Ministrul Sanatatii vrea sa elimine spaga din sistemul sanitary: Spioni in spitale

joi, 28 mai 2009, 18:22
2 MIN
 Ministrul Sanatatii vrea sa elimine spaga din sistemul sanitary: Spioni in spitale

Ministrul sanatatii, Ion Bazac, vrea sa infiinteze o mini-directie anticoruptie. Concret, de la 1 iulie, in cadrul Directiei de Politici de Sanatate, va lua fiinta Serviciul de Integritate. Prin aceasta noua structura, subordonata direct ministrului, se urmareste protejarea personalului medical impotriva unor posibile abuzuri si provocari. Angajatii se vor numi inspectori de integritate si vor avea ca sarcina principala identificarea medicilor care conditioneaza actul medical de primirea de bani, bunuri sau alte foloase.

Ministrul Ion Bazac le-a pus clar gand rau doctorilor spagari, insa nu doar ei sunt vizati de aceasta politie a sanatatii, ci si cadrele medicale medii. Inspectorii de integritate se vor prezenta la unitatile sanitare fara a-si declina identitatea, dotati cu tehnica de inregistrare audio-video si vor analiza comportamentele cadrelor, urmand ca toti cei prinsi cu mata in sac sau, mai bine zis, cu plicul in buzunar sa primeasca sanctiuni administrative.

Asta se va intampla in teorie. In realitate, lucrurile vor sta cam tot la fel ca pana acum: pacientul se interneaza, dar nu este bagat in seama pana nu achita "contributia", reprezentand suma vehiculata in salon la categoria de barfa "bursa spagii". Va da banii, iar medicul ii va primi, inspectorul de integritate fiind in imposibilitatea de a-l sanctiona, chiar daca ar vrea sa o faca. Asta pentru ca actuala lege a sanatatii prevede clar ca, in semn de recunostina, pacientul poate oferi medicului curant bani sau bunuri. E interzis ca medicul sa ceara, nu si sa primeasca.

Pe scurt, e vorba doar de o vorba in vant, cum spune si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie: "Aceasta noua structura care se vrea infiintata de minister nu este decat o simpla formalitate, in ideea ca este necesar sa gasim o modalitate de a inlatura conditionarea actului medical. Dar, pe de alta parte, poti sa pui cate un inspector in fiecare spital si tot nu cred ca aceasta problema se va rezolva".

Asa cum spuneam, cei care, prin absurd, vor fi prinsi de inspectorii de integritate cerand bani de la pacienti vor primi sanctiuni administrative. Adica o mustrare sau, cel mult, reducerea salariului pe o perioada determinata. Ambele variante nu reprezinta decat o frectie la picior de lemn pentru doctori.  

Audit si raport de achizitii publice

Infiintarea Serviciului de Integritate s-a luat in discutie dupa ce reprezentantii Comisiei Europene au avut o misiune de evaluare a stadiului in care se afla Romania la capitolul "prevenirea si combaterea coruptiei in sanatate". Cu alte cuvinte, Europa a observat politica spagii din spitale si ne-a impus crearea Serviciului de Integritate.

In afara de "spioni", acest serviciu va mai avea si alte atributii. Spre exemplu, se va ocupa de monitorizarea achizitiilor in toate spitalele publice si se vor ingriji ca managerii sa publice lunar cheltuielile si achizitiile pe site-ul institutiei, pentru ca orice cetatean sa vada cum este cheltuit banul public.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii