Ce alege urma?

Subtitlu

luni, 05 mai 2008, 20:43
4 MIN
 Ce alege urma?

In numarul de ieri, v-am prezentat ce se stie si ce nu se stie in legatura cu verdictul campionatul Ligii I inaintea ultimei etape care are loc miine. Este limpede ca lupta pentru titlu se da, in continuare intre Steaua si CFR Cluj, cu sanse mai mari pentru clujeni, ca reprezentantele Romaniei in Cupa UEFA sint batute in cuie si ca Otelul Galati are prim-planul luptei pentru locul VII, care duce in Cupa UEFA Intertoto. De asemenea, este aproape clar ca pentru evitarea ultimului loc retrogradabil se bat, indirect, Gloria Buzau (37 p) si Ceahlaul Piatra Neamt (36 p).

Spunem "aproape clar" fiindca un cititor ne-a atras atentia pe site ca exista o posibilitate ca a patra retrogradata sa fie, in mod neasteptat, Gloria Bistrita. Daca echipa ardeleana, care are in acest moment 36 de puncte, pierde meciul de pe teren propriu cu Pandurii, iar Buzaul si Ceahlaul cistiga, Bistrita ajunge la egalitate de puncte cu Ceahlaul, fiind dezavantajata de rezultatele directe.

Ar fi culmea ironiei ca Gloria Bistrita sa pice tocmai datorita punctelor oferite cu generozitate de "Tata Jean" lui "Pinalti". Totusi, este greu de imaginat o asemenea varianta. Sa admitem ca Ceahlaul ar cistiga (chiar pe bune!) la Craiova, iar Steaua, in functie de vestile primite de la Cluj, ar ceda toate punctele prietenilor din Buzau, nu se poate crede ca hirsita echipa din Bistrita sa nu-si securizeze punctul necesar salvarii, in partida cu Pandurii, echipa salvata de la retrogradare. Desi, daca ne gindim bine, unul dintre motivele serioase pentru care gorjenii au ajuns la o situatie dezastruoasa in iarna se numeste chiar Gloria Bistrita, care a invins la Tirgu Jiu cu 3-1! Insa, oricum, mai sint doua conditii foarte greu de indeplinit pentru ca atit Ceahlaul, cit si Gloria Buzau, sa se salveze de la retrogradare.

In afara de mizele amintite mai putem mentiona in treacat, nevoia studentilor din Cluj de a-si adjudeca meciul cu CFR, pentru a nu juca, din toamna, cu penalizari in Liga a II-a. De asemenea, mai exista un obiectiv, simbolic, dar important pentru prestigiu, obtinerea locului III in clasament. Pentru aceste fictive "medalii de bronz" se lupta trei echipe: Rapid, Dinamo si Unirea Urziceni, in ordinea golaverajului, aflate la egalitate de puncte.

Toate trei vor evolua in deplasare, dar sarcina giulestenilor este cea mai ingrata, Rapid urmind sa joace la Vaslui cu o echipa ce inca mai spera la Cupa UEFA Intertoto, in timp ce Dinamo si Unirea joaca pe terenul unor echipe retrogradate, UTA, respectiv, Dacia Mioveni. In cazul in care egalitatea in trei se mentine, Rapid este avantajata, deoarece are scor pozitiv cu ambele contracandidate.

Insa in cazul in care Dinamo si Unirea ajung la egalitate, favorizata este formatia din Urziceni, datorita golului marcat in deplasare, scorurile directe fiind 0-0 la Urziceni si 1-1 la Bucuresti! Astfel incit, singurul meci complet lipsit de miza al etapei (daca facem abstractie de drepturile de televizare) este cel de la Timisoara, dintre Poli si Farul.

Pe ce loc se va clasa Politehnica?

In acest moment, Poli Iasi ocupa locul IX in clasament, conducind la golaveraj un pluton din care mai fac parte Pandurii, Universitatea Craiova si Farul, o alta echipa care poate depasi formatia ieseana fiind Gloria Bistrita. Cu absolut toate cele patru echipe mentionate, Poli are rezultate perfect simetrice, astfel incit eventualele departajari se vor face la golaveraj.

Iesenii nu pot urca mai mult de acest loc IX, chiar si in cazul unei victorii la Galati, si nu pot cobori mai jos de locul XII, locurile X sau XI fiind cele mai probabile. Anticipam fara prea multe calcule, care necesita multe variante de egalitati multiple.

Programul ultimei etape (miercuri, ora 17,00)

Meci  Rezultat tur Arbitru        TV

"U" Cluj – CFR          0-2      Ov. Hategan  Kanal D

Steaua – Buzau        1-1      Cr. Balaj         Antena 1

Craiova – Ceahlaul  0-1      I. Kovacs        TVR 1

Bistrita – Pandurii     3-1      T. Lajos          –

Otelul – Poli Iasi       2-2      A. Constantin            Telesport

Vaslui – Rapid          1-2      S. Coltescu    National TV

UTA – Dinamo          1-3      S. Corpodean           N24

Mioveni – Urziceni   2-0      Al. Tudor        –

Timisoara – Farul     1-1      Al. Deaconu  –

Comentarii