Aduceti Cupa la Iasi!

vineri, 04 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Aduceti Cupa la Iasi!

De 16 ani, Iasul n-a mai cunoscut satisfactia ca una dintre echipele sale sa cistige un trofeu important pe plan national. E drept, la un moment dat generatia de aur a juniorilor de la Politehnica ne-a adus un titlu national, dar memoria timpului nu pastreaza decit succesele seniorilor. Din 1985, cind Terom cistiga Cupa Romaniei la handbal feminin, nu am mai putut savura o victorie de asemenea calibru. Astazi, insa, istoria poate fi schimbata: Penicilina are sansa de a aduce acasa Cupa Romaniei la volei feminin.
Pentru iesence poate fi sansa vietii
"Anul acesta ne axam pe Cupa, pentru ca simt ca avem mai multe sanse in aceasta competitie decit in campionat" , spunea la inceputul sezonului, antrenorul Penicilinei, Nicu Roibescu. Iar cuvintele sale si-au obtinut materializarea in realitate, echipa ieseana calificindu-se in finala acestei competitii, dupa ce a trecut de Unic Piatra Neamt si Rapid. Daca meciurile cu nemtencele au fost floare la ureche pentru Tatiana Popa si colegele sale, in schimb disputa cu Rapid (campioana anilor 2000 si 2001) a fost electrizanta, decisa la o diferenta de citeva puncte, dar in care Penicilina a dat dovada deplinei sale maturitati si valori. Daca astazi jucatoarele lui Nicu Roibescu si Aurelia Ichim ar evolua asa cum au facut-o in meciurile cu Rapid din semifinalele Cupei si din sferturile de finala ale campionatului, aproape ca n-ar mai trebui sa ne facem probleme in privinta cistigatoarei…
Evident, dorinta de victorie in tabara ieseana este imensa si ea s-a simtit din plin la ultimele antrenamente, din aceasta saptamina, cind s-a "tras" ca la galere, fiecare jucatoare fiind convinsa ca sansa unui asemenea meci nu se iveste de multe ori in viata. Tatiana Popa, Cezara Ruxandoiu, Laura Dulcianu, Dana Dochia, Mihaela Formagiu, Cristina Androhovici, Amalia Popa, Adriana Giurgea, Elena Cozma, Delia Marian, Mihaela Cantoreanu si Alina Bordianu tin sa demonstreze ca valoarea echipei iesene este mai sus decit acel loc 6 din campionat, pe care au aruncat-o unele circumstante subiective si arbitrii, si ca merita sa joace la toamna intr-o cupa europeana. Acest lucru va fi posibil, insa, numai daca vor invinge in meciul de astazi pe Universitatea Bacau, vicecampioana ultimilor doi ani.
Poate putini sint cei care stiu ca in aceasta primavara se implinesc 40 de ani de la infiintarea echipei Penicilina si 30 de ani de cind echipa ieseana cistiga cel de-al doilea sau titlu de campioana nationala (si ultimul pina in prezent). Nu poate exista o incununare mai frumoasa a acestor aniversari decit cistigarea unui trofeu de importanta Cupei Romaniei si acest lucru o stiu toti cei care se ocupa de bunul mers al echipei, de la jucatoare si antrenori pina la sponsori.
Cu gindul la revansa
Pronosticurile inaintea acestei finale sint impartite, insa majoritatea specialistilor considera ca va fi un meci echilibrat, ambele echipe avind sanse de a se impune si ca probabil va invinge cea care va incepe mai bine. "Calculul hirtiei" ne-ar indreptati sa creditam formatia bacauana cu prima sansa la victorie, din doua motive: mai intii, Universitatea s-a clasat atita anul trecut, cit si anul acesta, inaintea Penicilinei in campionat; apoi, jucatoarele lui Nicu Roibescu au fost invinse de echipa din orasul lui Bacovia in ambele jocuri disputate in acest sezon in Divizia A. E bine de mentionat, insa, ca in jocul de la Bacau, cind Universitatea s-a impus cu 3-1, iesencele au cedat fiecare set la mare lupta, iar jocul de la Iasi, terminat tot cu 3-1, nu mai avea aproape nici o importanta, disputindu-se spre finalul sezonului regulat, cind locurile din clasament nu mai puteau fi schimbate.
Exista argumente si de partea iesencelor. Dincolo de faptul ca ele vad in acest meci marea sansa a vietii (fiind pentru prima oara in ultimii ani cind Penicilina ajunge sa joace cu un trofeu important pe masa), nu trebuie sa uitam ca Universitatea Bacau a jucat la inceputul acestei saptamini ultimul meci din finala campionatului national cu Rapid. Si mai mult decit atit, desi a jucat acasa, a pierdut, ceea ce ne face sa credem ca starea de spirit in sinul echipei lui Florin Grapa nu este cea mai stralucita. In plus, trebuie sa vorbim si de nestinsa dorinta de revansa a iesencelor, care anul trecut s-au vazut oprite din drumul spre finala Cupei tocmai de… Universitatea Bacau.
In ceea ce priveste meciul din aceasta dupa-amiaza, care va avea loc la Sala "Lucian Grigorescu" (fosta Floreasca) din Capitala, cu incepere de la ora 16.00, toata lumea se asteapta de la o disputa spectaculoasa, tinind cont ca acesta este meciul care incheie sezonul voleibalistic intern si ca in nici una dintre echipe nu exista indisponibilitati. Probabil ca singura incertitudine a antrenorului iesean Nicu Roibescu se refera la titularizarea Adrianei Giurgea sau a Laurei Dulcianu, dar probabil ca va merge pe prima varianta, Laura jucind destul de putin dupa accidentarea care a tinut-o departe de teren aproape sase luni. In aceste conditii, echipele probabile pentru meciul de astazi sint:
Penicilina: Dochia, Ruxandoiu, T. Popa, Formagiu, Androhovici, Giurgea.
Universitatea: Pachitariu, Alexe, Antal, Schragner, Busu, Tancau.
Indiferent de rezultatul finalei, iesencele se vor intorace tot in aceasta seara acasa. Si indiferent de rezultatul finalei, ele merita sa fie asteptate ca niste invingatoare. (Ion TEODOR)

Comentarii