Sobarul satului Puscasi, ucis de „popi”

luni, 04 octombrie 2010, 21:17
4 MIN
 Sobarul satului Puscasi, ucis de „popi”

Aurel Chipcea, sobarul satului Puscasi, a fost rapus de mancarea lui preferata si toata lumea ii plange acum de mila. Saptamana trecuta, batranul a adus acasa cateva kilograme de ciuperci, numite popular "popi" si a rugat-o pe nevasta sa I le gateasca. Femeia s-a conformat, insa nu s-a atins de mancare, pentru ca nici nu iI plac ciupercile, nici nu era sigura de ele. Omul a mancat si luni dimineata i s-a facut rau. A varsat si s-a umflat la fata. A crezut ca isi va reveni. A doua zi a mers totusi la medicul din sat, care i-a dat tratament sI batranul s-a intors acasa. Vineri, starea lui s-a agravat, asa ca familia a chemat Ambulanta. Omul a murit la spital, in aceeasI seara. Acum, familia asteapta sa ridice cadavrul batranului de la Morga pentru a-l ingropa crestineste. "De-o viata mananca ciuperci. Ii placeau. Asa e traditia in zona. De cand vin ploile, toamna, oamenii de la noi merg in padure si culeg ghebe. El le cunostea, dar acum a cules niste "popi", nu stiu exact ce sunt, pentru ca eu nu mananc, ma tem, si i-a preparat singuri. A varsat ciupercile dimineata, a inceput sa se umfle la fata, dar a crezut ca isi va reveni. Cand am vazut ca bine nu ii este, am chemat Ambulanta. A murit la spital, cred ca a stat prea mult acasa. Daca mergea din prima la spital, poate il salvau doctorii. Nu imi vine sa cred ca s-a intamplat asa ceva", spune cu lacrimi in ochi sotia lui, Elena Chipcea.   

Ghebele, alimente ieftine, de sezon

Ieri, la casa lui nea Aurel s-au adunat rude, prieteni. Ingandurati, acestia incercau sa intelega ce s-a intamplat. "Eu cred ca asa a fost sa fie, asa i-a fost sa moara. El cunostea ciupercile ca nimeni altul. A crescut cu ciuperci. Si noi am crescut cu ciuperci. De cand au aparut, nu e zi sa nu mancam ciuperci sau ghebe. Daca nu le cunosti, e periculos, dar el le stia. Poate s-o fi strecurat vreuna rea printre ele. Nu imi dau seama!", spune fiul batranului. Si vecinii sunt socati de cele intamplate. "Era un om cuminte, gospodar, la locul lui. Niciodata nu s-a certat cu nimeni, nu a creat probleme. Era cel mai priceput sobar din sat. Are un baiat care ii calca pe urme, dar ca el nu era nimeni. Imi pare tare rau ca si-a pierdut viata. Tocmai ciupiercile, preferatele lui, l-au omorat", a declarat unul din vecini. Toti cei prezenti au recunoscut ca mananca ghebe cu toata familia. "Nu au nimic. Sunt bune, bune. Ducem si la Vaslui, la piata, le dam, cu 4 lei. Punem in oala, la copii. Nu moare nimeni. Vecinul a avut ghinion, o fi cules una otravitoare si nu si-a dat seama", spune Ionel Lacatus, un barbat de 37 de ani, care abia cara o sacosa plina cu ghebe. De saptamani bune, nu e zi in care oamenii locului sa nu ia cu asalt padurile in cautare de ciuperci si ghebe. Unii le gatesc imediat, altii le conserva pentru iarna, insa majoritatea le aduc in Vaslui, la piata, unde vand cantitati foarte mari in fiecare zi, la preturi foarte mici. Specialistii atrag atentia populatiei, insa, ca riscul intoxicarii cu ciuperci este unul foarte serios. Politistii au declansat deja o ancheta in acest caz. "In urma unei sesizari primite de la SJU Vaslui, IPJ a demarat o ancheta in acest caz si s-a dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului", a declarat Mihaela Straub, purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui.

Circa 90% din intoxicatiile cu ciuperci sunt mortale

In Romania, exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otraavitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Intoxicatiile cu ciuperci pot fi mortale, dar uneori, ciupercile produc numai intoxicatii ale sistemului nervos sau intoxicatii gastrointestinale. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel:
cu perioada de incubatie scurta – cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede;
cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei, etc), in care semnele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul acestora si se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie, iar dupa doua zile de la ingestie apare coma si apoi decesul persoanei in cauza. In jur de 90% din intoxicatiile cu aceste ciuperci sunt mortale.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii