Grecii nu stiu sa moara

Subtitlu

vineri, 08 iunie 2012, 22:35
2 MIN
 Grecii nu stiu sa moara

Polonia: 1. Szczecny – 20. Piszczek, 13. Wasilewski, 15. Perquis, 2. Boensich – 7. Polanski, 11. Murawski – 16. Blaszczykowski (cpt.), 10. Obraniak, 8. Rybus (’69 – 22. Tyton) – 9. Lewandowski. Selectioner: Franciszek Smuda.

Grecia: 1. Chalkias – 15. Torosidis, 19. Papastathopoulos, 8. A. Papadopoulos (’37 – 5. K. Papadopoulos), 20. Holebas – 2. Maniatis, 21. Katsouranis, 10. Karagounis (cpt.)  – 18. Ninis (’46 – 14. Salpingidis), 17. Gekas (’68 – 22. Fortounis),  7. Samaras.  Selectioner: Fernando Santos.

Cartonase galbene: Papastathopoulos (’35, ‘44), Holebas (’45^2), Karagounis (‘53).

Eliminati: Szczecny (’69) – Papastathopoulos (’44).

Arbitru: Carlos Vellasco Carballo (Spania).

1-0, min. 17: Lewandowski, nemarcat, inscrie cu capul, de la 10 metri, dupa o centrare de pe dreapta trimisa de Blaszczykowski, Chalkias iesind la circa 7 metri in incercarea de a-l bloca pe polonez;

1-1, min. 51: Torosidis centreaza de pe dreapta, din duelul aerian Gekas – Szczecny – Wasilewski mingea sare la 6 metri, Salpingidis inscriind in poarta goala.

In urma cu opt ani, Otto Rehhagel reusea una dintre marile minuni ale lumii fotbalistice, neamtul ducand coroana cu lauri europeni in Grecia. Bazandu-se pe cuvantul-cheie pragmatism, reteta antrenorului de atunci al elenilor era oarecum simpla: aparare extrem de atenta, agresiva si exploatarea la maximum a momentelor fixe de joc si a rarelor sarje ofensive. Cu "copy-paste" peste reteta celui care, dupa succesul din 2004 a fost supranumit "Otto cel mare", Fernando Santos a avut un parcurs fara probleme in preliminarii, grecii castigand grupa fara a cunoaste esecul si cu un golaveraj care spune multe: 14-5 in 10 jocuri. Drept urmare, in ciuda faptului ca oaspetii de aseara au inceput jocul cu o echipa extrem de batrana, cu o medie de aproape 29 de ani (!), erau cateva  voci care afirmau ca Grecia nu va fi o nuca usor de spart de o echipa gazda favorita, insetata de victorie si glorie.

Primul act a curs insa conform previziunilor majoritatii. Jucand in 13 (publicul si spaniolul Carballo, care l-a eliminat extrem de usor pe Papastathopoulos si nu a sanctionat hentul in careu comis de Perquis in prelungiri, au suplimentat forta trupei lui Smuda), Polonia a avut in permanenta friiele jocului, golul lui Lewandowski fiind asezonat cu alte citeva ocazii importante, irosite de Murawski (‘5), Blaszczykowski (’14), Lewandowski (’15) si Perquis (’37). Presiunea si lipsa jocurilor din preliminarii le-a intunecat insa ratiunea gazdelor la pauza, grecii, care nu au avut decat un moment ofensiv bun in prima jumatate (Gekas – min. 13), intorcand jocul in repriza a doua, in ciuda handicapului numeric. Omul determinant al oaspetilor fost Salpingidis, care a egalat si, dupa o uriasa ocazie a lui Samaras (’63), a obtinut un penalty si eliminarea vedetei Szczecny. La 35 de ani, genunchii lui Karagounis au tremurat insa la executia loviturii de la 11 metri, permitandu-i portarului de rezerva Tyton sa pareze un sut slab si sa devina eroul zilei in Polonia. Asta pentru ca, pana la final nu s-a mai intamplat nimic notabil, echipele terminand vlaguite un joc derulat intr-o arena acoperita in totalitate.

Per total, remiza, dupa doua reprize total diferite, care, in ciuda senzatiei de dezordine tactica, au inchegat un meci extrem de viu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii