Frontul UEFA

joi, 02 noiembrie 2006, 00:39
4 MIN
 Frontul UEFA

Hapoel Tel-Aviv – Rapid, ora 18,30, in direct pe Prima TV
Hapoel: Elimelech – Chen, Toliva, Antebi, Paez – Degu, Abukasis, Badir, Vermouth, Toema – Barda.
Rapid: Coman – Sapunaru, Maftei, Perja – Badoi, Maldarasanu, Lazar, Karamian – Zicu, Moldovan, Buga.
Arbitri: Vladimir Hrinak – Vladimir Medved, Rastislav Kubica (Slovacia).
Fotbalistii giulesteni au o sarcina relativ usoara, in aceasta seara, in „orasul primaverii”, cum este numit Tel-Aviv. Adversara este echipa Hapoel Tel-Aviv si intilnirea este a doua confruntare romano-israeliana din istoria Cupelor Europene. Prima s-a intimplat chiar in editia din acest an a Cupei UEFA, cind in turul II preliminar, Dinamo a invins cu 1-0, 1-1 formatia Beitar Ierusalim, meciul revansa disputindu-se la Sofia, din cauza problemelor din zona Orientului Apropiat. Recent, UEFA a dat unda verde formatiilor israeliene de a-si juca meciurile pe teren propriu, astfel incit fotbalistii pregatiti de Razvan Lucescu vor lua drumul „Tarii Sfinte”, pentru a juca impotriva formatiei care ocupa locul V in campionatul israelian dupa sapte etape, cu 10 puncte (la sase diferenta fata de liderul Beitar), avind un meci mai putin disputat. In ultimul meci din campionat, Hapoel a pierdut derbiul local cu Maccabi Tel-Aviv cu 1-3. Echipa din Tel Aviv a acces in grupele Cupei UEFA dupa o dubla victorie asupra ucrainenilor de la Cernomoret Odesa (1-0, 3-1), dar in prima partida din grupa a cedat fara drept de apel la Atena, cu 0-2 in fata lui Panathinaikos, inscriind in proprie poarta, prin fundasul Cen, primul gol al meciului. Echipa israeliana este pregatita de fostul selectioner national Itzchak Shum, bun prieten cu Anghel Iordanescu.
Dupa remiza obtinuta cu PSG pe teren propriu (buna-rea, cum o fi!), giulestenii au nevoie de o victorie in Israel pentru a se mentine in cartile calificarii. O victorie care nu poate fi obtinuta chiar asa de usor, stiut fiind atit rezultatele in progres ale acestor formatii in Europa (sa ne amintim doar recentul 3-1 obtinut de Maccabi Haifa in fata echipei Auxerre!) cit si atmosfera realmente incendiara de pe stadioanele din Israel. Din echipa rapidista lipseste in continuare Marius Constantin, accidentat, iar Rada (sters in ultimele evolutii) ar putea fi inlocuit cu Perja. De asemenea, atacantul Lucian Burdujan nu a facut deplasarea, fiind accidentat. De la gazde, se remarca mijlocasul Abukasis, cu vechi state de serviciu in nationala tarii de la Mediterana.
Astazi, in grupa G se mai disputa partida dintre Mlada Boleslav si Panathinaikos Atena. Echipa Paris St. Germain sta.
Dinamo – Besiktas, ora 20,30, in direct pe TVR 1
Dinamo: Gaev – Blay, Moti, St. Radu, Pulhac – Zé Kalanga, Margaritescu, Cristea, C. Munteanu – Danciulescu, Niculescu.
Besiktas: Runje – Serdar, Toraman, Baki, Uzulmez – Tandogan, Akin, Delgado, Mehmet – Bobo, Gulec.
Arbitri: Darko Ceferin – Milan Kogej, Andrej Kokolj (Slovenia).
Daca Rapid se afla la a doua confruntare in Cupa UEFA, „ciinii rosii” isi fac debutul in aceasta competitie, intilnind formatia turca Besiktas Istanbul si toata lumea asteapta confirmarea evolutiei senzationale a dinamovistilor din campionat si pe plan extern. Se stie ca Dinamo a cistigat toate cele 13 partide de pina acum, ceea ce n-a obtinut nici o alta formatie din Europa, de aceea, meciul cu „vulturii” lui Jean Tigana va fi destul de apasator pentru elevii lui Mircea Rednic. O sperietoare a Occidentului pe vremea cind era antrenata de Mircea Lucescu, Besiktas se afla acum la stadiu de „fost-ai, lele!”, iar ultimul rezultat din campionat (0-0, acasa, cu Sakarya) a stirnit furia suporterilor impotriva jucatorilor si a antrenorului francez Jean Tigana, pentru care meciul cu Dinamo are iz ultimativ. Colac peste pupaza, in meciul amintit s-a accidentat si cel mai productiv atacant, brazilianul naturalizat Marcio Nobre, iar un alt brazilian, Kleberson este incert, desi a facut deplasarea la Bucuresti. In prezent, Besiktas ocupa pozitia a treia in clasamentul turc, la trei puncte de Fenerbahçe si revelatia Manisa, iar in primul meci din Cupa UEFA a pierdut cu 0-2, fara drept de apel, pe teren propriu, in fata lui Tottenham, favorita grupei.
Desi ar trebui sa fie sarbatoreasca, atomsfera in lotul „ciinilor” nu este chiar asa si cauza este acelasi valoros si capricios Ionel Ganea, care s-a luat din nou in bete cu presedintele executiv Cristi Borcea si cu antrenorul Mircea Rednic, de data aceasta cauza fiind un zvon privitor la un schimb cu Poli Timisoara, in care „ganezul” ar fi folosit ca moneda de schimb cu nigerianul Emeghara. Astfel incit, se pare ca principiul rotatiei cadrelor nu va functiona de aceasta data, formula de atac preconizata de Rednic fiind cea din meciul cu Poli Iasi, cu Danciulescu si Niculescu, desi era rindul lui Ganea la titularizare. O problema este si postul de mijlocas dreapta, pe care „Puriul” trebuie sa aleaga intre titularul de drept, Zé Kalanga (complet refacut) si Dennis Serban, care a dat deplina satisfactie in meciul cu iesenii.
Astazi, in grupa B se mai disputa meciul Tottenham Hotspur – FC Bruges, transmis de Telesport, de la ora 22,00. Bayer Leverkusen sta.
Celelalte meciuri de astazi
Grupa A: Partizan Belgrad – Livorno, Glasgow Rangers – Maccabi Haifa.
Grupa C: Grasshopper Zürich – AZ Alkmaar, Sporting Braga – Slovan Liberec
Grupa D: Heerenveen – Odense, RC Lens – Osasuna.
Grupa E: AS Nancy – Wisla Cracovia, Blackburn Rovers – FC Basel.
Grupa F: Zulte-Waregem – Sparta Praga, Ajax Amsterdam – Austria Viena (TV Sport, 21, 45).
Grupa H: Palermo – Newcastle United, Celta Vigo – Eintracht Frankfurt

Comentarii