Saracia si nestiinta afecteaza grav copiii: Subnutriti din fasa

joi, 03 septembrie 2009, 19:19
4 MIN
 Saracia si nestiinta afecteaza grav copiii: Subnutriti din fasa

Doua din bolile specifice copilariei ce sunt cauzate de proasta alimentatie, malnutritia si rahitismul, sunt la ele acasa in randul vasluienilor. Ignoranta oamenilor afecteaza sanatatea celor carora le-au dat viata si urmarile pot sa influenteze grav cresterea copilului. Carentele de nutritie favorizeaza instalarea acestor boli care, netratate la timp, pot sa afecteze dezvoltarea armonioasa a copiilor si in cazuri severe pot sa duca chiar si la deces. Astfel, conceptia romanului potrivit careia copii se cresc unul pe altul sau unde mananca trei, pot sa manance si patru, este total gresita. Alimentatia prosta, ignorarea primelor simptome de boala, refuzul de a cere consultatii de specialitate sau de a urma prescriptiile medicale, pot transforma generatiile actuale, adica pe cei care ne vor asigura batranetile, in niste oameni lipsiti de vlaga si fara putere.

Daca e sa comparam statisticile din ultimii trei ani, deja ne putem face o impresie a lumii in care traim. In primul semestru al acestui an au fost depistati 288 de copii cu malnutritie protein calorica, 130 din acestia aveau varste sub un an. In prima jumatate a lui 2008 au fost inregistrati 360 de copii care sufera de malnutritie (subalimentare). Cei mai multi dintre ei provin din mediul rural, respectiv 250, restul fiind din randul orasenilor. Asta in timp ce in 2007 au fost identificate 423 de cazuri (112 in mediul urban si 311 in rural.

"Putem spune ca se simte o usoara descrestere a numarului de copii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani care au aceste afectiuni. Cazurile de rahitism si malnutritie protein calorica sunt in numar mai mare in mediul rural. Cauzele sunt datorate conditiilor social-economice ale populatiei, a accesului redus la informatie, nerespectarea indicatiilor terapeutice ale medicului si a faptului ca parintii se adreseaza doctorilor doar in situatiile in care exista o problema de sanatate si nu pentru profilaxia acestor boli", ne-a declarat Mihaela Vlada, purtator de cuvant in cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.

Malnutritia este in prezent cel mai important factor de risc de morbiditate (imbolnavire) si mortalitate la copii inregistrat la nivel mondial. Intervine din cauza aportului nutritiv insuficient si este specifica perioadei de sugar si copil mic.

Principalele caracteristici sunt: greutate mica in raport cu varsta, la care se asociaza carentele de vitamine, minerale, anemie si rahitismul carential. Starile de malnutritie se instaleaza frecvent in primele sase luni de viata, adica in perioada maxima de dezvoltare a sistemului nervos central.

Malnutritia afecteaza toate organele corpului, opreste cresterea si dezvoltarea copilului si deterioreaza imunitatea organismului. Simptomatologia devine similata bolnavilor de HIV. Din cauza acestor modificari, copiii sunt predispusi la contactarea unor infectii acute sau cronice. Diareea, de exemplu, care apare in mod frecvent la copiii cu malnutritie, duce la anorexie (pierderea poftei de mancare) si scaderea puterii de absorbtie a nutrientilor din alimentatie. Mai mult, copiii cu malnutritie cronica prezinta modificari de comportament. Sunt recalcitranti, prost dispusi, apatici.

"Este foarte importanta diagnosticarea timpurie cat si respectarea tratamentului prescris de un medic specialist. Trebuiesc respectate, de asemenea, programarile pentru controale", a mai spus Mihaela Vlada.

Jale mare la tara

Pe langa malnutritie loveste si rahitismul. Si in cazul copiilor diagnosticati cu rahitism in primele sase luni ale anului se poate spune ca predomina cei din mediul rural. Mai exact, din cele 73 de cazuri intrate in evidenta DSP, 30 de copilasi sunt din mediul urban, restul (43) provin din mediul rural. In 2008 au fost diagnosticati cu rahitism 96 de copii, 59 din acestia fiind de la sate si 37 de la oras. Pe tot parcursul anului 2007 au fost 117 cazuri, balanta dintre copii de la oras si cei de la sate fiind mai echilibrata (50 de cazuri in urban si 67 in localitatile rurale).

Rahitismul este cauzat de lipsa vitaminei D in organism, insufiecienta care duce la mineralizarea incompleta a oaselor si pierderea calciului din oase. Astfel, oasele devin fragile si se deformeaza.

Rahitismul survine cu precadere la copiii cu varste intre trei luni si doi ani, perioada in care ei cresc cu rapiditate si corpul necesita un nivel crescut de calciu si fosfor. Afectiunea este farte rar intalnita la nou nascuti. Semnele clinice se manifesta prin dureri la nivelul mainilor si picioarelor, a coloanei vertebrale si pelvisului. Scheletul se modifica, fie prin deformarea anormala a membrelor inferioare, fie se manifesta printr-un stern bombat sau infundat. Coloana vertebrala se deformeaza, oasele craniului se inmoaie. Pe langa aceste boli de oase, rahitismul determina intarzierea aparitiei dentitiei, ori structura dentara este defecta, sau apar cariile detare.

Daca rahitismul nu este tratat in perioada de crestere a copilului, deformarea scheletului si statura mica pot fi permanente. In schimb, daca tratamentul se efectueaza in timp util, deformarea oaselor este redusa si dispare cu timpul. Aportul de calciu, fosfor si vitamina D contribuie la disparitia simptomelor.

"Pentru prevenirea rahitismului, Ministerul Sanatatii finanteaza anual un program privind prevenirea rahitismului carential la copil. Prin intermediul acestui program, copii beneficiaza gratuit de vitamina D, la recomandarea medicului de familie. DSP Vaslui informeaza populatia prin reteaua de asistenti comunitari cu privire la modul de ingrijire a copilului mic si a importantei de prevenire a imbolnavirii", a mai spus Mihaela Vlada.

Anemia este cel mai frecvent intanita – 1.120 de cazuri. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin scaderea numarului de hematii (globule rosii) din sange sub limita normala (sub 10 g/dl). Cauza principala care duce la anemie este insuficienta fierului in alimentatie. Copiii anemici sunt predispusi la infectii si au probleme de invatare.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii