Blestematul gol al lui Costinha

duminică, 18 iunie 2000, 23:00
11 MIN
 Blestematul gol al lui Costinha

"Era minutul patru de prelungiri, am privit la arbitru, se pregatea sa fluiere finalul, se uitase deja de doua ori la ceas si tocmai atunci a dat faultul acela nenorocit. Daca respingeam mingea oriunde, in aut, in corner, in terenul advers, sigur ar fi fluierat sfirsitul meciului si se termina 0-0…"
Cuvintele lui Gica Popescu, explicind cum s-a vazut finalul partidei cu Portugalia din teren, intregesc dramatismul unui meci pe care l-am pierdut nemeritat. E greu de spus acum, la aproape doua zile dupa acest meci, cit de mare a fost tristetea care a pus stapinire pe toata suflarea romaneasca prezenta simbata la Arnhem dupa golul din ultimele secunde al lui Costinha. Sentimentul general a fost ca, la fel ca si in meciul cu Germania, am avut cele trei puncte in mina si le-am scapat printre degete, la unica greseala a defensivei noastre in 90 de minute.
Spre surprinderea generala, la Arnhem au fost prezenti mai putini romani decit la Liege, la meciul cu Germania, numarul suporterilor nostri fiind aproape pe jumatate fata de cel al lusitanilor. In tribuna oficiala a fost, insa, din nou inghesuiala, printre cei veniti sa-i sustina pe "tricolori" aflindu-se Viorel Paunescu, Nicu Gheara, Giovanni Becali, Anghel Iordanescu, Mircea Sandu impreuna cu sotia si fiica sa, simpatica Raluca, imbracata intr-un tricou al nationalei noastre. Presedintele clubului Steaua a fost cel mai optimist dintre toti inaintea inceperii meciului, indicind victoria romanilor cu 1-0, "deoarece pe portughezi i-am batut mereu". Iordanescu si-a facut o datorie de onoare de a merge inainte de meci in mijlocul echipei noastre si a-i incuraja pe "tricolori", urindu-le mult succes. La Arnhem au fost prezente si citeva suportere ale lui Bogdan Lobont, venite special pentru el de la Amsterdam, imbracate in tricouri ale lui Ajax cu numele portarului nostru inscriptionat pe spate. Galant ca intotdeauna, Lobont a impartit bezele si autografe fara retinere.
In tabara cealalta, Eusebio, desemnat oficial "ambasadorul fotbalului portughez in lume", a facut un adevarat tur de forta: dupa ce i-a salutat pe jucatorii nostri, s-a intretinut cu fotbalistii lui Coelho si apoi si-a facut "numarul special" in fata tribunei cu suporteri lusitani, incalzindu-i pe acestia numai bine pentru inceputul partidei.
Despre meci prea multe nu va voi spune, l-ati vazut cu siguranta la televizor si v-ati facut propria parere. Cert este ca ambele echipe s-au temut una de alta, n-au riscat nimic si golul s-a inscris la unica greseala pe care una dintre combatante a facut-o. Din pacate, a fost greseala noastra. Din statistica meciului, care ni se inmineaza la cel mult zece minute dupa incheierea partidei, am retinut citeva date interesante: Hagi a fost cel mai activ jucator de pe teren, cu patru suturi trase la poarta (numai unul pe spatiul ei, insa); Filipescu, care a jucat un rol extrem de important in centrul apararii, nu a facut nici un fault (!); Contra a primit cartonas galben la singurul sau fault din tot meciul; Moldovan a fost cel mai faultat jucator din tabara noastra, desi n-a jucat 90 de minute; portughezii n-au avut nici un corner in repriza secunda, ceea ce demonstreaza ca au jucat pentru pastrarea remizei, iar in final au obtinut mai mult decit isi puteau inchipui.
Suporterii romani sint necajiti fiindca politistii le-au luat palariile
Chiar daca a fost in inferioritate numerica, galeria noastra, sustinuta si de comunitatea turca din Arnhem, s-a aflat din nou la inaltime, duelindu-se fara intrerupere cu galagiosii fani portughezi. Daca in timpul meciului galeriile au fraternizat in unele momente, facind "valuri" in tribuna, nici dupa fluierul final nu au existat nici un fel de incidente, cu toate ca supararea alor nostri era mare de tot. Ei au incins, insa, o miuta colectiva cu portughezii in curtea stadionului, scandind pe rind numele vedetelor noastre si ale lor, demonstrind o data in plus ca fotbalul poate fi si altceva decit motiv de vrajba. Un singur regret au avut suporterii nostri prezenti la Amsterdam. Inaintea partidei, firma Carlsberg, unul din sponsorii Euro 2000, a impartit gratuit suporterilor palarii sub forma de minge in culorile celor doua tari. Daca portughezii au primit aceste cadouri absolut fara nici o retinere, la ai nostri au ajuns doar citeva, politia olandeza impiedicindu-i sa le ia de la reprezentatii "Carlsberg". Motivatia ofiterilor din politia olandeza? Scurta si cinica: "Voi sinteti romani, nu aveti voie sa purtati asa ceva!"
Probabil ca cel mai triste au fost dupa meci sotiile si prietenele jucatorilor nostri, venite impreuna sa urmareasca meciul de la Arnhem. Majoritatea dintre ele nu-si puteau explica cum se primise gol chiar in ultimul moment de joc, iar altele abia isi putea stapini lacrimile, asemenea lui Cosmin Contra la iesirea de pe gazon. Asta n-a impiedicat-o, insa, pe frumoasa Alexandra Dinu, prezentatoarea emisiunii ProMotor", de la Pro TV, prietena lui Adrian Mutu, sa imparta autografe suporterilor romani si portughezi deopotriva. (I.C.T)
Au fost mai inteligenti ca noi
A marcat Costinha (’90)
Romania: Stelea – Contra, Gh. Popescu, Filipescu, Chivu – Petrescu (’64 – Fl. Petre), Hagi, Gilca, D. Munteanu – Moldovan (’69 – Ganea), A. Ilie (’77 – Rosu)
Portugalia: Baia – Secretario, Jorge Costa, Couto, Dimas – Figo, Vidigal, Rui Costa (’86 – Costinha), Paulo Bento – Joao Pinto (’56 – Conceiçao), Nuno Gomes (’56 – Sa Pinto)
Cartonase galbene: Petrescu, Hagi, Contra / Figo
Arbitru de centru: Gilles Veissiere (Franta)
Sa stii sa mori frumos este, si in fotbal, o arta, pe care romanii au demostrat inca o data simbata seara ca nu o stapinesc, declaratiile de dinaintea turneului final, in care liderii echipei noastre se si vedeau in finala, neavind acoperire in jocul prestat pe terenul din Arnhem, lent si fara nerv. Ca si in meciul cu Germania, "tricolorii" s-au multumit cu putin, vizind clar un punct amarit care ar fi insemnat ca nu am pierdut si ar fi scor iarasi lumea in strada, dar nu ar fi avut darul de a demonstra ca avem valoare pentru a trece de grupe. Poate ca, de exemplu, spre deosebire de cehi, mai avem o speranta de calificare, dar intre ce au aratat elevii lui Chovanec si evolutia romanilor este drum lung, si probabil ca putini "neutri" vor regreta eliminarea lui Hagi&Co, asa cum se intimpla cu nationala lui Nedved. Politica asteptarii greselii adversarului si-a dat duhul in al cincilea minut de prelungiri al disputei cu Portugalia, cind nou-intratul Costinha a dat marea lovitura, speculind o grava eroare a apararii, in frunte cu Stelea, intr-un moment in care tot romanul astepta cu sufletul la gura fluierul final. Pentru a fi corecti, nici portughezii nu au meritat sa paraseasca terenul invingatori, ei fiind departe de ce au aratat contra Angliei. Vorba lui Hagi: "Trebuia sa fim mai inteligenti pentru a cistiga. Portughezii au fost, in ultima secunda."
Debutul intilnirii a fost dominat destul de clar de Portugalia, cu Figo in prim-plan, septarul adversarilor cazind teatral in careu la citeva zeci de secunde de la primul fluier, pentru ca peste doua minute sa-l depaseasca pe Chivu (la una dintre putinele erori ale resiteanului), fara efect insa pe tabela. In replica, pe fondul unui joc destul de haotic (in care Hagi a facut de multe ori figuratie), primul corner romanesc a aparut in minutul 9, iar cea mai mare ocazie "tricolora" poate fi trecuta in dreptul lui Adi Ilie, care a trimis mingea la vinclu dintr-o lovitura libera de la 25 m, lateral stinga, dar Baia a fost la post si a respins in corner (min. 25). In partea secunda,Baia a mai avut emotii in doua rinduri, mai intii la "capul" lui Moldovan, din minutul 53, cind Jorge Costa a deviat in afara terenului de joc (dupa un corner executat de Munteanu de pe dreapta), si la sutul lui Hagi de la 30 m (min. 85), cind goal-keeper-ul portughez a "scos" mingea de sub bara. In rest, Stelea a fost destul de solicitat, la actiunile lui Dimas, Rui Costa sau Sa Pinto. Asa cum am mai spus, totul s-a naruit in minutul 95, la lovitura libera a lui Figo, care a prins inexplicabil pe picior gresit apararea dirijata bine pina atunci de Popescu, Costinha nefiind singurul jucator advers scapat din marcaj. Din fericire pentru noi, succesul Angliei ne-a mai dat de doi bani speranta, dar pentru a profita de aceasta nesperata mina de ajutor – chiar si fara Hagi, care a luat stupid al doilea "galben", fiind suspendat – trebuie schimbat ceva in mentalitatea "tricolorilor". De cum va sti Ienei sa-si mobilizeze jucatorii pentru disputa de miine seara, de la Charleroi, depinde acum soarta echipei: ori la bal, ori la spital! (D.A.)
Clasamentul Grupei A
1. Portugalia 2 2 0 0 4-2 6
2. Anglia 2 1 0 1 3-3 3
3. Romania 2 0 1 1 1-2 1
4. Germania 2 0 1 1 1-2 1
Cu lupa pe tricolori
Apararea s-a luptat ca la Marasesti
Stelea (5) – iesirea nedecisa de la centrarea din care a iesit golul a umbrit o prestatie sigura desi nepigmentata de interventii de ultim moment, "Arnold" fiind foarte bine protejat de defensiva, nici un sut mai sanatos nederanjindu-l.
Contra (5,5) – a jucat ultra-defensiv, suplinind libertatea ofensiva totala avuta de Dan Petrescu; a excelat cu tinerile de tricou care puteau sa-i aduca si al doilea galben.
Popescu (6,5) – joc foarte bun (marcaj, dublaj, etc.) al "Baciului" care, in plus fata de ce ne obisnuise, a adus in jocul lui si citeva interventii la sacrificiu.
Filipescu (6,5) – neavind pe un jucator de genul lui Bierhoff in spate care sa-l domine la jocul aerian a fost unul din cei mai buni jucatori ai echipei evoluind aproape fara greseala.
Chivu (6,5) – dupa citeva ezitari in startul partidei, si-a revenit reusind cel mai bun joc de la nationala, neavind probleme nici cu Figo atunci cind vedeta portughezilor, care a avut din nou libertate totala de miscare, alegea sa atace pe partea tinarului jucator a lui Ajax.
Petrescu (5,5) – pina i s-au terminat bateriile a fost mult mai generos in efort decit in primul meci; a incercat sa fie mutarea surpriza din fata portii lui Baia, de multe ori infiltrindu-se in zona centrala, fara insa a aduce rezultate pe tabela.
Gilca (6,5) – ascensiune vizibila fata de primul meci atit in jocul defensiv cit si in cel de pase, care si-au gasit din nou destul de des destinatarul.
Hagi (5,5) – blocat mereu de doi portughezi cind mingea ajungea la el nu a reusit sa fie omul care face diferenta, adica ceea ce asteptam cu totii de la el; sutul de pe finalul meciului putea fi floarea care aducea primavara insa Baia a vrut altceva.
Munteanu (6,5) – din nou a arat terenul cu folos, ajutindu-l deseori pe Gilca la blocarea verticalizarii jocului portughezilor.
Ilie (5) – in prima repriza a incercat sa-i surprinda pe adversari printr-o plasare usor lateral dreapta, revenind dupa pauza in raza lui de actiune de pe stinga terenului; in nici una din variante nu a reusit insa sa se desprinda decisiv, veninul Cobrei parind a fi o simpla apa de ploaie.
Moldovan (4,5) – generosul efort din disputa cu fundasii germani s-a simtit vizibil, lipsa de prospetime simtindu-se vizibil in jocul virfului tricolor care, ca si Adi Ilie, a avut de suferit din cauza jocului preponderent defensiv al liniei mediene, singurul responsabil cu creatia, Hagi, fiind anihilat de lusitani.
Petre (5,5) – a adus un plus de viteza pe banda dreapta insa nu a avut posibilitatea de a plusa prin ruperile de ritm care l-au remarcat.
Ganea (4,5) – cerut cu insistenta in teren de contestatarii lui Molovan, nu a reusit sa schimbe cu nimic fata jocului, intilnindu-se rar cu mingea in cele 20 de minute de prezenta.
Rosu (4,5) – a jucat doar 10 minute, inviorind flancul sting; l-a scapat insa din marcaj pe Costinha la golul portughezilor. (OM)
Mircea Sandu este optimist, iar Becali – realist
Reactiile dupa meci au fost dintre cele mai diverse, dar toata lumea a marsat pe ideea ca soarta s-a intors impotriva noastra, meciul numarul 13 al turneului reprezentind revansa portughezilor dupa infringerea nemeritata suferita in ’98 la Porto, tot in ultimul minut. "E suparare mare acum, pentru ca am pierdut un meci important. Si noi si portughezii am jucat slab, dar un egal era cu siguranta mai echitabil. La faza golului am gresit cu totii, am fost neatenti, pentru ca nu trebuia sa le oferim mingea adversarilor in acele minute", considera Contra. La rindul sau, Ciobotariu, care nu a jucat in acest meci, a spus: "Nu trebuie sa facem o tragedie din aceasta infringere, cu toate ca ne apasa pe toti si sintem foarte suparati. Mai este, insa, un meci si trebuie sa ne jucam sansa pina la capat".
Floretin Petre a luat un aer aproape fatalist: "Cred ca am jucat foarte bine din punct de vedere tactic, am facut pressing in permanenta si nu i-am lasat pe portughezi sa se desfasoare, dar a venit acel minut 94 si totul s-a naruit dintr-o data. Nici acum nu pricep cum…" Dan Petrescu a fost mai vorbaret, chiar daca si pe chipul sau se putea citi o enorma dezamagire: "Sintem cu moralul la pamint dupa infringerea aceasta, cu atit mai mult cu cit Portugalia, o echipa foarte buna de altfel, nu ne-a pus probleme deosebite pina la gol. Trebuie sa recunosc ca ne-a cam fost teama de ei, pentru ca jucasera extraordinar in primul meci, dar in fata noastra nu au avut practic nici o ocazie. Oricum, un rezultat de egalitate, daca nu era foarte bun, era mai bun decit infringerea aceasta nemeritata. Cred ca daca-i intrebati pe portughezi, nici ei nu stiu cum au reusit sa cistige… Am pierdut, insa, pentru ca nu am fost destul de inteligenti pe final de joc, atunci cind trebuia sa tinem mingea cit mai departe de poarta noastra. Greselile de genul acesta costa intotdeauna".
Mai putin afectat decit jucatorii, presedintele federatiei, Mircea Sandu, si-a pastrat un dram de optimism: "Cred ca am avut ghinion si o clipa de neatentie in final ne-a costat foarte mult. Oricum, in afara lipsei de concentrare din ultimul minut, cind oboseala si-a spus cuvintul, nu am ce sa le reprosez jucatorilor nostri. Rezultatul meciului cu Anglia se poate dovedi decisiv, dar poate ramine si un simplu meci de palmares. Trebuie sa ne batem pina la capat. Chiar daca nu ne-am califica, ar fi un rezultat mare pentru noi sa-i batem pe englezi".
Impresarul Giovanni Becali a fost mult mai taios, evitind declaratiile de convenienta: "A vazut toata lumea ca noi nu am jucat la victorie, ci ne-am dorit un rezultat de egalitate. Am crezut ca si portughezilor le convine remiza, insa ei au profitat de greseala colectiva a defensivei noastre in ultimul minut si nu pot fi condamnati pentru asta. Daca vom juca la fel si cu Anglia, fara a ataca, cu virfuri inexistente, ne va fi foarte greu sa cistigam. Nu mi-e frica sa spun ca fotbalul pe care il joaca nationala noastra in momentul de fata e ramas in urma, static si demodat". In fine, fosta vedeta a fotbalului portughez, Eusebio, a recunoscut ca un rezultat de egalitate ar fi fost mai echitabil dupa cum a aratat jocul si ca echipa sa a avut noroc. Intrebat daca ii vede pe portughezi posibili campioni europeni, Eusebio s-a dovedit diplomat: "Evident, ei au aceasta sansa, aproape orice echipa rezenta la Europene o are inca, dar nu-i consider marii favoriti ai competitiei". (Ion TEODOR)

Comentarii