Atletismul a inceput cu surprize

vineri, 22 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Atletismul a inceput cu surprize

Debutul intrecerilor atletice ale Olimpiadei s-a produs ieri pe imensa arena din Sydney, disputindu-se si primele doua finale. Pentru noi, cel mai important moment a fost reprezentat de seriile cursei feminine de 5000 m. In ultima dintre ele, cea de-a treia, a concurat si Gabriela Szabo. Gabi a facut o cursa prudenta, ca si celelalte concurente. Ea si-a urmarit propriul cronometru, trecind sporadic la conducere, pentru ca sa-si verifice, in cele din urma si sprintul. Pe ultimul tur s-a distantat de urmaritoarele sale, cistigind seria in 15:08,36, alte cinci atlete obtinind calificarea in finala: Werknesh Kidane (Etiopia), Tatiana Tomasova (Rusia), Elena Prokopciuka (Lituania), Vivian Cheruiyot (Kenya) si Olivera Jevtic (Iugoslavia). Cu acest rezultat, Gabriela a obtinut cel de-al treilea timp al seriilor, performanta nr. 1 fiind realizata in seria I de veterana irlandeza Sonia O’Sullivan (15:07,91), serie din care s-au mai calificat, in ordine, Jo Pavey (Marea Britania), Gete Wami (Etiopia, principala adversara a lui Szabo in semifinala), Lydia Cheromei (Kenya) si Daniela Iordanova (Bulgaria). Japoneza Michiko Shimizu si frantuzoaica Yamna Belkacem au fost eliminatele de marca ale seriei. In sfirsit, in seria a II-a, Rose Cheruyiot (Kenya) a cistigat urmata de Ayelech Worku (Etiopia), Olga Egorova (Rusia) si Irina Mikitenko (Germania). Astfel, in finala care se va disputa luni dimineata (ora Romaniei), Gabriela Szabo se va infrunta cu doua puternice triplete africane, din Etiopia si Kenya, sansele celor doua rusoaice ca si ale lui O’Sullivan nefiind de loc neglijabile.
Aruncatorul de greutate Gheorghe Guset, reusind doar 18,56 m, nu putea cu nici un chip sa prinda finala, care s-a disputat tot ieri si s-a incheiat cu o surpriza de proportii. Se astepta o lupta pe viata si pe moarte intre trioul atletilor americani si ucraineanul Iuri Belonog, dar, in calificari, necunoscutul Arsi Harju, a reusit o aruncare de 21,39 m, punindu-si candidatura la medalii. Surpriza a continuat si in finala, unde finlandezul a aruncat din nou peste 21 m, cu 10 cm, mai putin decit in calificari si i-a depasit, astfel, pe americanii Adam Nelson (21,21 m), John Godina (21,20 m) si Andy Bloom (20,87 m), in timp ce Belonog a iesit de-abia al cincilea. Americanii regreta forfaitul de ultima ora al campionului mondial C. J. Hunter, desi Nelson se arata mult mai in forma in concursuri. Cea de-a doua finala, 20 km mars, a adus si ea o bomba. Primul a intrat pe stadion mexicanul Bernardo Segura, recordmanul mondial al probei, dar n-a apucat sa-si savureze victoria, deoarece a fost descalificat pentru mars neregulamentar. Astfel, polonezul Robert Korzeniowski devine pentru a doua oara campion olimpic. El cistigase la Atlanta titlul la 50 km (proba la care a mai fost campion mondial si european) si doreste sa faca dubla, fiind inscris si in proba mai lunga. Ar fi pentru prima oara in istoria olimpica cind un atlet cistiga ambele probe de mars. Medalia de argint a revenit mexicanului Noel Hernandez, iar bronzul, rusului Vladimir Andreev.
In seriile cursei masculine de 100 m, cel mai bun timp a fost realizat de trinidadezul Ato Boldon (10,04 s). Aceasta performanta a fost egalata, in sferturi de Obadele Thompson (Barbados), faza in care a iesit din competitie campionul olimpic de la Atlanta, Donovan Bailey, chiar in seria cistigata de Thompson. In forma slaba in acest an, dar si accidentat, Bailey s-a clasat ultimul! Surprize cu nemiluita in preliminariile cursei de 800 m, din care au cazut doua dintre cele trei atlete din Rusia (Natalia Tiganova si Ludmila Raspopova, ambele creditate cu rezultate excelente), dar si campioana mondiala, Ludmila Formanova (Cehia), care a abandonat. Inscrisa in ultimul moment, Elena Buhaianu-Iagar, a facut o cursa mai mult de antrenament pentru 1500 m, clasindu-se a saptea in cursa cistigata de americana Jearl-Miles Clark.
In rest, Cristina Nicolau s-a calificat in finala probei de triplusalt cu 14, 14 m (al noualea rezultat), iar foarte tinara Otilia Ruicu a avansat in faza a doua a probei de 400 m, dar pina la finala mai e drum lung. (Nic. G)

Comentarii