Baschetbalistii ieseni s-au razbunat pe "frati"

sâmbătă, 29 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Baschetbalistii ieseni s-au razbunat pe "frati"

Aflata in pauza competitionala, echipa de baschet masculin Politehnica Moldrom Iasi a jucat, pe parcursul a trei zile, patru partide amicale cu echipe de prima divizie din Republica Moldova. Fara capitanul Costel Moscalu si pivotul Silviu Vrinceanu, echipa ieseana, aflata sub comanda antrenorilor Petre Magurean si Radu Boisteanu, a avut adversari cit se poate de puternici. Doua dintre partide au fost in compania echipei Floare Bender, multipla campioana a Moldovei, un adversar de nadejde, care, in urma cu trei luni, la Iasi, i-a invins pe ai nostri in editia a II-a a "Cupei Moldrom". In plus, cele doua partide au insemnat si dorinta celor doi fosti jucatori din Bender, Doros si Mirisevschi, de a demonstra ca alaturi de noii lor colegi formeaza o echipa competitiva. Gazdele, aceeasi echipa foarte tinara (cu o medie de 20 de ani), tehnica, cu un stil de joc rapid, eficient si o aparare agresiva, au reusit in primul joc sa se impuna cu 108-88 (50-39). In prim-plan a fost moldoveanul Scutelnic, binecunoscut spectatorilor ieseni, care a reusit sa inscrie 34 de puncte (4X3). Oaspetii, acuzind oboseala deplasarii, n-au prea fost in apele lor, jocul colectiv fiind lasat la o parte in favoarea actiunilor individuale. A doua zi, partitura a fost cu totul alta. Practicind un joc mai elaborat, in care Doros a fost cel mai bun recuperator, iar Sestopal si Popa au dat o sumedenie de pase decisive, iesenii au cistigat cu 91-77 (53-38). Toti cei sase jucatori care au intrat pe teren au evoluat foarte bine, reusind sa inscrie intre 11 si 19 puncte fiecare, o mostra de joc colectiv.
Turneul a continuat in dupa-amiaza aceleiasi zile cu alt adversar important, Alfa Chisinau. La echipa moldoveana au evoluat si doi jucatori din campionatul Romaniei, Gorskov (Romradiatoare Brasov) si Ruban (CSU Galati), aflati si ei in pauza competitionala. Acest lucru n-a avut insa darul sa stopeze o echipa avida de victorii pe teren strain. Cu o aparare foarte buna, oaspetii aveau la pauza 19 puncte avans. Treptat, in repriza secunda au intrat toti jucatorii din lot, care au evoluat cu dezinvoltura. In ultimile trei minute, echipa avea urmatoarea alcatuire: Gheorghiu, Murgoci, Bucuresteanu, Burlacu si Anheliuc (ultimul facindu-si astfel debutul in echipa Politehnicii Moldrom). Rezultatul partidei Alfa Chisinau – Poli Moldrom Iasi: 63-91 (24-43).
In ultimul joc, iesenii au intilnit o alta echipa angrenata in campionatul Moldovei, Lotul national al studentilor, pe care au invins-o cu 81-64 (52-31). Tehnicienii ieseni au dat credit total tinerilor, daca avem in vedere ca Sestopal, Doros si Mirisevschi n-au jucat deloc, in timp ce Anghel a evoluat doar trei minute. Insa acest lucru n-a impiedicat "schimbul de miine" sa faca un joc foarte bun. Cu Popa si Gheorghiu la serviciu, cu Murgoci, Bucuresteanu si Burlacu foarte activi sub panou, studentii romani au condus in permanenta pe tabela. Cu siguranta, revelatiile partidei au fost Bucuresteanu si mai ales Burlacu, ultimul un adevarat stapin sub panouri, realizator a 27 de puncte.
In ansamblu, turneul a fost deosebit de eficient, toti jucatorii avind posibilitatea sa joace si sa-si demonstreze calitatile. Daca Oleg Doros a demonstrat ca ramine un pivot cu certe calitati, Cristian Murgoci a scos in evidenta saltul valoric important pe care l-a inregistrat. Cu siguranta, chiar daca nu se apropie inca de valoarea lui Sestopal, Dan Popa si Tica Gheorghiu au aratat certe calitati de conducatori de joc, remarcindu-se prin inventivitate. Nu in ultimul rind, tinerii Burlacu si Bucuresteanu au evoluat cu mult curaj, chiar daca le lipseste inca experienta. Cristian Anheliuc (18 ani, 2.07 m), cel care si-a facut debutul in echipa mare, poate deveni o alternativa la postul de pivot, chiar daca in prezent abia descopera tainele baschetului. Despre utilitatea turneului, antrenorul Petre Magurean a spus: "De trei ani jucam cu echipe din campionatul Moldovei, dar niciodata n-am reusit sa cistigam in deplasare. Uneori cu «japca», uneori prin valoare, adversarii nostri ne-au umilit tot timpul. Acum am demonstrat ca am inregistrat un salt valoric important. Data fiind mentalitatea de invingatori si dorinta lor acerba de victorie, partidele cu moldovenii vor fi in permanenta niste teste foarte utile."
Iata si marcatorii ieseni in cele patru partide: Sestopal – 21 (2X3), 19, 9, 0; Mirisevschi – 19 (3), 19 (1), 22 (1), 0; Doros – 20 (1), 16, 8 (1), 0; Popa – 8 (2), 12 (1), 9 (1), 14 (2); Anghel – 8, 14, 5, 1; Murgoci – 11 (1), 11, 16, 15; Gheorghiu – 1, 0, 5 (1), 5; Bucuresteanu – 0, 0, 10 (1), 19; Burlacu – 0, 0, 7 (1), 27; Anheliuc. (Lucian MINUT)

Comentarii