Ilegalitatile la Spitalul Judetean Vaslui continua: Licitatie cu usile ferecate

duminică, 16 mai 2010, 19:01
4 MIN
 Ilegalitatile la Spitalul Judetean Vaslui continua: Licitatie cu usile ferecate

Vineri, la ora 12, la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui a avut loc deschiderea ofertelor pentru serviciul de paza a spitalului. Desi legea prevede ca toate etapele si documentele unei achizitii sunt publice (din momentul demararii procedurii pana la cinci ani de la atribuirea contactului), reprezentantii mass-media nu au fost lasati sa asiste la acest eveniment. Managerul spitalului, Adrian Nicu Oprisanu, a ingradit presei acest drept fara sa poata da nicio explicatie legala. El a incercat sa ne convinga ca totul se desfasoara conform legii si ca, la finalul procedurii, ne va fi transmis rezultatul licitatiei de oferte prin intermediul purtatorului de cuvant.

"Care-i problema? Nu puteti participa, normal. O sa aflati raspunsul. Nici eu nu particip la acea licitatie", a spus Oprisanu, in cadrul unei discutii purtata vineri, in biroul sau de la spital.

Prin gestul sau, managerul spitalului nu face decat sa certifice scenariul publicat de noi saptamana trecuta, cand spuneam ca cei din conducerea unitatii se pregatesc sa atribuie contractul de paza firmei Sheriff Guard Protection, controlata si patronata partial de politicianul Sorin Dumitriu, actionar majoritar si adminstrator fiind tatal sau, Costache Dumitriu. De altfel, la fel s-a procedat si anul trecut, cand dupa un simulacru de licitatie, contractul a fost atribuit firmei mentionate prin negociere directa, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, dupa ce celelalte firme inscrise au fost eliminate din schema printr-o conditie ilegala.

"Victima" Oprisanu

Pentru ca am insistat sa vedem personal cum se desfasoara anul acesta procedura de atribuire a contractului, managerul spitalului a considerat ca suntem tendentiosi.

"Care-i problema?! De ce loviti in mine? N-am nicio tangenta cu licitatia. Este o comisie, eu imi dau ultima semnatura pe contracte. Nu sunt eu cel care ia decizia finala. Este o comisie stabilita… (…) Ce treaba aveti, poate deranjati oamenii respectivi. O sa aflati rezultatul dupa licitatie. Daca imi puneti intrebari punctuale o sa va raspund. Ma documentez, ma uit ce-i in spate si o sa va raspund. Dar nu asa, cu agasari si cu articole in presa care nu au niciun fundament legal. Sunt deschis, nu am nimic de ascuns", a spus Oprisanu.

Legea spune ca licitatiile sunt publice, iar daca atribuirea nu este trucata de sa nu aiba presa acces, am intrebat noi.

"De ce sa fie trucata (licitatia – n.r.)? Este o comisie, dar nu face cartile nimanui. De ce sa participati la licitatie? Eu vad ceva tendentios aici. Exista o anumita tendinta neagitivista asupra spitalului. Nu puteti sa dati buzna peste o comisie de licitatie. O sa vi se spuna dupa asta rezultatul. Unde sa intrati, intr-o camaruta unde sunt trei (?!?) oameni?", a mai spus Oprisanu.

Cateva intrebari si un raspuns gresit!

Procedura de contractare a serviciului de paza demarata de spital in acest an ridica mai multe semne de intrebare. Intrucat valoarea estimata a contractului se ridica la peste 15.000 de euro (in conditiile in care anul trecut s-au platit peste 100.000 de euro), unitatea avea obligatia legala sa posteze un anunt de participare pe portalul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Acest lucru nu s-a intamplat. Apoi, in cererea de oferta intocmita de spital sunt introduse niste conditii discriminatorii, care contravin OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor publice de bunuri, produse si servicii. Concret, spitalul cere ca firmele inscrise sa aiba experienta similara in domeniu, adica sa mai fi pazit cel putin trei unitati sanitare, lucru care este ilegal.

"Principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica sunt: a) nediscriminarea; b) tratamentul egal; c) recunoasterea reciproca; d) transparenta", se arata la art. 2, alin.2 al OUG 34/2006.

Asadar, experienta similara in domeniu poate constitui, in contextul prezentat, doar un avantaj. Un numar in plus de puncte la indicatorii tehnico-economici, nicidecum un criteriu eliminator.

Incercand sa raspunda la toate aceste intrebari, Adrian Nicu Oprisanu a spus ca licitatia pentru contractul de paza este facuta pe Anexa II a OUG34/2006. Ce anume a vrut sa spuna este greu de ghicit, in conditiile in care, in Anexa II sunt prezentate codurile din vocabularul comun de achizitii. Adica doar niste cifre!

Dupa Dumitriu, tot Dumitriu

Din informatiile pe care am reusit sa le obtinem fara niciun sprijin din partea conducerii spitalului, in cursa pentru paza spitalului s-au inscris, anul acesta, trei firme. Cel mai mic pret l-a oferit SC Romold SRL – 5,29 lei pe ora, urmata de Liga de Protectie si Securitate cu 6,3 pe ora si Sheriff Guard Protection, firma lui Dumitriu, care a cerut 6,9 pe ora (anul trecut a licitat noua lei pe ora).

Dupa cum se vede, societatea pe care partidul o vrea castigatoare a venit cu cea mai slaba oferta. La iesirea de la licitatie, Costache Dumitriu nu parea sa-si faca vreo problema. "S-au deschis ofertele, acum se analizeaza actele depuse la dosar. Urmeaza sa ne anunte. Am inteles ca celelalate firme care au participat nu indeplineau niste conditii", a spus Dumitriu.

"Niste conditii" inseamna sa mai fi pazit minimum trei spitale. Asadar, celelalte doua firme competitoare ar putea fi eliminate fara ca macar sa li se ia in calcul oferta, pentru ca nu au "experienta similara".

Atribuirea contractului firmei Sheriff Guard Protection si in acest an, desi a oferit cel mare pret, ar fi un act de sfidare pentru bolnavii vasluieni, care la internare se prezinta cu mancarea si cu medicamentele de acasa pe motiv ca nu sunt fonduri suficiente in visteria spitalului.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii