Daca la inceputul anului, la Confectii SA munceau in jur de 1.000 de salariati, acum mai sunt doar 900. Lucrurile nu se vor opri aici si se estimeaza ca vor deveni someri alti 35 de oameni. Conform sindicalistilor, marea majoritate a celor care au parasit fabrica sunt la varsta pensionarii.

In ciuda acestor restrangeri de personal, nu se poate spune ca activitatea fabricii va simti un impuls. Dimpotriva, se asteapta o adancire a crizei, mai ales daca nivelul comenzilor se va mentine scazut. La acest lucru se adauga faptul ca multi dintre partenerii firmei au inteles sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii. Mai exact, sub pretextul crizei, unele firme de peste hotare au inceput sa ofere preturi derizorii pentru manopera confectionerelor barladene.

"S-a ajuns in situatia sa ni se ofere un pret de 1,7 euro drept manopera pentru lucrul efectuat. Bineinteles ca nu am fost de acord cu asa ceva si in cele din urma am reusit sa scoatem un pret ceva mai mare. Dar chiar si asa nu se poate vorbi despre o intelegere avantajoasa, profitabila. In concluzie, trebuie sa recunoastem ca situatia este foarte delicata si cel putin pentru moment nu se intrevad schimbari in bine", ne-a mai spus Balasa Talaba.

Temerile cele mai mari ale salariatilor de la Confectii SA sunt legate de eventualitatea ca firma sa fie nevoita sa sisteze complet activitatea. Conducerea sindicatului a dat asigurari ca, deocamdata, nu se poate vorbi despre asa ceva. In august, conducerea societatii va analiza activitatea si, in functie de previziuni, va decide un nou plan de masuri anticriza.

Criza nu iarta pe nimeni

Trebuie spus ca nu numai Confectii SA resimte dur efectele crizei economice. Si restul agentilor economici barladeni se afla intr-o situatie similara. Sa nu uitam ca, in primavara, nu mai putin de 800 de muncitori de la SC Rulmenti SA au ramas pe drumuri.

La fel se intampla si in cazul SC FEPA SA, unde se vorbeste despre disponibilizarea a nu mai putin de 400 de oameni, dintr-un total de 470. Acest lucru ar echivala cu punerea lacatului pe portile fabricii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca muncitorii de aici au mai primit o lovitura: conducerea nu a virat de cateva luni contributiile la bugetul de stat, desi banii au fost opriti din salarii.

Un alt agent economic care activeaza in domeniul confectiilor, SC Condatex SA (500 de salariati), a inceput deja sa taie in carne vie. Conducerea a decis disponibilizarea a 200 de angajati. Motivul este acelasi: nivelul scazut al comenzilor.

In consecinta, nu putem spune decat ca economia barladeana (si asa ca vai de capul ei) trece prin cea mai grea perioada de dupa decembrie ’89. Consecintele sunt extrem de dureroase numai daca ne gandim la faptul ca, pana la finele anului in curs, se estimeaza ca numarul total celor care vor ingrosa randurile somerilor se va ridica la aproape 2.000. Cu alte cuvinte, 2.000 de familii care vor ramane fara o importanta sursa de venit sau, in unele cazuri, chiar singura. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata somajului a crescut deja cu 100%, un indice care spune totul despre dezastrul pe care il traverseaza economia barladeana.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii