Cu gitul sub ghilotina

marți, 18 septembrie 2007, 22:17
3 MIN
 Cu gitul sub ghilotina

Ca si anul trecut, Steaua debuteaza in grupele Ligii Campionilor, cu meciul cel mai important, pe terenul echipei cu care, teoretic, se bate pentru locul III in grupa, daca pornim de la premisa indiscutabila ca sansele bucurestenilor de a se bate de la egal la egal cu Sevilla si Arsenal sint la fel de mici ca anul trecut, in fata unor echipe ca Lyon si Real Madrid.

Anul trecut, Steaua a inceput cu o fulminanta victorie la Kiev cu 4-1, ceea ce a contat enorm in calificarea in 16-imile Cupei UEFA, chiar daca, in returul de la Bucuresti, Cernat si compania ne-au scos peri albi si a fost nevoie de sprijinul arbitrilor. Acum, in loc de Dinamo Kiev, avem pe Slavia Praga, care a ajuns in grupe dupa o spectaculoasa victorie dubla in fata olandezilor de la Ajax.

Spre deosebire de Sparta, marea ei rivala pragheza, care a jucat de sapte ori in grupe, ajungind o data chiar si in faza a doua, Slavia este debutanta intr-o astfel de postura, devenind, prin eliminarea "lancierilor" a 100-a echipa care ajunge in grupe. Condusa de un tehnician foarte respectat in Republica Ceha, Karel Jarolim (fost jucator al Slaviei), formatia pragheza conduce in clasamentul ceh, la diferenta de un punct fata de FK Teplice si are ca jucatori de virf pe portarul Martin Vaniak, atacantul Stanislav Vlcek (autorul celor trei goluri din dubla cu Ajax) si – nu in ultimul rind – celebrul international Vladimir Smicer, cel care a ridicat trofeul acum doi ani, la Istanbul, odata cu victoria "cormoranilor" de la Liverpool. Smicer este, insa, incert pentru partida de astazi, la fel ca si fundasul slovac Matej Krajcik si mijlocasul francez Mickael Tavares, medicii praghezi facind eforturi deosebite pentru a-i recupera.

Steaua are amintiri diametral opuse din capitala Cehiei: in 1988, echipa care-l avea in componenta pe actualul antrenor Gheorghe Hagi, a zdrobit Sparta cu 5-1, iar in 1999, a fost invinsa chiar de Slavia cu 1-4. Acum, insa, Steaua trece prin momente grele. Pe linga faptul ca echipa ocupa un neobisnuit loc VII in Liga I, avind o eficacitate de groaza (patru goluri in sase meciuri), formatia bucuresteana se confrunta, din nou, cu presiunea pusa de patronul Gigi Becali asupra lui Hagi, oamenii intrati in dizgratia latifundiarului fiind, de data aceasta, fundasul Golanski si atacantul Zaharia.

Hagi este, astfel, obligat sa foloseasca o formula mai veche, dezavuata la vremea ei de patron, cu Neaga virf impins, asta daca nu cumva antrenorul il va forta in atac pe Victoras Iacob, inca nerefacut. Introducerea lui Badoi pe flancul drept al ofensivei pare a fi o cvasi-certitudine, pe partea stinga a liniei mediane se va alege intre Croitoru si Cristocea, iar Surdu este o solutie de rezerva.

Oricum ar alcatui formatia, Hagi joaca meciul de la Praga cu securea deasupra capului, varianta demiterii (sau demisiei?) "machidonului" prinzind din ce in ce mai mult contur. Partida de la Praga va incepe la ora 21,45 si va fi transmisa de Pro TV. De la aceeasi ora, se disputa partida dintre granzii grupei H, FC Sevilla si Arsenal Londra, iar in celelalte grupe se joaca meciurile: Glasgow Rangers – VfB Stuttgart, FC Barcelona – Olympique Lyon (E), AS Roma – Dinamo Kiev, Sporting Lisabona – Manchester United (F), PSV Eindhoven – TSKA Moscova, Fenerbahçe Istanbul – Inter Milano (G).

Formatiile probabile

Slavia: Vaniak – Krajcik, Suchy, Brabec, Dridal – Kalivoda, Tavares, Smicer, Janda – Vlcek, Senkerik.

Steaua: Zapata – Badoi, Goian, Rada, Marin – Petre, Lovin – Nicolita, Dica, Croitoru – Neaga.

Arbitri: Olegario Benquerença – José Cardinal, Betinho Cunha (Portugalia).

Comentarii