Camelia Potec le-a aratat ceafa adversarelor

miercuri, 05 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Camelia Potec le-a aratat ceafa adversarelor

Actuala editie a Campionatelor Europene de natatie, de la Helsinki, a debutat mai mult decit bine pentru sportivii nostri, asteptarile fiind cu mult intrecute dupa primele zile de intreceri. Astfel, dupa ce luni Dragos Coman cucerise medalia de argint in proba de 400 m liber (fiind intrecut doar de italianul Emiliano Brembilla), iar Beatrice Caslaru se clasase a doua la 400 m mixt (devansata de ucraineanca Jana Klocikova), ziua de marti a mai adus romanilor inca doua medalii.
Evident, cea mai importanta dintre toate a fost cea de aur cucerita in proba feminina de stafeta 4 x 200 m liber. Camelia Potec a facut o cursa de-a dreptul senzationala, conducindu-le spre victorie pe Simona Paduraru, Lorena Diaconescu si Beatrice Caslaru, in ultima finala a zilei. Potec, campioana continentala en-titre la 200 si 400 m liber, a pornit furibund in prima stafeta, a preluat conducerea cu autoritate si le-a pus pe coechipierele sale intr-o pozitie din care cu greu mai puteau fi ajunse de adversare. Romancele au pus capat cursei in 8 minute, 3 secunde si 17 sutimi, devansind stafetele Italiei (8:08.14) si Frantei (8:08.30), mult mai bine cotate inaintea finalei. O mare surpriza a constituit-o si clasarea echipei olandeze abia pe locul sapte.
A patra medalie romaneasca la aceste Europene de natatie (a treia de fapt, in ordine cronologica), a fost cea de argint cistigata de tinara de doar 15 ani Diana Mocanu in finala probei de 200 m spate. Cronometrata in 2 minute, 11 secunde si 62 de sutimi, Diana a fost intrecuta numai de inotatoarea spaniola de origine rusa Nina Jivanevskaia (2:09.53), insa a reusit s-o intreaca pe mult mai celebra nemtoaica Antje Buschschulte (2:12.04), clasata a treia. Jivanevskaia, care in urma cu sapte ani cucerea o medalie de bronz pentru Rusia la Europene, a trecut la conducerea cursei in cea de-a doua lungime de bazin, cind a intrecut-o pe Buschschulte si nu a mai cedat sefia pina la final. Campioana en-titre a acestei probe, sportiva franceza de origine romana Roxana Maracineanu, nu si-a aparat titlul la Helsinki, ea declarind ca se concentreaza exclusiv asupra Jocurilor Olimpice din septembrie. Oricum, inaintea finalelor de ieri, Romania, cu o medalie de aur si trei de argint, ocupa un onorant loc sase in clasamentul neoficial pe natiuni, dupa Germania, Rusia, Italia, Spania si Suedia. In calificarile probei feminine de sarituri de la platforma, Clara Ciocan a avut, de asemenea, o prestatie foarte buna, clasindu-se pe locul patru (dupa germana Ute Wetzig, ucraineanca Olena Zupina si rusoaica Svetlana Timosinina) si urcind fara probleme in finala. Acelasi lucru l-a reusit si Anisoara Opriea, clasata a opta in calificari.
Alte rezultate. Masculin: 50 m fluture – Jere Hard (Finlanda) 23.88 sec; 100 m spate – David Ortega (Spania) 55.60 sec; 100 m bras – Domenico Fioravanti (Italia) 1:02.02. Feminin: 50 m fluture – Anna-Karin Kammerling (Suedia) 26.40 sec; sarituri de la trambulina de un metru: Vera Ilina (Rusia) 275,28 p. (Ion C.)

Comentarii