Piata reciclarii, aruncata la gunoi

Subtitlu

luni, 12 ianuarie 2009, 19:35
4 MIN
 Piata reciclarii, aruncata la gunoi

Criza mondiala afecteaza economia pe toate planurile. Unul dintre multele sectoare economice care au de suferit in aceasta perioada este piata reciclarii, zguduita bine din cauza lipsei de oferta pentru hartie, sticla, plastic, carton si fier. In aceste conditii, principalii jucatori de pe piata colectarii si reciclarii deseurilor din Vaslui vor fi pusi pe butuci daca situatia va persista, asa cum se preconizeaza, minimum trei luni. In tot acest timp, statul este incapabil sa intervina, neputand nicicum sa genereze cerere pentru produse reciclate.

Singura solutie pare sa fie acordarea de subventii pe cantitatile de produse colectate, dar se pare ca nici aceasta manevra nu va ajuta reciclatorii foarte mult in lipsa unei cereri reale, lucru care va duce la munti de deseuri, disponibilizari, inghetarea activitatii, precum si depozitarea materialelor ce pot fi reciclate direct la gropile de gunoi.

Asteptare dureroasa

Sorin Radu, directorul Remat SA Vaslui, este foarte circumspect in privinta imbunatatirii rapide a situatiei. Lipsa cererii pentru fier, datorata crizei economice, lipsa unui interes din partea statului, dar si o mare nebuloasa sunt elementele pe care el le-a inclus in descrierea situatiei de acum: "Pentru fier nu mai avem cerere absolut deloc. Combinatele mari s-au inchis inainte de 31 decembrie si nu se stie cand vor deschide din nou. La fel se intampla si cu hartia si cartonul, iar cauza este criza economica mondiala, mai ales in privinta pietei fierului, daca este sa ne gandim la gigantii metalurgici si siderurgici care si-au diminuat activitatea pana aproape de sistare. Nu cred ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile poate genera cerere de produse reciclate. Mai rau este ca nimeni nu stie nimic despre cat timp va dura aceasta perioada grea".

Contactata pentru a ne vorbi despre posibilitatile de implicare din partea statului, Alina Lazarescu, purtator de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, a declarat: "Noi, ca agentie, nu avem puterea de a lansa un astfel de proiect sau de a lua astfel de masuri, caci tine de minister. Facem raportari periodice catre agentia noastra regionala si de aici mai sus. Noi, ca agentie, putem sa informam asupra legislatiei in vigoare si asupra necesitatii respectarii acesteia, monitorizam aceste actiuni intreprinse pentru respectarea legislatiei de catre autoritatile locale si de operatorii economici si le raportam catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau sau Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sau Minister".

Se pare astfel ca desi firmele care recicleaza sunt in pericol de a fi scoase efectiv de pe piata intrucat produsele rezultate in urma reciclarii nu mai au clienti, statul este legat la maini si la picioare. In tot acest timp, piata reciclatelor din China, unul dintre principalii parteneri ai Romaniei in privinta exportului acestor produse, s-a prabusit, lasand fara contracte firmele de reciclare din Romania.

Cu toate acestea, Romania are niste angajamente fata de Uniunea Europeana cu privire la cantitatea anuala ce trebuie reciclata, iar amenzile care se pot imputa statului roman pornesc de la 100.000 euro pe zi.

Scaderi pe linie

Intrucat cererea este foarte scazuta, jucatorii de pe piata reciclatelor au fost obligati sa reduca mult pretul de vanzare al materialelor reciclate si, implicit, pe cel de achizitie a deseurilor. Daca, in septembrie, fierul vechi costa 420 de euro/tona, acum a ajuns sa coste putin peste 120 euro/tona. Acest lucru a influentat automat si pretul de achizitie. Lipsa unei oferte bune in tara, generata de lipsa unei oferte in afara, poate duce la depozitarea deseurilor valorificabile direct in gropile de gunoi, pe masura ce stocurile reciclatorilor ating cantitati uriase.

Si pretul tonei de carton a scazut, de la 90 la 30 de euro sau chiar mai putin. Scaderi mai mici ale preturilor de achizitie si vanzare s-au inregistrat la hartie (un minus de 30%), dar in acelasi timp masele plastice au scazut in valoare cu pana la 50%. Practic, preturile practicate in acest moment acopera cu greu cheltuielile curente ale firmelor care recicleaza deseuri. Mai adaugati ca producatorii auto nu mai sunt interesati de deseuri metalice, din moment ce si-au intrerupt productia din pricina scaderii cererii de masini. Rezultatul? Spatiile de stocare ale companiilor de reciclare sunt arhipline, iar activitatile se restrang, lucrandu-se pe stocuri, pentru a evita vanzarea la preturi de nimic. O problema o va constitui, deci, in scurt timp, spatiul de depozitare. Prin urmare, exista o temere reala ca – in ciuda tintelor clare stabilite de la Bruxelles pentru fiecare tara membra a UE, pe categorii de materiale reciclabile – sute de tone de materiale valorificabile sa ajunga la gropile de gunoi. Toate firmele din domeniu asteapta acum momentul in care piata isi va reveni.

Pana atunci, munti de hartie, carton, sticla si plastic, gata pentru reciclare, cresc in curtile reciclatorilor. Singura materie care inca mai renteaza este sticla de plastic (PET), pentru care inca se inregistreaza cereri insemnate.

Potrivit estimarilor, in primele trei luni ale acestui an, situatia nu va suporta imbunatatiri. Daca insa Romania nu va indeplini promisiunile facute UE, singura solutie va fi subventionarea pentru incurajarea colectarii. Cand se vor si vinde materialele reciclate datorita subventiilor, nimeni nu stie, iar daca situatia va persista dincolo de trei luni, cu siguranta se vor inchide multe firme de profil.

 

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii