Aproape de zero

joi, 30 decembrie 2010, 09:23
4 MIN
 Aproape de zero

Inceput cu un eveniment asteptat de toata lumea – Mircea Sandu a concurat cu el insusi si a cistigat cursa pentru presedintia FRF – anul 2010 ne-a adus extrem de putine satisfactii. Mai intii, echipa nationala a avut unul dintre cele mai proaste sezoane din istorie, necoptul selectioner Razvan Lucescu prelungind cautarea unei noi formule pina dincolo de inceperea preliminariilor Euro 2012. Astfel, dupa rezultatele prea modeste din amicale (0-2 cu Ucraina, la Timisoara), 2-3 cu Ucraina si 0-1 cu Macedonia, in stagiul austriac si 0-2 cu Turcia la Istanbul) a urmat acea remiza neasteptata cu Albania pe teren propriu, care a redus simtitor sansele de calificare la competitia polono-ucraineana, mai ales ca in Belarus s-a mers la minima recolta (0-0), iar in Franta urciorul s-a crapat in final. Final care a aratat ceva mai bine, cu remiza in fata "squadrei azzurra" (1-1 la Klagenfurt), insa anul 2010 ramine pentru tricolori cel in care s-a obtinut o singura victorie: 3-0 cu Honduras. Daca ar fi ceva de remarcat, ne putem referi la cistigarea razboiului cu rusii din preliminariile CE de tineret. Tricolorii lui Sandoi au invins clar la Botosani si au remizat in deplasare, insa pentru a ajunge la turneul final, in fata s-a itit un adversar mult prea puternic: Anglia.

Esecuri multe, satisfactii putine si la nivelul cluburilor: in primavara, Unirea Urziceni n-a reusit sa treaca de Liverpool, iar drumul de la "Uimirea Urziceni" la Unirea Chiajna a fost parcurs intr-un timp record. In toamna, CFR Cluj n-a scos mare brinza din grupele Ligii Campionilor, iar invitatia la acest festin expira peste un an. FC Timisoara era sa pateasca o rusine cit Catedrala si Opera la un loc, in fata finlandezilor de la MyPä, egalind norocos de la 0-3 pe teren propriu, iar masinaria dinamovista s-a gripat pe tarmul Adriaticii. Mai aproape de visul primavaratic a fost Steaua, insa cind ai 3-0 cu Napoli pe teren propriu si inchei 3-3 nu poti emite pretentii, chiar daca Pantelis Kapetanos te-a lasat la greu.

Concluzia: anul fotbalistic 2010 a fost unul esuat, iar premizele pentru cel care vine nu sint deloc incurajatoare.

Gigi Becali, gafeurul anului!

Pe plan intern, scandalurile au dominat partidele propriu-zise de fotbal. Aproape nu a existat vreun derby in campionat care sa nu fie precedat de declaratii belicoase, sau – mai bine zis – acuze la adresa adversarilor si arbitrilor. In aceste conditii, rezultatele obtinute in Cupele Europene nu mai pot mira pe nimeni. CFR Cluj a cistigat tot ce se poate cistiga acasa: campionat, cupa, supercupa, dar tot atit de bine putea sa cistige Timisoara, Vaslui, Dinamo sau Steaua, ca finalitatea raminea aceeasi. Semnificativ este faptul ca la jumatatea noului sezon, lider autoritar este Otelul Galati, o grupare pe care nimeni nu a bagat-o in seama!

Schimbarile de antrenori au fost la ordinea zilei. Aceeasi CFR, cistigatoarea indiscutabila a sezonului intern, l-a schimbat pe Andrea Mandorlini cu Sorin Cirtu si pe Cirtu cu… Alin Minteuan, pe la Timisoara s-au perindat Sabau, Vladimir Petrovic, Contra, anul fiind incheiat de Dusan Uhrin, aducerea maretului Lopez Caro la Vaslui a fost un esec cit toata Moldova, iar la Steaua, Gigi Becali s-a jucat nu numai cu tehnicienii, ci si cu jucatorii. Transferul in masa a jucatorilor de la Unirea Urziceni (majoritatea, ineligibili pentru Liga Europa!) candidind cu sanse mari la titlul de "gafa anului". In fine, cel mai neplacut eveniment din 2010 a fost falimentul aproape total al echipei din Baragan care, cu un sezon in urma, uimea Europa!

Topurile "Ziarul de Iasi" 2010

  

fotbalisti romani

1. Cristian Chivu                   Inter Milano              

2. Razvan Rat                       Sahtar Donetk          

3. Ciprian Marica                  Stuttgart                    

4. Gabriel Torje                     Dinamo                     

5. Stefan Radu                      Lazio                         

6. Bogdan Stancu                Steaua                      

7. Gabriel Tamas                  West Bromwich       

8. Costel Pantilimon                        FC Timisoara                       

9. Andrei Cristea                  Dinamo         

10. Ciprian Deac                  Schalke 04               

Alte nominalizari: George Florescu (Midtylland, Alania), Sergiu Costin (Otelul), Daniel Niculae (Monaco), Ciprian Tatarusanu (Steaua), Cristian Sapunaru (Porto), Mirel Radoi (Al Hilal)

Comentarii