O noua conditie pentru distinctia „Gh. Lazar”: sa fii coleg de facultate cu adjunctul Ciobanu! Abuz de functie

joi, 07 mai 2009, 20:49
3 MIN
 O noua conditie pentru distinctia „Gh. Lazar”: sa fii coleg de facultate cu adjunctul Ciobanu! Abuz de functie

Pentru a avea parte de o distinctie "Gh. Lazar", e de ajuns uneori sa fii coleg de facultate cu unul dintre sefii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. In fiecare an cand s-au acordat aceste "atentii" pentru realizari deosebite, au urmat discutii aprinse. Lucrurile stau la fel si acum, cand un conflict intern a starnit nemultumiri printre inspectori, sindicalisti si candidati la distinctii. Ei spun ca actualul inspector general adjunct, Gheorghe Ciobanu, s-a declarat extrem de suparat pe comisia care a evaluat si respins dosarul lui Dumitru Turculet, profesor de matematica la Scoala generala nr. 3 Husi. Ciobanu a spus atunci ca respectivul i-a fost coleg de facultate, ca se cunosc bine si de aceea e musai sa primeasca distinctia "Gh. Lazar".

Inspectorii vorbesc despre intamplare doar pe la colturi, de frica sa nu aiba de suferit.

"Intai, dosarele au fost evaluate de comisia de evaluare, dupa care cei respinsi au avut dreptul sa depuna contestatiile. In final, Consiliul de Administratie al ISJ Vaslui da verdictul final. Domnul Ciobanu si-a exprimat parerea ca punctele 2 si 4 din fisa de evaluare nu sunt clare si trebuie intelese cu atentie. Nu au fost discutii doar pe baza dosarului profesorului Turculet, ci pentru mai multe persoane", a explicat inspectorul general adjunct Dorel Juverdeanu.

Ciobanu are varianta lui. Recunoaste ca a mentionat la sfarsitul discutiilor din consiliu ca profesorul Turculet i-a fost coleg de facultate si ca ar merita o distinctie: "In consiliu, am discutat mai multe contestatii la distinctii, printre care si cea a profesorului Turculet. Este adevarat ca am spus spre final ca acesta mi-a fost coleg de facultate, chiar si de camera, si ca ar merita o distinctie, dar nicidecum nu am impus acest lucru. Am sesizat comisiei ca trebuie sa citeasca atent punctele 2 si 4 din fisa de evaluare, intrucat nu sunt destul de clare si ar putea crea neplaceri".

Mentionam ca dosarul profesorului Dumitru Turculet, depus pentru diploma de excelenta, a fost respins in prima instanta de comisia de evaluare. Inspectorii scolari au reluat punct cu punct fisele de evaluare si, miraculos, aproape toate dosarele contestate au fost aprobate. Bineinteles, si cel al profesorului Turculet, de voie sau de nevoie. Reamintim ca, dintre cele 52 dosare depuse pentru distinctiile "Gh. Lazar", 22 au fost respinse. 15 candidati au fost nemultumiti si au depus contestatii.  

Toleranta maxima

Acesta nu este singurul lucru de care adjunctul Gheorghe Ciobanu este acuzat de colegi. Se vorbeste ca acesta este foarte tolerant atunci cand vine vorba de inspectii, fie ele de orice natura, dar mai ales acolo unde se gasesc probleme. Cel mai recent caz este cel de la Muntenii de Sus, mediatizat de cotidianul nostru, unde un cadru didactic a recunoscut ca a venit la ore sub influenta bauturilor alcoolice, a primit o pedeapsa de tot rasul (o diminuare salariala de 10-15%), in timp ce o parte din echipa care a fost atunci in inspectie crede ca directorul scolii si profesorul trebuiau demisi pe loc.

"Este greu sa eliminam un cadru didactic din sistemul de invatamant, chiar daca e vorba de unul din 5.000. Ne trezim apoi ca ne cheama in instanta si de aici incolo, totul e posibil. Trebuie sa avem o baza solida atunci cand aplicam sanctiuni, cum este, spre exemplu, in cazul lovirilor. Apoi, si legile invatamantului permit cu greu ca un cadru didactic sa fie destituit. Pasii sunt extrem de dificili", s-a justificat Ciobanu.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii