Alpii, la orizont

duminică, 09 septembrie 2007, 21:00
4 MIN
 Alpii, la orizont

 Belarus: Hamutovski – Koritko, Radkov, Plaskonnii, Tigorev – Kalacev (’78 – Skverniuk), Romascenko, Hleb, Stasevici – Kornilenko, Rodionov (’62 – Vasiliuk). Antrenor: Bernd Stange.

Romania: Lobont – P. Marin, Goian, Chivu, Rat – Ov. Petre, Codrea (’90 – Trica) – Nicolita, Dica (’67 – D. Munteanu), Mutu – S. Radu (’57 – Fl. Petre). Antrenor: Victor Piturca.

Arbitri: Petter Frojdfeld – Kennett Pettersson, Fredrik Nilsson (Suedia).

Cartonase galbene: Hamutovski / Codrea, Rat, Ov. Petre, Chivu.

0-1, min. 18: Mutu patrunde in viteza in careu, printre doi adversari si suteaza imparabil.

1-1, min. 21: Hleb surprinde apararea noastra cu o pasa spre Romascenko si acesta inscrie din unghi, la coltul lung.

1-2, min. 21: diagonala Mutu pentru Nicolita, Banel centreaza si Dica plaseaza o lovitura de cap pretentioasa, mingea atinge bara si intra in poarta.

1-3, min.75: Mutu executa cu scarita un penalty, obtinut tot de el, cind n-a putut fi oprit decit prin fault de Hamutovski.

Daca exista adevar in afirmatia ca echipele mari cistiga si cind joaca mai slab, atunci nationala Romaniei arata, intr-adevar a echipa mare. Tricolorii lui Piturca n-au facut un joc prea stralucit la Minsk, am putea spune ca au jucat pragmatic, daca am neglija citeva grave erori de aparare, in special pe cele doua flancuri, solutia nu prea fericita marca Gigi Becali, cu Ovidiu Petre la inchidere, sau dificultatile de adaptare ale lui Sergiu Radu la partitura tricolora.

Totusi, explicatia victoriei tricolore la Minsk nu rezida numai in afirmatia relativa de mai sus, ci poarta (vorba poetului) un singur nume: Adrian Mutu. N-a fost, practic, faza periculoasa a echipei Romaniei in care sa nu fi participat si decarul de la Fiorentina. A patruns ca un supersonic prin apararea gazdelor la primul gol, a gasit traiectoria spre Banel, de unde a pornit minunatul gol al lui Dica si, in final, a obtinut si transformat in stilul lui Totti (vezi Italia – Olanda, semifinala de la Euro 2002) penaltiul izbavitor.

A lauda contributia decisiva a lui Mutu nu inseamna, implicit, a considera sub orice critica evolutia celorlalti tricolori. Dica a fost mai discret, dar a aparut la gol exact cit trebuia, Sergiu Radu a jucat mai mult pentru echipa, deoarece coechipierii sai n-au stiut sa-i valorifice calitatile precum colegul sau de club Vlad Munteanu, toti ceilalti jucatori s-au straduit, cu mai multe sau mai putine sanse de reusita.

In momentele din repriza secunda in care Belarus domina jocul, vizind egalarea, Piturca a luat hotarirea contrarianta, dar inspirata, de a-l muta pe Mutu in avanposturi si Adi a fost de doua ori in pozitie iminenta de gol, inaintea loviturii de pedeapsa obtinute. A contribuit la acest lucru si introducerea lui Dorinel Munteanu (cam tirzie, zicem noi) care a luminat constructia romaneasca la mijlocul terenului, cam nebuloasa pina atunci.

In rezumat, o victorie pina la urma logica, in fata unui adversar care s-a straduit si a reusit sa tina piept cu succes tricolorilor in cea mai mare parte a jocului. O victorie care netezeste calificarea Romaniei spre Euro 2008, calificare ce poate deveni cvasicertitudine in cazul unei victorii in fata Olandei.

Olanda – Bulgaria 2-0 (1-0). Bulgarii au inceput bine meciul, ratind o imensa ocazie de a deschide scorul la Amsterdam, prin Berbatov. In schimb, la prima sansa de gol, gazdele n-au iertat, Wesley Sneijder transformind impecabil o lovitura libera in min.23. In continuare, echipa portocalie a dominat meciul, dar vecinii nostri au avut citeva actiuni de contraatac, tot cu Berbatov in prim-plan. Pina la urma, Ruud van Nistelrooy a rezolvat meciul, cu o executie de atacant pur-singe in min. 58. In cel de-al treilea meci al grupei G: Luxemburg – Slovenia 0-3 (0-2). Lavric (‘7, ’47), Novakovic (’37).

Sansele tricolorilor: victorie cu Olanda inseamna calificare

Privind clasamentul si programul meciurilor urmatoare putem face o analiza a sanselor de calificare a Romaniei. Este evident faptul ca, meciurile decisive pentru stabilirea candidatelor la calificare sint Romania – Olanda si Bulgaria – Romania, doua dintre cele trei echipe angrenate urmind a primi viza pentru Austria si Elvetia.

Ca ipoteza simplificatoare, anticipam ca toate cele trei echipe favorite vor cistiga meciurile cu outsiderele, caz in care Olanda ar acumula 29 de puncte, Romania, 26 iar Bulgaria, 24 de puncte. De aici se vede ca o victorie a tricolorilor in fata Olandei ar rezolva calificarea, iar un egal sau o infringere ar face din meciul Bulgaria – Romania unul crucial, tricolorii avind nevoie de un rezultat de egalitate pentru a ajunge la Euro 2008. Orice surpriza inregistrata in celelalte meciuri poate simplifica sau complica sarcina tricolorilor.

Clasament

1. Romania    8    6    2    0     17-5    20

2. Olanda    7    5    2    0     10-2    17

3. Bulgaria    8    4    3    1     11-6    15

4. Albania    7    2    3    2     8-6    9

5. Slovenia    8    2    1    5     8-12    7

6. Belarus    8    2    1    5     11-18    7

7. Luxemburg8    0    0    8     1-17    0

Meciuri de jucat: Slovenia – Belarus, Bulgaria – Luxemburg, Albania – Olanda (12 septembrie), Romania – Olanda, Belarus – Luxemburg, Slovenia – Albania (13 octombrie), Luxemburg – Romania, Olanda – Slovenia, Albania – Bulgaria (17 octombrie), Bulgaria – Romania, Albania – Belarus, Olanda – Luxemburg (17 noiembrie), Belarus – Olanda, Romania – Albania, Slovenia – Bulgaria (21 octombrie).

Comentarii