Cum stai, Politehnica?

Subtitlu

marți, 20 februarie 2007, 23:22
4 MIN
 Cum stai, Politehnica?

1 Campania de transferari: palida
Politehnica a pierdut in aceasta iarna sase jucatori. Jumatate – piese de baza, care au uzat de clauzele de reziliere avute in contract, jumatate – jucatori ce nu au confirmat. La capitolul sosiri figureaza cinci jucatori, patru cu pretentii reale de a deveni titulari. Teoretic, plecarea lui Gavatorta poate fi compensata sau chiar facuta total uitata de Naidin sau Mijin, locul lasat liber de Bordeanu poate fi ocupat de Tarlea sau Paruolo; problema ramasa este negasirea unui inlocuitor pentru golgeterul din tur, Onofras. Plusul vine de la Ilie, jucator ce poate astupa gaurile din zona centrala a apararii sau chiar a liniei mediane.
Din punct de vedere financiar, Poli, care a mai testat alti sase "stranieri", a iesit in avantaj, cheltuind circa 94 000 $ si incasind cu aproape 75 000 $ mai mult.

2 Lotul de jucatori: dezechilibrat
La ora actuala, lotul ramine dezechilibrat. Cea mai grava problema ramine atacul, care, in conditiile accidentarii lui Cernoch, sta la ora actuala in doar doi jucatori, Bilba si Palimaru. Imbucurator e faptul ca ambii atacanti par a fi in forma, ei reusind sa inscrie in meciurile amicale peste jumatate din golurile marcate de Poli. Luind in calcul sistemul "4-4-2", pe care antrenorul Popa vrea sa mizeze, o alta zona descoperita este banda dreapta. Tinind cont de teoria dublurilor pe post, aici exista un deficit de un jucator, in conditiile in care solutii sint doar Toma, Buta si Tincu. Pe flancul opus, exista cite doua variante si pentru fundas (Tarlea si Paruolo) si pentru mijlocas (Sfirlea si Miclea). Semne bune vin, in schimb, din zona centrala, vulnerabila in tur. Chiar in conditiile accidentarii lui Saric, Poli are acum patru mijlocas centrali, Naidin, Mijin, Iurisniti si Mitrovic, chiar daca ultimul nu se impune. Si in spatele acestora exista dubluri pe post, ba chiar o inflatie de stoperi, Bernard (ce prinde o iarna de exceptie), Onut, Ciobanu, Ilie si Irinel Ionescu, lucru bun tinind cont de suspendarile ce pot aparea in retur. Si la capitolul portari se sta bine in conditiile actuale din Romania, Branet, Marc si Plesca fiind cele trei solutii.
Concluzionind, Poli sta bine in zonele centrale, insa ar mai avea nevoie de un mijlocas dreapta si minimum un atacant. Cu siguranta, Popa va apela la improvizatii pentru a compensa aceste neajunsuri, trecerea lui Toma ca fundas sting a (pina la ajungerea lui Tarlea la forma maxima) sau Miclea mijlocas dreapta (in cazul in care Tincu rateaza si acest nou prilej de a confirma) sau utilizarea dispozitivelor cu un singur virf (gen 4-1-4-1) ori cu trei stoperi (3-5-2) fiind solutii ce pot aparea in orice moment. Nu este exclusa nici apelarea la jucatori de la Poli II, cel putin in atac, Leucuta si Stiubei fiind in calcule.
3.  Conditii de pregatire: foarte bune
Efectuata in Copou, pregatirea a avut standarde bune de calitate din punct de vedere al intensitatii si recuperarii, beneficiile unei baze materiale dotata (cantonament, sala de forta, teren sintetic, recuperare) simtindu-se din plin. Absenta in aceasta iarna a unui element inca invocat de multi antrenori (zapada) face ca ultimul avantaj al muntelui sa pice, cantonamentul facut in Copou fiind astfel benefic, mai ales daca privim si din punct de vedere economic. Si antrenamentele efectuate in afara stagiului centralizat au avut conditii bune, vremurile in care Poli alerga pe cimp devenind amintire.
Marea problema ramine calitatea terenului de joc, gazonul de pe "Emil Alexandrescu" fiind unul dintre cele mai proaste din tara.

4. Partide de verificare: bilant modest
Capitol la care Poli a ramas restantiera in aceasta iarna. Tinind cont de faptul ca s-au jucat doar doua meciuri in deplasare si ca majoritatea adversarilor intilniti au fost din ligi inferioare, echipa ieseana a avut un parcurs foarte slab in meciurile amicale. Pierderea celor doua teste disputate cu formatii de prima liga, esecul cu Suceava si remiza cu Romanul, ambele in Copou, au fost prilejuri de tragere a unor serioase semnale de alarma, indiferent de absenta mizei. Cele mai serioase probleme au aparut in defensiva, multitudinea gafelor facind ca Poli sa incaseze 1,5 goluri pe meci, o medie foarte ridicata in conditiile pe care le-am amintit.

5 Starea financiara: constant precara
La aceasta ora, Poli are nevoie urgenta de 10 miliarde de lei pentru a lichida datoriile din anul trecut (conditie obligatorie pentru obtinerea licentei pentru sezon viitor), plusul obtinut din transferuri fiind utilizat pentru asigurarea calendarului iernii. Lipsurile materiale ramin o constanta in Copou, infiintarea societatii APIS fiind colacul de salvare vazut de Poli la ora actuala.

Intersezonul in cifre
Meciuri amicale: Poli – Poli II 3-0; Poli – Aerostar 5-0; Poli – Laminorul 2-2; Suceava – Poli 1-1; Poli – Vaslui 2-3; Poli – Bacau 2-1; Bacau – Poli 1-1; Poli – Botosani 6-3; Poli – Dacia Chisinau 2-0; Poli – Suceava 2-4; Poli – Ceahlaul 1-2.
Total: 11 5 3 3 27-17
Marcatori: Palimaru (9), Bilba (6, 2 penalty), Ballini (2), Sfirlea (2), Buta (2), Ciubancan, Cl. Ionescu, Miclea, Ciobanu, Cernoch, Onut.
PLECARI
Onofras (Unirea Urziceni – 85 000 $), Bordeanu (Unirea Urziceni – 34 000 $), Gavatorta (FC Thun – Elvetia 1 – 50 000 $), Claudiu Ionescu (Gloria Buzau – imprumut gratis 1/2 an), Ciubancan (CSM Resita – imprumut gratis 1/2 an), Dianu (Ungaria, reziliere contract)
SOSIRI
Svetozar Mijin (CFR Cluj – 30 000 $), Razvan Tarlea (CFR Cluj – 30 000 $), Leonard Naidin (Poli Timisoara – 34 000 $), Adrian Ilie (Poli Timisoara – gratuit, 1 an), Gustavo Paruolo (Audax Italiano – Chile 1 – gratis)
Toate sumele sint fara TVA.
Jucatori probati si neretinuti: Ballini (Uruguay), Marovic, Stankovic (Serbia), Krivokapic (Macedonia), Anderson Ribeiro Pereira (Brazilia), Gisvi Antunes (Portugalia), Toba (Scoala Gica Popescu)

Comentarii